Sütőtök rizottó

Étkezés
Sütőtök rizottó
Hát, ha valami nagyon jól áll a rizottónak, az a sütőtök. Vagy a sütőtöknek a rizottó? Döntsd el te!
4

Hozzávalók

  • 40 dkg sütőtök megpucolva, felkockázva
  • 300 g rizottó rizs
  • 1,5 l víz
  • 5 ek MAGGI Házas levesalap - Zöldség
  • 1 dl fehérbor
  • 1 db közepes hagyma apróra vágva
  • 2 púpozott ek reszelt parmezán sajt + 2 ek a tálaláshoz
  • 2 ek olaj
  • 2 ek vaj (hideg)
  • só, bors ízlés szerint

Elkészítés

  1. A kockákra vágott sütőtököt kend meg kevés olajjal, majd sütőpapírral bélelt tepsin, 200 fokra előmelegített sütőben süsd kb. 30 percig, amíg megpuhul.
  2. Közben a vízből és MAGGI Zöldséges levesalapból készíts alaplevet, amit folyamatosan tarts forrón. A rizottó készítésnél nagyon fontos, hogy az alaplé mindig forró legyen.
  3. Vastag fenekű lábosban 1 ek vajon dinszteld meg az apróra vágott hagymát, majd öntsd rá a rizst, és folyamatos kevergetés mellett pirítsd üvegesre, de ne várd meg, míg a rizs ténylegesen pirulni kezd. Amikor üveges, tegyél rá 1 ek vajat, majd jöhet rá kb. 1dl fehérbor.
    Fontos, hogy rizottót mindig rizottó rizsből főzd!
  4. Amikor a fehérbor elfőtt, kezdd el hozzáadagolni az alaplevet. Egyszerre mindig csak kevés alaplevet adj hozzá, és lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett főzd. Amikor elfőtte a levét, adagolj hozzá újra alaplevet (mindig kb. 1 merőkanállal). Ezt addig ismételd, míg a rizs „al dente”-re fő, tehát nem lesz málósan puha, de már nem is kemény. 
  5. Amikor a rizs al dente, keverd bele a sült sütőtök kb. 2/3-át. Pürésítheted is a tököt, így még krémesebb lesz a rizottó. 
  6. Sózd, borsozd, de csak óvatosan, mert az alaplé már eleve fűszeres. 
  7. Vedd le a tűzről, keverj hozzá 1 ek hideg vajat, és 1-2 ek reszelt parmezánt. Hagyd állni egy percet, ekkor lesz igazán krémes a rizottó.

Eheted „magában”, parmezánnal megszórva, de nagyon finom egy pár szem pirított gombával, vagy pirított zsályalevéllel a tetején. Ha pedig valami nagyon különlegeset szeretnél, készíts hozzá sült camambert sajtot!