Keresés

Keresés

Hasonló címkék Mutasd az összes címkét

Mutasd az összes címkét

Ajándéktippek házi kedvenceknek

Mire jó a macskaajtó?

A macska kilenc élete

Amiből egy biztos azon múlik, hogy mivel eteted a kedvenced. Akár profi macskás vagy, akár most viszed haza az első kiscicát, van pár tudnivaló a macskák étkezéséről, amit jó szem előtt tartani. 

A macskád ragadozó


Igen a tiéd is! Ám ha nem tanulta meg az alomban az anyjától, hogyan vadásszon, akkor lehet, hogy egy bogarat sem fog elkapni egész életében. Ha ilyen pacifista cicád van, akkor is fontos, hogy tápanyagok terén pont úgy szeretne majd ő is étkezni, mint egerésző ősei.


Mit egyen a cica?


Akár házi koszton tartod, akár macskaeledellel eteted, fontos az állati fehérjék megfelelő aránya. A macskatápok igazodnak a megfelelő tápanyag arányhoz, de ezeknél is érdemes figyelni az állat állapotára, korára. Ha házilag állítod össze a menüjét, kérdezd ki állatorvosod!


Óvatosan a kényeztetéssel


Bár ragadozó, de a színhús diéta is veszélyeket rejt. Az ilyen táplálás alacsony jód és kalcium tartalma miatt súlyos problémákhoz vezethet, akár csont deformációhoz is. Gondolj csak bele: a vadászó macskafélék a zsákmányt gyomortartalommal együtt fogyasztják el, ami megfelelő mennyiségű rostot, szénhidrátot és egyéb növényi eredetű tápanyagot biztosít számukra. Emellett a kijáró macskák rendszeresen „legelnek” egy is füvet, hogy elősegítsék az emésztésüket. Ha szobacicád van, akkor pont ezért a táplálék mellé érdemes macskafüvet is tartanod. 


A macska tényleg válogatós!


Amíg egy kutyát túl tudsz etetni, ez igen ritkán gond egy macskánál. Ezért például száraz eledelt hagyhatsz is elől neki napközben, nem fog habzsolni. Szobacicáknál előfordulhat, hogy unalomból eszegetnek, ebben az esetben figyelj oda az elérhető táplálék mennyiségére, minőségére.

Az érme másik oldala, hogy romlott vagy számára nem szimpatikus ételt nem fog megenni, akár éhezik is – válogatós macskáknál nem működik a „majd megeszi ha éhes” trükk.

Érdemes számára kedves, ám többféle táppal etetni felváltva, mert ha egyet nagyon megszeret, akkor nagyon nehéz lehet mással etetni utána.

 

Nestlé tippünk
Ha szeretnéd változatosan etetni a kedvenced, akkor próbáld ki a Félix Fantastic DUO újdonságunkat. A kétféle, finom puha falatka aszpikban valószínűleg tetszeni fog neki!