Lencsés lasagne, egy szuper téli komfort fogás

Étkezés
Lencsés lasagne, egy szuper téli komfort fogás
Ha szereted az olasz konyha klasszikusait, a lasagne is valószínűleg a kedvenceid között szerepel. Most mutatunk egy húsmentes változatot, ami legalább annyira ízleni fog, mint az eredeti.

Amellett, hogy változatosabbá teheted így a család étrendjét, még a zöldségfogyasztásotokat is növeled. 
Sokan nem szívesen készítenek otthon lasagne-t, mert olyan bonyolultnak tűnik, pedig igazából roppant egyszerűen elkészíthető étel.

A hagyományos, darált húsos lasagne elkészítéséhez korábbi cikkünk lehet segítségedre, de ha ezt a vöröslencsés, vegán lasagne receptet kipróbálod, biztosan imádni fogod.
Jó, ha tudod, hogy a vöröslencse kitűnő megoldás, ha az eredetileg darált hússal készülő ételek húsmentes változatát készítenéd, vagy akkor is, ha több zöldséget csempésznél a gyerekek ételeibe. Így teheted változatossá és zöldségben gazdagabbá például a bolognai spagettit is.

A vöröslencse a többi hüvelyeshez hasonlóan kiváló rostforrás, emellett fehérjetartalma is említésre méltó. Lassan felszívódó szénhidrátokban gazdag, ezért glikémiás indexe viszonylag alacsony, így fogyasztásával elkerülhető a hirtelen vércukorszint emelkedés, ezzel együtt a hirtelen ránk törő farkaséhség és az ezzel járó mértéktelen, rendszertelen evés. Ráadásul főzés előtt nem kell beáztatni vagy leforrázni, mint a többi hüvelyest, és a főzési ideje is minimális. Tudtad, hogy a hüvelyesek közül a lencsét emésztjük meg a legkönnyebben?

A vöröslencsés lasagne előkészítése

Ahogy azt korábban írtuk, a vöröslencsét nem kell előre beáztatni, anélkül is percek alatt puhára fő. Egyszerűen mosd át párszor hideg vízben, és már kezdődhet is a főzés. A finom paradicsomszósz a lasagne egyik alapja, amit készíthetsz házilag vagy paradicsompüréből is, de a MAGGI Bolognai Spagetti alap is tökéletes választás. Mivel ez egy egyszerűsített változat, az eredeti recepttől eltérően ebben a receptben nem használunk besamell mártást.

Vöröslencsés „hamis” lasagne

Vöröslencsés „hamis” lasagne

4

Hozzávalók

  • 2 ek olaj
  • 1 db vöröshagyma apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma összezúzva
  • 15 dkg csiperkegomba
  • 1 kk szárított oregánó
  • 1 kk szárított bazsalikom
  • 500 g vöröslencse átmosva
  • 1 csomag Maggi Bolognai spagetti alap XXL
  • 4,5 dl víz
  • 6-8 db lasagne lap
  • 10 dkg reszelt sajt vagy vegán termék, sajt alternatíva só, bors ízlés szerint

Elkészítés

  1. A Maggi alapot keverd csomómentesre 4,5 dl vízben és egy lábasban készíts belőle paradicsomszószt.
  2. Serpenyőben, forró olajon pirítsd meg az apróra vágott hagymát, fokhagymát és a gombát, majd szórd rá a fűszereket is, és még kb. 1 percig pirítsd.
  3. Add a zöldségekhez a megmosott lencsét és a Maggi szószt, és lassú tűzön, fedő alatt főzd kb. 12-15 percig, míg a lencse megpuhul.
  4. Ha megfőtt a lencse állítsd össze a tésztát: olajozz ki egy hőálló tálat, tegyél az aljára tésztalapot, teríts szét rajta vékonyan egy kevés ragut, majd tegyél rá egy újabb tésztalapot. Erre önts bőségesen ragut, helyezz rá egy tésztalapot, majd ismét a szószt. A tetejét szórd reszelt sajttal.
  5. 180 fokra előmelegített sütőben süsd kb 20 percig.

Tálaláskor kínálj mellé friss salátát!