Keresés

Keresés

Hasonló címkék Mutasd az összes címkét

Mutasd az összes címkét

Szórakoztató, kreatív elfoglaltság a gyerekeknek? Ez még fejleszti is a gyerekek készségeit!

Tornaóra otthon

Mondókázzatok minél többet!

Egy, megérett a meggy, kettő, csipkebokor vessző – felöltöztetek már, megvolt a fogmosás, felvettétek a cipőt, és nem volt hiszti, veszekedés, időhúzás? Csak nem mondókáztatok?

A gyerekek szeretik, ha ritmusosan beszélnek, énekelnek nekik, nézzük csak, hol segíthet ez nektek a hétköznapokban!

  1. A reggeli készülődés, indulás sok háztartásban kritikus. Hiába indult időben az öltözködés, még fél óra múlva is zokniban, kisgatyában rohangálnak a srácok... Válassz számolós mondókát, hogy gyorsíts a tempón! (Pl.: jöhetnek a kiszámolók, a klasszikus Ec pec kimehetsz…, vagy az Egy, megérett a meggy…)
  2. Utazás közben, főleg a gyerekülésbe becsatolva sokszor elszakad a cérna. Itt is érdemes elővenni a mondóka repertoárt. Válassz olyanokat, ahol kézmozdulatokkal követik a gyerekek a szöveget, ezzel nagyon sokáig fent lehet tartani a jó hangulatot. (Pl.: ilyenek a főzős mondókák, a Borsót főztem…, Szita, szita…, és a Csip csip csóka ..)
  3. Rendszeresen elhangzik, hogy „vegyél fel”? Ilyenkor is jó, ha van a tarsolyodban 2-3 mondóka, amivel pont hazaérsz. Nem kell sokat variálni, a legegyszerűbb sétálós, menetelős rigmusok is megteszik (Pl.: Te kis legény…, Sétálunk, sétálunk…, itt  ugyan le kell guggolni, de legalább haladunk smiley wink
  4. Lefekvéskor is segítenek levezetni a nap fáradalmait a mondókák. Ezekkel könnyebb lesz felvenni a hálóruhát, bebújni az ágyba. (Pl.: átöltözéshez nagyon passzol a Bújj, bújj, zöld ág… vagy a Csigabiga gyere ki…)

 

Ha szeretnél több mondókát megtanulni, járjatok el párszor mondókás foglalkozásra (Ringatók, Tücsökzene… stb.). Ha nem szerveznek ilyet a környéketeken, akkor számos mondókás oldalt találsz a neten.