A sárgarépa ezer arca

A sárgarépát sokan szinte csak leveszöldségnek használják, pedig nagyon változatos és finom fogásokat készíthetsz belőle. Receptjeink segítségével nem lesz többé kérdés, hogy mihez kezdj a megmaradt répákkal.

Sárgarépa fasírt recept

Hozzávalók
4 nagyobb sárgarépa lereszelve
1 kis fej vöröshagyma apróra vágva
1 gerezd fokhagyma összezúzva
3-4 ek zabpehely
1 tojás
1 tk mustár
só, bors ízlés szerint
morzsa
3-4 ek olaj
 

  1. Keverd össze a reszelt sárgarépákat a zabpehellyel, add hozzá a felaprított hagymát, az összezúzott fokhagymát, tojást, sót, borsot, mustárt. 
  2. Gyúrd könnyen formázható masszává. Ha túlságosan nyúlna, adj hozzá egy kevés morzsát. 
  3. Formázz lapos fasírt golyókat, forgasd meg őket a morzsában. 
  4. A fasírtok tetejét vékonyan kend be olajjal, majd sütőpapírral kibélelt tepsiben, 180 fokra előmelegített sütőben süsd aranybarnára.

 
Sárgarépa spagetti paradicsomos – gombás szósszal
 

Hozzávalók
3 sárgarépa
1 kis fej vöröshagyma felaprítva
1 gerezd foghagyma összezúzva
4-5 fej gomba meghámozva, feldarabolva
4-5 szem koktélparadicsom félbe vágva
3-4 ek olaj
pár levél friss bazsalikom
só, bors ízlés szerint
 

  1. A hagymákat olívaolajon pirítsd üvegesre, add hozzás a félbe vágott paradicsomot, a gombát és a bazsalikomot. 
  2. Sózd, borsozd, lassú tűzön főzd kb. 5 percig. 
  3. Közben hámozd meg a répákat, és zöldséghámozó segítségével hosszában vágj vékony csíkokat belőle. 
  4. Amikor a paradicsomos gombás ragu elkészül, add hozzá a répát, keverd össze, és főzd még 8-10 percig, amíg a répa megpuhul.


Currys sárgarépaleves recept


Hozzávalók
6-7 sárgarépa meghámozva, 2-3 cm-es szeletekre vágva
2 ek vaj
1 vöröshagyma apróra vágva
1 tk curry por
6 dl víz
1 MAGGI Tyúkhús leveskocka
1 ek citromlé
1 csokor petrezselyem, vagy koriander levél
só, bors ízlés szerint
 

  1. Kevés vajon pirítsd üvegesre a hagymát és a fokhagymát, add hozzá a curry port és kevergetés mellett főzd még 1 -2 percig. 
  2. Öntsd fel a MAGGI kockából készült alaplével, majd öntsd bele a feldarabolt répákat, és főzd addig, amíg megpuhul. Közben ízlés szerint sózd, borsozd.
  3. Botmixerrel keverd simára, kevés citromlével, friss petrezselyemmel vagy korianderrel ízesítsd.