Étkezés
Sütés nélkül!
4
Hozzávalók
- 15 dkg sárgarépa megpucolva, lereszelve
- 4 ek aprószemű zabpehely (ha gluténmentes étrendet követsz, válassz gluténmentes zabpelyhet)
- 8 dkg aszalt gyümölcs (pl. datolya, szilva, áfonya)
- 1 marék dió
- 1-2 tk méz ízlés szerint
- 2 tk cukrozatlan kakaópor
- fahéj, szegfűszeg, gyömbér ízlés szerint (ha van otthon mézeskalács fűszerkeverék, az is jó)
- 1 kezeletlen narancs reszelt héja (elhagyható)
- darált dió, kókuszreszelék vagy mák a golyók forgatásához
Elkészítés
- Az aszalt gyümölcsöket áztasd kevés vízbe (amennyi ellepi őket) fél órára, hogy jól megszívják magukat nedvességgel.
- A hozzávalókat tedd konyhai robotgépbe, és turmixold össze. Nem kell, hogy teljesen homogén legyen a massza, de azért ne maradjanak nagyobb darabok benne. Ha a répa nyomait teljesen eltüntetnéd, kezdd azzal, és amikor már pépesre aprítottad, akkor add hozzá a többi hozzávalót.
- Miután kész a massza, hagyd állni egy kicsit, hogy lásd, a zabpehely mennyi nedvességet szívott magába. Ha túl száraznak érzed, adj hozzá kevés vizet, ha túl ragacsos, tegyél még bele zabpelyhet.
- Nedves kézzel formázz a masszából kis golyókat, hempergesd meg őket darált dióban vagy kókuszreszelékben.
Azonnal fogyasztható, de jót tesz neki, ha 20 percre hűtőbe teszed.