Étkezés
A kelesztés miatt a házi kalács készítése picit időigényes, de az előkészületek nem igényelnek sem nagy rutint, sem sok időt. Az eredmény pedig minden percért kárpótol.
Hozzávalók
- 50 dkg finomliszt
- 5 dkg cukor
- 2 tojás
- 1 tojássárgája
- 2 dl tejszín
- 1 dl tej
- 2 dkg friss élesztő
- 1 csipet só
- 1 tojás a kenéshez
- 2 ek Nesquik Extra Choco kakaóitalpor a kakaós fonathoz
Elkészítés
- Az élesztőt meleg tejben futtasd fel így: egy nagy bögrébe öntsd bele a tejet, keverj hozzá 1 tk cukrot, melegítsd meg (de ne legyen forró), és tedd bele az élesztőt. Várj, amíg az élesztő elkezd dolgozni, kemény habot képez a tej tetején, felfut.
- Add a többi hozzávalóhoz, és gyúrj tésztát.
- Takard le, és szobahőmérsékleten keleszd 30 percig.
- Ha megkelt a tészta, vágd ketté, az egyik felébe keverj kakaót.
- A kakaós és a natúr tésztát is oszd két részre, az így kapott 4 adag tésztát letakarva pihentesd még 20 percig.
- Enyhén lisztezett vágódeszkán a gombócokból gyúrj kb. 4 cm átmérőjű hengereket.
- Fond meg a kalácsot, és kend meg a tetejét egy felvert tojással. Lefedve hagyd még kelni kb. 30 percet, majd 170 fokra előmelegített sütőben süsd aranybarnára (kb. 40 perc).