Répatorta golyó

Étkezés
Répatorta golyó
Sütés nélkül!
4

Hozzávalók

  • 15 dkg sárgarépa megpucolva, lereszelve
  • 4 ek aprószemű zabpehely (ha gluténmentes étrendet követsz, válassz gluténmentes zabpelyhet)
  • 8 dkg aszalt gyümölcs (pl. datolya, szilva, áfonya)
  • 1 marék dió
  • 1-2 tk méz ízlés szerint
  • 2 tk cukrozatlan kakaópor
  • fahéj, szegfűszeg, gyömbér ízlés szerint (ha van otthon mézeskalács fűszerkeverék, az is jó)
  • 1 kezeletlen narancs reszelt héja (elhagyható)
  • darált dió, kókuszreszelék vagy mák a golyók forgatásához

Elkészítés

  1. Az aszalt gyümölcsöket áztasd kevés vízbe (amennyi ellepi őket) fél órára, hogy jól megszívják magukat nedvességgel.
  2. A hozzávalókat tedd konyhai robotgépbe, és turmixold össze. Nem kell, hogy teljesen homogén legyen a massza, de azért ne maradjanak nagyobb darabok benne. Ha a répa nyomait teljesen eltüntetnéd, kezdd azzal, és amikor már pépesre aprítottad, akkor add hozzá a többi hozzávalót.
  3. Miután kész a massza, hagyd állni egy kicsit, hogy lásd, a zabpehely mennyi nedvességet szívott magába. Ha túl száraznak érzed, adj hozzá kevés vizet, ha túl ragacsos, tegyél még bele zabpelyhet.
  4. Nedves kézzel formázz a masszából kis golyókat, hempergesd meg őket darált dióban vagy kókuszreszelékben.

Azonnal fogyasztható, de jót tesz neki, ha 20 percre hűtőbe teszed.