Sütőtök, mi más?

Étkezés
Sütőtök, mi más?
Ne tökölj! Vagyis... de! A sütőtök nem csak magában, de sütve is jó! Sőt, azok, akik amúgy sütve nem nagyon eszik, feldolgozva nagyon is megszeretik. Remek tippeket mutatunk.

A sütőtököt nem csak az íze, hanem pozitív élettani hatásai miatt is érdemes beilleszteni a kiegyensúlyozott étrendbe. Magas rost-, béta-karotin tartalma miatt kifejezetten javasolt a fogyasztása. Változatosan felhasználható alapanyag, próbáld ki így:

  • Reggelire egy finom sütőtökös turmix telitalálat, de ami még inkább betalál, az a fűszeres, sütőtökös tejeskávé, másnéven pumpkin spice latte.
  • Gyorsan és egyszerűen készíthetsz belőle sütőtök krémlevest.
  • Salátába olajos magvakkal és morzsolt feta sajttal isteni.
  • Köretként krumplipüré helyett remek választás a sütőtökpüré.
  • Más zöldségekkel együtt (pl. cukkini, padlizsán, gomba, cékla) kockákra vágva és sütőben megsütve akár köretnek, akár könnyű vacsorának is megállja a helyét.
  • Óriási kedvenc a sütőtökös rizottó.
  • És ne feledkezzünk el arról, hogy édesség fronton is be lehet vetni, ha egy jó tökös (esetleg tökös-mákos) rétest csinálsz belőle.

És akkor, hogy ne csak elméleti síkon filozofálgassunk kedvenc őszi-téli alapanyagunkról, a sütőtökről, jöjjön pár fantasztikus recept!

Pumpkin spice latte, pohárkrém, rizottó, leves, saláta

Pumpkin spice latte, avagy fűszeres sütőtökös tejeskávé

Pumpkin spice latte, avagy fűszeres sütőtökös tejeskávé
Az utóbbi években hazánkban is egyre népszerűbb ez a fűszeres kávékülönlegesség. Ha egyszer kipróbálod, biztos, hogy nagy kedvenc lesz.

Hozzávalók

  • 1-2 ek sült sütőtök püré
  • 1-2 kk méz
  • 1/2 kk mézeskalács fűszerkeverék (ezt kiválthatod kevés őrölt fahéj, szegfűszeg és gyömbér keverékével)
  • 1-2 dl tej (attól függően, mennyire tejesen szereted a tejeskávét)
  • 1 adag presszókávé pl. NESCAFÉ® Dolce Gusto® Espresso kapszulából vagy NESCAFÉ Classic felhasználásával

Elkészítés

  1. A fűszereket keverd össze a mézzel, kicsit melegítsd meg, majd add hozzá a sütőtökpürét.
  2. Egy pohár aljára kanalazd a fűszeres tökpürét, öntsd rá a kávét, majd add hozzá a felmelegített tejet.  
  3. Ha az egyik réteget úgy csorgatod nagyon lassan a másikra, hogy közben egy teáskanalat szorítasz ferdén a pohár oldalához, és erre adagolod folyamatosan, szép réteges lesz az italod. A rétegek így jöjjenek: sütőtök püré, kávé, tej vagy tejhab.

Ha a Te mottód a „dupla koffein, dupla élvezet”, kóstold meg a NESCAFÉ® Dolce Gusto® újdonságát, a NESCAFÉ® Dolce Gusto® Doppio Espresso-t, ami, ahogy a neve is mutatja, egy fantasztikus dupla eszpresszó. Természetesen a sütőtökös tejeskávé is csodás vele.

Fűszeres sütőtök saláta kecskesajttal

Fűszeres sütőtök saláta kecskesajttal
4

Hozzávalók

  • 50 dkg sütőtök meghámozva, kimagozva
  • 1 csomag rukkola
  • 15 dkg kecskesajt összemorzsolva
  • 2 ek napraforgó olaj
  • 1 ek tökmagolaj
  • 2 tk MAGGI Sültkrumpli fűszerkeverék
  • 1 marék tökmag

Elkészítés

  1. A sütőtököt vágd kb. 1,5 cm-es kockákra, terítsd sütőpapírral bélelt tepsire úgy, hogy ne halmozódjanak egymásra a darabok.
  2. A napraforgóolajat keverd össze MAGGI Sültkrumpli fűszerkeverékkel, és vékonyan kend meg vele a sütőtök kockákat.
  3. 200 fokra előmelegített sütőben süsd, míg a sütőtök megpirul.
  4. Közben száraz serpenyőben pirítsd meg a tökmagot, morzsold össze a sajtot.
  5. Mikor a sütőtök megsült, hagyd, hogy langyosra hűljön. A tálakra tegyél rukkolát, arra jöhet a sütőtök, majd locsold meg tökmagolajjal, és szórd meg a sajttal és a tökmaggal.

Még tartalmasabbá teheted kevés kölessel, amit akár petrezselyemmel is összekeverhetsz. El is készül, mialatt sül a tök.
 

Sütőtök rizottó

Sütőtök rizottó
Hát, ha valami nagyon jól áll a rizottónak, az a sütőtök. Vagy a sütőtöknek a rizottó? Döntsd el te!
4

Hozzávalók

  • 40 dkg sütőtök megpucolva, felkockázva
  • 300 g rizottó rizs
  • 1,5 l víz
  • 5 ek MAGGI Házas levesalap - Zöldség
  • 1 dl fehérbor
  • 1 db közepes hagyma apróra vágva
  • 2 púpozott ek reszelt parmezán sajt + 2 ek a tálaláshoz
  • 2 ek olaj
  • 2 ek vaj (hideg)
  • só, bors ízlés szerint

Elkészítés

  1. A kockákra vágott sütőtököt kend meg kevés olajjal, majd sütőpapírral bélelt tepsin, 200 fokra előmelegített sütőben süsd kb. 30 percig, amíg megpuhul.
  2. Közben a vízből és MAGGI Zöldséges levesalapból készíts alaplevet, amit folyamatosan tarts forrón. A rizottó készítésnél nagyon fontos, hogy az alaplé mindig forró legyen.
  3. Vastag fenekű lábosban 1 ek vajon dinszteld meg az apróra vágott hagymát, majd öntsd rá a rizst, és folyamatos kevergetés mellett pirítsd üvegesre, de ne várd meg, míg a rizs ténylegesen pirulni kezd. Amikor üveges, tegyél rá 1 ek vajat, majd jöhet rá kb. 1dl fehérbor.
    Fontos, hogy rizottót mindig rizottó rizsből főzd!
  4. Amikor a fehérbor elfőtt, kezdd el hozzáadagolni az alaplevet. Egyszerre mindig csak kevés alaplevet adj hozzá, és lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett főzd. Amikor elfőtte a levét, adagolj hozzá újra alaplevet (mindig kb. 1 merőkanállal). Ezt addig ismételd, míg a rizs „al dente”-re fő, tehát nem lesz málósan puha, de már nem is kemény. 
  5. Amikor a rizs al dente, keverd bele a sült sütőtök kb. 2/3-át. Pürésítheted is a tököt, így még krémesebb lesz a rizottó. 
  6. Sózd, borsozd, de csak óvatosan, mert az alaplé már eleve fűszeres. 
  7. Vedd le a tűzről, keverj hozzá 1 ek hideg vajat, és 1-2 ek reszelt parmezánt. Hagyd állni egy percet, ekkor lesz igazán krémes a rizottó.

Eheted „magában”, parmezánnal megszórva, de nagyon finom egy pár szem pirított gombával, vagy pirított zsályalevéllel a tetején. Ha pedig valami nagyon különlegeset szeretnél, készíts hozzá sült camambert sajtot!

A MAGGI zöldséges házias levesalap olyan zöldségek felhasználásával készült mint a sárgarépa, zeller, póréhagyma és a fokhagyma. Nemcsak a zöldséglevesek alapjaként és a húsmentes ételek kiegészítéseként lehet tökéletes társad a konyhában, hanem akkor is, ha olyan finom alaplére van szükséged, amely nem uralja az étel ízét, hanem csak finoman hangsúlyozza azt. Krémes állagának köszönhetően könnyen adagolható, ha egy gyors levest készítenél, vagy alaplére van szükséged, óriási segítség lesz.

És ez még nem minden! Van még pár szuper sütőtökös recept a tarsolyunkban, amit mindenképp érdemes kipróbálnod.

Sütőtökös pohárkrém granolával

Sütőtökös pohárkrém
Különleges őszi desszert.
2

Hozzávalók

  • 2 szelet sütőtök sütőben megsütve
  • 2 lapzselatin
  • 2 dl kókuszkrém 
  • 1 csillagánizs
  • vanília aroma ízlés szerint (elhagyható)
  • 2 tk méz
  • 1 csapott kk fahéj
  • 4 ek Nestlé Fitness granola vagy gabonapehely

Elkészítés

  1. A lapzselatinokat áztasd hideg vízbe.
  2. A sütőtököt 1 tk mézzel és a fahéjjal turmixszold krémesre. Ha selymessé szeretnéd tenni, adj hozzá egy kevés kókuszkrémet.
  3. A maradék kókuszkrémet a csillagánizzsal lassú tűzön főzd pár percig, de ne forrald fel. Ha kész, a csillagánizst vedd ki belőle és add hozzá a mézet, vanília aromát és a lapzselatinokat.
  4. Egy pohár aljába tegyél egy réteg sütőtök krémet, majd amikor a zselatinos kókuszkrém már hűl és besűrűsödik óvatosan kanalazd a sütőtök püré tetejére. 
  5. Miután teljesen kihűlt, szórj a tetejére 2 ek granolát, és már tálalhatod is!

Sütőtökös sajttorta sós karamellel

Sütőtökös sajttorta
Ezt egyszerűen muszáj kipróbálnod! Nincsenek rá szavak. És ha meglátod, mennyire egyszerű elkészíteni! Ugye jöhet a recept? (24 cm-es tortaformához)

Hozzávalók

Az alaphoz

A töltelékhez

  • 700 g natúr zsírszegény krémsajt
  • 40 dkg sütőtök püré
  • 1 dl 12%-os tejföl
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 10 dkg barna cukor
  • 2 tk őrölt fahéj
  • 1 tk őrölt gyömbér
  • csipet frissen reszelt szerecsendió
  • ½ kk őrölt szegfűszeg
  • 2 ek liszt
  • 3 tojás, szobahőmérsékletű
  • 1 ek rumaroma

A sós karamellhez

  • 1 bögre cukor
  • 6 ek szomahőmérsékletű vaj
  • 1,2 dl tejszín
  • 1 tk só

Elkészítés

  1. Mielőtt a torta összeállítását elkezdenéd, készítsd el a sütőtökpürét! A meghámozott sütőtököt vágd kisebb kockákra, és forrásban levő vízben főzd pár perc alatt puhára. Öntsd le róla a vizet, és botmixerrel vagy turmixgépben pürésítsd.
  2. A sütőt melegítsd elő 170 fokra. A torta aljához az olvasztott vajat keverd össze a kakaóval és a darált keksszel, majd egyenletesen lapítsd egy 24 cm-es tortaforma aljára. Tedd a sütőbe, és süsd kb. 5 percig.
  3. Egy tálban robotgéppel keverd össze a krém hozzávalóit ebben a sorrendben: krémsajt, barnacukor, tojások egyesével, sütőtök püré, fűszerek, vaníliás cukor, liszt, tejföl, rumaroma.
  4. Ha kész a krém, öntsd a tortaformába a kekszréteg tetejére, kicsit rázogasd meg a formát, hogy a krém szépen elterüljön, majd tedd a 170 fokos sütőbe 50 percre.
  5. Akkor is vedd ki az idő lejárta után, ha úgy érzed, még kicsit puha, különben kiszárad a krém. Ahogy hűl, úgy fog megszilárdulni is.
  6. Miután szobahőmérsékleten teljesen kihűlt, tedd hűtőbe 3 órára.


Házi sós karamell
 

  1. Öntsd a cukrot egy vastag aljú lábasba, és közepes lángon kezdd melegíteni. Nem kell kavargatni folyamatosan, de a lábast időnként rázogasd meg, és néha bele is keverhetsz.
  2. Tartsd rajta a szemed, most nem szabad mással foglalkozni. Várd meg míg a cukor megolvad. Ne ijedj meg, először csomós lesz, aztán kezd el olvadni.
  3. Mikor a cukor már megolvadt, vedd le a tűzről és add hozzá a vajat és kezdd el keverni. Ezen a ponton valószínűleg nagyon bugyogni fog, de ez normális. addig keverd, míg homogén állagú krémet kapsz.
  4. Add hozzá a tejszínt és a sót, keverd el alaposan.