Nyárias recepteket keresel, friss, szezonális alapanyagokkal? Szeressék a gyerekek is, és gyorsan készüljenek el? Jó helyen jársz!
A Nestlé 4-10 éves gyerekek táplálkozási szokásait vizsgáló felméréséből* kiderült, hogy a magyar gyermekek átlagosan 263 g zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak naponta, ami jelentősen elmarad a napi 400 gramm ajánlástól.
Pedig a megfelelő mennyiségű zöldség- és gyümölcsfogyasztás elengedhetetlen a gyerekek egészséges immunrendszerének fenntartásához.
Most olyan recepteket mutatunk, amiket még a válogatós gyerekek is nagy eséllyel szívesen megesznek, és neked sem kell miattuk órákat a konyhában töltened. Ilyenkor ráadásul bőséges a választék a friss alapanyagokból, használjátok ki ezt az időszakot, hogy minél több szezonális finomságot főzzetek!
Vegyes zöldségkrém leves
Ez egy igazi mindent bele zöldségleves, amiből a zöld színű zöldségeket kifejezetten kihagytuk. Azért is nagy kedvenc ez a leves, mert sokféle zöldséget el lehet benne rejteni, ráadásul habarni, rántani sem kell.
4
Hozzávalók
- 20 dkg karfiol
- 1 kis fej karalábé
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 db burgonya
- 1 db sárgarépa
- 2 ek főzőtejszín, kiválthatod növényi főzőkrémmel
- 2 ek MAGGI Ételízesítő
Elkészítés
- Pucolj meg minden zöldséget és aprítsd fel őket.
- Forralj fel 2 liter vizet, dobd a fazékba a hozzávalókat és a fűszert, majd főzz mindent puhára.
- Ha megfőttek a zöldségek szűrd le a főzőlevet, és tedd félre. A zöldségeket kevés főzőlével turmixold krémesre. Tedd vissza a vegyes zöldségpürét a tűzre, higítsd fel annyi főzőlével, hogy krémleves állagú legyen, majd krémesítsd pár kanál tejszínnel, és egyet forralj még rajta.
A krémlevesekhez nagyon jól illik egy ropogós levesbetét. Próbáld most ki gluténmentes, ropogós Nestlé Corn Flakes-szel megszórva!
Főzzétek meg ezeket a finomságokat a gyerekekkel közösen! A közös főzés a szülőkkel segít megszerettetni az egészségesebb alapanyagokat. Emellett ne feledd, a szülői példamutatás nagyon fontos. Ha szeretnéd, hogy a gyerekek egészségesebb táplálkozási szokásokat alakítsanak ki, ami aztán felnőttkori egészségükre is kihat, figyelj arra, hogyan étkeztek! A közös főzések alkalmával is részesítsd előnyben azokat a recepteket, melyek az egészséges étrendbe beilleszthetők!
Csirkemell csíkok zöldségekkel a sütőből
A csíkokra vágott csirkemell a válogatós gyerekeknél is be szokott jönni. Válasszátok ki együtt, milyen zöldségek kerüljenek még a tepsibe, így biztosan sikere lesz!
4
Hozzávalók
- 60 dkg csirkemell
- 1 fej lilahagyma
- 1 db cukkini
- 1 db sárgarépa
- 1 db paprika
- 10 dkg zöldborsó
- 10 dkg kukorica
- 4 ek olaj
- 2 tk MAGGI Grill zöldség fűszerkeverék
- só, bors ízlés szerint
Elkészítés
- A fűszerkeveréket keverd el az olajban.
- A csirkemellet vágd vékony csíkokra, forgasd meg a fűszeres olajban. Sózni nem szükséges, mert a fűszerkeverék már a sót is tartalmazza.
- A répát, cukkinit vágd ujjnyi karikákra, a hagymát vékony szeletekre, enyhén sózd, borsozd.
- Magas falú tepsiben oszlasd el a húst és a zöldségeket.
- 180 fokra előmelegített sütőben, alufóliával lefedve süsd 20 percig, majd az alufóliát levéve további 20 percig.
- Tálald répás krumplipürével, amiben a burgonyák harmadát répával váltod ki. Az állaga pont ugyanolyan lesz, az íze picit édeskésebb, a színe pedig szép narancsos.
Ha van időd, készíts egy finom szószt hozzá, zöldfűszeres mártogatósunk például nagyon jól illik ehhez a tepsis finomsághoz.
Ha csirkés receptekhez keresel gyors megoldásokat, olvasd el gyors, egyszerű csirkés tippjeinket.
Sütőben készülnek ezek a roppanós fasírtgolyók, hidegen, melegen egyaránt kedvencek lesznek!
Míg a zöldséges húsgolyók a sütőben sülnek, készíts hozzájuk rostban gazdag köretet! 1 nagy bögre köles vagy quinoa tökéletes választás, 2-szeres mennyiségű vízben kb. 10 perc alatt megfő. Legyen zöldség is a tányéron, ehhez a fogáshoz friss zöld saláta és pár szem paradicsom nagyon jól illik.
4
Hozzávalók
- 40 dkg darált pulyka
- 1 db tojás
- 1 kis fej vöröshagyma apróra vágva
- 1 tk őrölt édespaprika
- 1 db sárgarépa lereszelve
- 1 kis konzerv kukorica
- 1 tk MAGGI Fokhagymás fűszerkeverék
- 1 kis csokor petrezselyem felaprítva
- 10 dkg aprószemű zabpehely
Elkészítés
- A hozzávalókat tedd egy keverőtálba és alaposan gyúrd össze.
- Formázz belőlük kis, kb. 3 cm átmérőjű golyókat.
- 180 fokra előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsin süsd őket aranybarnára. Ez kb. 30 perc.
Ha van otthon nyársatok, a golyókat sütés előtt erre szúrjátok fel úgy, hogy két húsgolyó közé olyan zöldségeket tesztek, mint a paprika, gomba vagy cukkini!
Kihívás, hogyan ösztönözd a gyerekeket több zöldség- és gyümölcs fogyasztására?
A zöldségleves és főétel receptek után válasszatok könnyű, gyümölcsös desszertet!
Étkezés
Jó választás reggelire egy pohár gyümölcsteával, de desszertnek is megállja a helyét. Nagyon jó megoldás ahhoz, hogy a gyerekek is több gyümölcsöt fogyasszanak. Sőt, még az összeállításba is bevonhatod őket egy ráérősebb hétvégi reggeleken, így akár az alapanyagok kiválasztásában is segédkezhetnek.
Ha reggelente nagyon ki van centizve az idő, a túrókrémet állítsd össze előző este, és tedd hűtőbe, így reggel csak rá kell önteni a reggelizőpehelyre.
Étkezés
Ez a desszert nem csak vegán, hanem gluténmentes is, idénygyümölccsel tudod változatossá tenni.
Étkezés
Könnyű desszert vagy gyors reggeli.