Fánk sütőben

Étkezés
fánk
Sütőben is szuper finom fánkokat süthetsz, ha kipróbálod ezt a receptet.

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 5 dkg puha vaj
  • 2 dkg élesztő
  • 1 tojás
  • 2 ek cukor
  • csipetnyi só
  • porcukor a díszítéshez

Elkészítés

  1. Langyos tejben futtasd fel az élesztőt: a tejet tedd egy nagy bögrébe, tegyél bele 1 teáskanálnyi cukrot, és langyosítsd meg (ne legyen forró). Morzsold bele az élesztőt, és várj, amíg felfut. Ilyenkor az élesztő elkezd pezsegni, habzani, és nagyon megnő a térfogata (ezért fontos a nagy bögre). 
  2. A többi hozzávalót keverd össze, majd a felfutott élesztővel együtt gyúrj belőlük tésztát. 
  3. Takard le, és meleg helyen 1 órán át keleszd.
  4. Amikor a tészta szépen megdagadt, kilisztezett nyújtódeszkán nyújtsd kb. ujjnyi vastagra, és pogácsa szaggatóval, vagy egy pohár segítségével formázz fánkokat.
  5.  A kiszaggatott fánkot sütőpapírral bélelt tepsin, konyharuhával letakarva keleszd még 15-20 percet, majd 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt süsd aranybarnára. Félidőben fordítsd meg a fánkokat, hogy mindkét oldaluk szépen átsüljön.