A húsok kitűnő fehérjeforrások, a csirkehús pedig többek között azért is nagyon népszerű, mert soványabb, mint mondjuk a sertéshús, így a diétás étrendbe is könnyebben beilleszthető. Ráadásul semleges íze miatt igazi jolly joker, változatosan felhasználható salátába, pörköltbe, levesekbe, rántva vagy sütve.
Pont a semlegessége miatt hallani sokszor, hogy többen unalmas alapanyagnak tartják. Hát, tényleg nem a legizgalmasabb húsfajta, de ha ismersz egy-két trükköt, egyszerűen készíthetsz belőle ínycsiklandó fogásokat.
Pácolás, marinálás
Egészen más állaga és íze lesz a húsnak, ha sütés előtt legalább 2-3 órával (de lehetőleg egy éjszakára) bepácoljuk. A marinálás is egyfajta pácolási eljárás. Nagyon egzotikusan hangzik, de valójában annyit jelent, hogy a páclében savas összetevők is vannak, mint például citromlé vagy bor.
Ha tehát nem hirtelen felindulásból állsz neki csirkét sütni, pácold be előző nap, és a különbséget zongorázni lehet majd. A fokhagymás-mustárok -olajos és a fokhagymás-tejes pácot valószínűleg mindenki ismeri, úgyhogy jöjjön most pár különlegesség.
Sóoldat: Ha sóoldatban pácolod a húst, fellazítja a rostokat, így sütéskor puhább lesz, kevesebb nedvességet veszít, és a sózással sem lesz gondod. Ehhez annyi vizet használj, hogy ellepje a húst. 1 liter vízhez adj 30-50g sót, melegítsd addig, míg feloldódik a só, majd miután kihűlt, öntsd a húsra.
A sóoldat magában is remekül működik, de jó alapja lehet más pácoknak is.
Citromos pác: a sóoldatba önts friss citromlevet (jó sokat), fehérbort, és vágj bele petrezselymet. Ha sütöd utána a csirkét, tegyél mellé a tepsibe vagy a serpenyőbe is vastagabb citromszeleteket.
Fűszeres-joghurtos pác: 1 doboz sovány, natúr joghurtot keverj össze tetszőleges fűszerekkel, például kurkumával, római köménnyel és őrölt chilivel. Kend be a húst jó alaposan a joghurtos páccal, majd a maradékot öntsd rá.
Szószok, mártások
Igen, ez egy kicsit csalás, mert itt nem a csirkehúsból hozod ki a legtöbbet, hanem a csirke semleges ízét egészíted ki valami markánsabb ízzel, az eredmény akkor is szuper.
Nyakon öntheted a sült csirkehúst elképesztően finom sajtmártással, mustáros öntettel, gombamártással vagy akár valamilyen zöldséges szósszal is, de azt is megteheted, hogy a csirkehúst ujjnyi vastag csíkokra vágod, kevés olajon megpirítod, és utána összefőzöd a mártással.
A sajtmártás nagyon finom például édes gorgonzola sajtból, amit kisebb kockákra vágva tegyél a serpenyőbe, öntsd fel főzőtejszínnel, sózd, borsozd, vagy akár frissen reszelt szerecsendiót is adhatsz hozzá, addig főzd lassú tűzön, míg a mártás rottyan egyet. Nagyon jól áll neki a pirított dió is.
A gombás vagy zöldséges szószokat úgy tudod a legegyszerűbben elkészíteni, ha a zöldséget kevés alaplében megfőzöd, majd kevés vaj hozzáadásával sűrű mártássá turmixszolod. A fűszerezés nagyon fontos, kísérletezz bátran!
Ha a gyors megoldások híve vagy, vagy egyszerűen nincs időd sokat a konyhában sertepertélni, MAGGI krémlevesekből is finom mártásokat készíthetsz percek alatt. A trükk annyi, hogy kevesebbet használj, mint a csomagoláson feltüntetett folyadékmennyiség, így leves helyett egy sűrűbb szószt kapsz. A házi sajtszósz alternatívájaként pedig próbáld ki a MAGGI Sajtszósz alapot!
Köretek
Egy jól eltalált köret is sokat dobhat a csirkés főételeden, legyen az egy klassz saláta, egy zöldségkrém. De a hagyományos krumpli-rizs típusú köretek helyett próbálkozhatsz zöldséges bulgurral, fahéjas-mazsolás kuszkusszal vagy quinoával is!