Étkezés
Hát, ha valami nagyon jól áll a rizottónak, az a sütőtök. Vagy a sütőtöknek a rizottó? Döntsd el te!
4
Hozzávalók
- 40 dkg sütőtök megpucolva, felkockázva
- 300 g rizottó rizs
- 1,5 l víz
- 5 ek MAGGI Házas levesalap - Zöldség
- 1 dl fehérbor
- 1 db közepes hagyma apróra vágva
- 2 púpozott ek reszelt parmezán sajt + 2 ek a tálaláshoz
- 2 ek olaj
- 2 ek vaj (hideg)
- só, bors ízlés szerint
Elkészítés
- A kockákra vágott sütőtököt kend meg kevés olajjal, majd sütőpapírral bélelt tepsin, 200 fokra előmelegített sütőben süsd kb. 30 percig, amíg megpuhul.
- Közben a vízből és MAGGI Zöldséges levesalapból készíts alaplevet, amit folyamatosan tarts forrón. A rizottó készítésnél nagyon fontos, hogy az alaplé mindig forró legyen.
- Vastag fenekű lábosban 1 ek vajon dinszteld meg az apróra vágott hagymát, majd öntsd rá a rizst, és folyamatos kevergetés mellett pirítsd üvegesre, de ne várd meg, míg a rizs ténylegesen pirulni kezd. Amikor üveges, tegyél rá 1 ek vajat, majd jöhet rá kb. 1dl fehérbor.
Fontos, hogy rizottót mindig rizottó rizsből főzd! - Amikor a fehérbor elfőtt, kezdd el hozzáadagolni az alaplevet. Egyszerre mindig csak kevés alaplevet adj hozzá, és lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett főzd. Amikor elfőtte a levét, adagolj hozzá újra alaplevet (mindig kb. 1 merőkanállal). Ezt addig ismételd, míg a rizs „al dente”-re fő, tehát nem lesz málósan puha, de már nem is kemény.
- Amikor a rizs al dente, keverd bele a sült sütőtök kb. 2/3-át. Pürésítheted is a tököt, így még krémesebb lesz a rizottó.
- Sózd, borsozd, de csak óvatosan, mert az alaplé már eleve fűszeres.
- Vedd le a tűzről, keverj hozzá 1 ek hideg vajat, és 1-2 ek reszelt parmezánt. Hagyd állni egy percet, ekkor lesz igazán krémes a rizottó.
Eheted „magában”, parmezánnal megszórva, de nagyon finom egy pár szem pirított gombával, vagy pirított zsályalevéllel a tetején. Ha pedig valami nagyon különlegeset szeretnél, készíts hozzá sült camambert sajtot!