Diós-csokis cookie

Étkezés
Diós-csokis cookie
Ellenállhatatlan diós-csokis keksz villámgyorsan. Akármennyire is ízlik mindenkinek, ne feledd a mértékletességet! Szerencsére lezárt dobozban jól tárolható ez a csokis keksz, így ha figyeltek a mértékre, még másnap és harmadnapra is marad belőle.
4

Hozzávalók

  • 14 dkg dió
  • 15 dkg liszt
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 1 csipet só
  • 12 dkg vaj, szobahőmérsékletű
  • 13 dkg cukor
  • 1 kk vaníliakivonat - elhagyható
  • 1 tojás
  • 18 dkg étcsokoládé

Elkészítés

  1. A diót száraz serpenyőben, közepes lángon pirítsd meg, majd robotgéppel daráld durvára. Keverd össze a liszttel, szódabikarbónával és a sóval.
  2. A csokit vágd apró darabokra.
  3. A szobahőmérsékletű vajat robotgéppel keverd habosra a cukorral, add hozzá a vaníliakivonatot és a tojást, végül diós lisztet majd az apróra vágott csokoládét.
  4. A tésztát csomagold fóliába és tedd hűtőbe legalább 1 órát „pihenni”. Nyugodtan tervezhetsz vele úgy is, hogy este bekevered, egy egész estét áll a hűtőben, és másnap sütöd ki. 
  5. Sütőpapírral bélelt tepsire fagyiadagoló kanállal tegyél egymás mellé tésztagolyókat, és egy picit nyomkodd meg a tetejüket, hogy könnyebben szétterüljenek sütés közben. A gombócok között hagyj elegendő helyet, hogy sütés közben, ahogy szétterülnek, ne érjenek egymáshoz a kekszek.
  6. 185 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt süsd őket készre. Fontos, hogy ne hagyd benn tovább őket a sütőben, akkor sem, ha még puhának érzed, miután kihűlt, még szilárdulni fog. Akkor jó a keksz állaga, ha a széle már kezd pirulni, de középen még puha. 

Ha rostban gazdagabbá tennéd ezt a fantasztikus diós-csokis kekszet, cseréld le a liszt egy részét zabpehelylisztre vagy teljes kiőrlésű búzalisztre!