Étkezés
A rizskoch vagy rizsfelfújt igazi klasszikus, ha pedig ezt a receptet használod, a család egyik nagy kedvence is lesz. A gluténmentes verzióhoz használj gluténmentes zablisztet és gluténmentes növényi italt.
Hozzávalók
- 1 l tej, laktózmentes verzióhoz használj laktózmentes tejet vagy növényi italt
- 300 g rizs
- 2 cs vaníliás cukor, vagy 1 tk vanília aroma
- 200 g porcukor
- 5 db közepes tojás
- 1 db kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 csipet só
- 25 g vaj a tejbe, 25 g vaj a tepsi kikenéséhez
- egy maroknyi zsemlemorzsa vagy búzadara, gluténmentes verzióhoz gluténmentes zabliszt
Elkészítés
- A rizst egy szűrőbe öntsd bele, öblítsd le folyó víz alatt, tedd a lábasba, öntsd rá a tejet és lassú tűzön, időnként megkeverve melegítsd forrásig.
- Ha felforrt a tej, add hozzá a 25 g vajat. Főzd a rizst addig, amíg a tejet nagyjából magába szívja, majd vedd le a tűzről, és fedővel letakarva hagyd kihűlni. Főzés közben ne kevergesd, mert összetörnek a rizsszemek!
- A tojások sárgáját válaszd el a fehérjétől, a sárgáját keverd ki a cukorral, majd add hozzá a vanília aromát és a citrom reszelt héját. Ha ezzel megvagy, alaposan keverd össze a kihűlt rizzsel.
- A fehérjét verd kemény habbá és óvatosan keverd hozzá a rizshez.
- Olvaszd fel a maradék vajat és kenj ki vele egy közepes tepsit, majd hintsd meg zsemlemorzsával vagy búzadarával.
- A 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig süsd, míg a teteje aranybarna lesz. Ha szeretnéd ellenőrizni, hogy átsült-e, akkor egy fogpiszkálót vagy hústűt szúrj a közepébe, és ha miután kihúztad, nem marad rajta semmi, akkor kész is a rizsfelfújt.
- Vedd ki a sütőből, hagyd egy kicsit hűlni, aztán lehet is szeletelni és tálalni.