Így még egyszerűbb lesz a kiegyensúlyozott táplálkozás

Nutri-Score jelölés
Ha ezekre figyelsz, máris sokat tettél az egészségtudatos táplálkozásodért. Mutatunk egy átlátható, egyszerű módszert is.

Ugye te is szeretnéd, ha az egész család jól étkezne?  És azt is, hogy amit megesztek nem csak finom, hanem tápláló is legyen, mindezt minőségi alapanyagokból? Segítünk. 

Először is fontos leszögezni, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás attól kiegyensúlyozott, hogy nincsenek tiltólistás alapanyagok, ami viszont nagyon fontos, az arányok és a mértékletesség. 

Így már egész jól hangzik, ugye? 

Mire figyelj a kiegyensúlyozott étrend kialakításánál? 

  • rendszeres, napi ötszöri, változatos étkezés és megfelelő folyadékbevitel 
  • minőségi alapanyagok, és megfelelő összetételű étrend - tehát a szénhidrátok, zsiradékok, fehérje megfelelő arányú jelenléte a menüben 
  • közös családi étkezés és közös konyhai pillanatok 
  • rendszeres zöldség- és gyümölcsfogyasztás 

Ha részletesebben is elmélyednél a különböző tápanyagok szerepében és ajánlott fogyasztásukban, kapcsolódó cikkünket mindenképp olvasd el! 

Ha viszont egy gyakorlati tippet szeretnél ellesni, ennek örülni fogsz. 

Tudod, mi az a Nutri-Score tápérték jelölés? 

A Nutri-Score az élelmiszerek csomagolásának elején elhelyezett tápértékjelölő címke, amely az élelmiszereket és italokat tápértékprofiljuk szerint osztályozza. Általánosságban tehát az adott élelmiszer tápanyagtartalmának általános összegzését jelenti. 

Az ötszintű, színes, A-tól E-ig terjedő betűskála segítségével a fogyasztók gyorsan és egyszerűen megismerhetik az adott élelmiszer tápérték besorolását, ami által a Nutri-Score hatékonyan hozzájárulhat a tudatos élelmiszerválasztáshoz.  

A rendszer célja, hogy segítse a fogyasztókat tudatos döntéseikben és eligazítsa őket abban, hogy a különböző élelmiszerek hogyan illeszthetők a kiegyensúlyozott étrendbe. 

Mit jelent ez számodra a gyakorlatban? 

Nem győzzük elégszer hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy figyeld a megvásárolni kívánt termékek csomagolását. Hiszen ezek a csomagolások rengeteg olyan hasznos információt tartalmaznak, ami segíthet a tudatos vásárlói döntésekben, segíthet kiválasztani a számodra megfelelő terméket.  

Büszkék vagyunk rá, hogy számos Nestlé termék csomagolásán már most megtalálható a Nutri-Score tápérték-jelölés, és a jövőben is egyre több termékünkön találkozhatsz vele. 

A színekből és betűkből álló jelölésnek köszönhetően nagyon egyszerűen kiigazodhatsz a Nutri-Score jelölésen, ami akár egy termékkategórián belül is megkönnyítheti a döntést. Tehát ha két hasonló termék között szeretnél választani, érdemes a jobb Nutri-Score besorolású mellett dönteni. 

Mit jelentenek a Nutri-Score tápérték jelölés betűi? 

Mielőtt belemennénk a részletekbe, térjünk vissza a kiegyensúlyozott táplálkozásra. A már korábban leírtaknak megfelelően nem az a fontos, hogy csak a legjobb Nutri-Score besorolású termékeket tedd a kosaradba, hanem az, hogy a különböző tápértékbesorolású termékek között megtaláld az egyensúlyt.  

A-B: Magas tápértékű termék, mely a kiegyensúlyozott étrend fontos része. Érdemes nagy mennyiségben vagy gyakrabban fogyasztani. 

C-D: Mértékkel fogyasztható termékek. 

E: Több olyan összetevőt tartalmazó termék, amely fogyasztását célszerű korlátozni. Fogyasztása ritkábban vagy módjával javasolt. 

Szeretnél többet megtudni a Nutri-Score-ról?  

Érdekel, hogyan számítják ki az egyes termékek Nutri-Score értékeit vagy hogy mely termékek esetében használható a Nutri-Score rendszer? Kattints aloldalunkra, ahol további részleteket olvashatsz.