Ha olyan receptekre vadászol, amik az ünnepi menüben is megállják a helyüket, ugyanakkor nem szeretnél napokig főzőcskézni, ezt a válogatást mindenképp nézd meg!
Bizony, nem kell napokig a konyhában sürögni-forogni ahhoz, hogy egy klassz karácsonyi menüt elkészíts. És az sem baj, ha idén karácsonykor nem kerül hal az ünnepi asztalra, úgyhogy egyik kedvenc halas receptünk mellett mutatunk alternatív megoldásokat is.
Attól mert egy étel egyszerűen, sőt akár gyorsan elkészíthető, még lehet izgalmas, és rengeteg dicséretet bezsebelhetsz értük az ünnepi menü részeként is.
Szóval ne izgulj azon, hogy valami fergeteges ételkülönlegességgel rukkolj elő, az ünnepekkor neked is kijár a pihenés!
Több opciót is hoztunk ebben a cikkben, amik közül válogathatsz az ünnepi menü tervezésekor. Figyelembe vettük azt is, hogy legyen a menüben pénztárcabarát fogás is, ami kedvező árú alapanyagokkal készül.
Francia hagymaleves pirítóssal
4
Hozzávalók
- 6 dkg vaj
- 4 db vöröshagyma
- 2 db salotta hagyma - helyettesítheted lilahagymával
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 dl fehérbor
- 1 ek cukor
- 1 l víz felforralva
- 1 db MAGGI Marhahúsleves kocka
- 1 ek liszt
- só, bors, szerecsendió ízlés szerint
- személyenként 2 szelet bagett megpirítva, vajjal vékonyan megkenve
Elkészítés
- A vörös- és salotta hagymákat felezd el, majd vágd karikákra.
- Egy lábosban olvaszd fel a vajat, alaposan keverd el benne a cukrot, és hagyd egy kicsit karamellizálódni.
- Dobd rá a hagymákat. Adj hozzá 1 tk sót, és közepes hőfokon, időnként kevergetve, párold, kb. 10-15 percig, míg a hagyma megfonnyad, és barnulni kezd.
- Add hozzá a zúzott fokhagymát, borsot, csipet frissen reszelt szerecsendiót, és pirítsd még 1 percig, míg a fűszerek illatozni kezdenek.
- Szórd rá a lisztet, alaposan keverd el, pirítsd még 1 percig, majd öntsd rá a bort. Keverj rajta kettőt-hármat, majd öntsd rá a forró vizet és morzsold bele a MAGGI Marhahúsleves kockát.
- Alacsony lángon főzd még 20 percet, míg összeérnek az ízek, közben kóstold meg, és sózd-borsozd, ha szükséges.
- Pirítóssal tálald.
Miután megfőtt a leves, adhatsz hozzá kb. 1 dl tejszínt is, ettől még selymesebb, lágyabb lesz az íze.
Van még más leves ötlet is a tarsolyunkban! Kattints cikkünkre, és válogass ünnepi leves gyűjteményünkből!
Étkezés
Az ünnepeket ti is egy finom ebéddel vagy vacsorával teszitek még emlékezetesebbé?
Főételnek hús vagy hal?
Ünnepi főfogásnak egy fantasztikus sült kacsamell hagymalekvárral igazi ínyencség. Ebben a receptben ráadásul megmutatjuk, mi a tökéletesre sült kacsamell titka.
Étkezés
A kacsamell igazi ünnepi alapanyag, készíts hát karácsonyra egy finom rosé kacsamellet! Ne félj, nem fog kiszáradni, mutatjuk a trükköt.
Érdemes a főzést a hagymalekvárral kezdeni, mert annak több időre van szüksége.
Rozé kacsamell
Honnan tudod, hogy tökéletesre sült a kacsamell? Érintsd össze a mutató és hüvelykujjadat, a másik kezed mutatóujjával nyomkodd meg az összeérintett hüvelykujjad alatti párnácskát. Ezután nyomkodd meg a kacsamellet is. Ha olyan az ellenállása, mint a hüvelykujj párnádnak, akkor jó. Bár ez furcsán hangzik, de működik!
Ha egy egyszerű, de nagyszerű csirkés megoldásra is nyitott vagy, ez a recept tetszeni fog
Étkezés
Egy egyszerűen elkészíthető, különleges csirkés recept, ami az ünnepi menüben is megállja a helyét.
Ha pedig mégis halas recept mellett döntenél, ez a harcsapaprikás tetszeni fog
Étkezés
Ha eddig nem próbáltad, mert azt hitted, túl macerás, itt az idő! A harcsapaprikás elkészítése roppant egyszerű, az eredmény pedig fantasztikus!
Jöhet a desszert?
Ha nem szeretnél a klasszikus zserbó elkészítésével kísérletezni, de a diós-lekváros ízvilág hiányozna, ez a zserbógolyó lesz a te recepted. Külön pozitívum, hogy akár a gyerekeket is bevonhatod az elkészítésébe, így rögtön egy szuper családi program is kerekedik az ünnepi előkészületekből.
Étkezés
Ha szereted a zserbót, de a vele járó macerát nem, ez a zserbógolyó a te recepted!
Ha a csokis desszerteket imádod, és tudod, mekkora könnyebbség, ha egy süti sütés nélkül is elkészíthető, ezt a csupa csokis finomságot próbáld ki!
Étkezés
Krémes, őrjítően csokis, ellenállhatatlan.
Torta vonalon pedig ez a máktorta lehet a tuti befutó.
Étkezés
Kezdő konyhatündérek is próbálják ki bátran, elronthatatlan. Az íze pedig fenséges. Ha szereted a mákot, ez alaprecept lesz, az biztos.