Étkezés
Sütőben is szuper finom fánkokat süthetsz, ha kipróbálod ezt a receptet.
Hozzávalók
- 50 dkg liszt
- 3 dl tej
- 5 dkg puha vaj
- 2 dkg élesztő
- 1 tojás
- 2 ek cukor
- csipetnyi só
- porcukor a díszítéshez
Elkészítés
- Langyos tejben futtasd fel az élesztőt: a tejet tedd egy nagy bögrébe, tegyél bele 1 teáskanálnyi cukrot, és langyosítsd meg (ne legyen forró). Morzsold bele az élesztőt, és várj, amíg felfut. Ilyenkor az élesztő elkezd pezsegni, habzani, és nagyon megnő a térfogata (ezért fontos a nagy bögre).
- A többi hozzávalót keverd össze, majd a felfutott élesztővel együtt gyúrj belőlük tésztát.
- Takard le, és meleg helyen 1 órán át keleszd.
- Amikor a tészta szépen megdagadt, kilisztezett nyújtódeszkán nyújtsd kb. ujjnyi vastagra, és pogácsa szaggatóval, vagy egy pohár segítségével formázz fánkokat.
- A kiszaggatott fánkot sütőpapírral bélelt tepsin, konyharuhával letakarva keleszd még 15-20 percet, majd 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt süsd aranybarnára. Félidőben fordítsd meg a fánkokat, hogy mindkét oldaluk szépen átsüljön.