Sütőtökös sajttorta sós karamellel

Étkezés
Sütőtökös sajttorta
Ezt egyszerűen muszáj kipróbálnod! Nincsenek rá szavak. És ha meglátod, mennyire egyszerű elkészíteni! Ugye jöhet a recept? (24 cm-es tortaformához)

Hozzávalók

Az alaphoz

  • 250 g zabkeksz durvára darálva
  • 14 dkg olvasztott vaj
  • 2 ek cukrozatlan kakaópor

A töltelékhez

  • 700 g natúr zsírszegény krémsajt
  • 40 dkg sütőtök püré
  • 1 dl 12%-os tejföl
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 10 dkg barna cukor
  • 2 tk őrölt fahéj
  • 1 tk őrölt gyömbér
  • csipet frissen reszelt szerecsendió
  • ½ kk őrölt szegfűszeg
  • 2 ek liszt
  • 3 tojás, szobahőmérsékletű
  • 1 ek rumaroma

A sós karamellhez

  • 1 bögre cukor
  • 6 ek szomahőmérsékletű vaj
  • 1,2 dl tejszín
  • 1 tk só

Elkészítés

  1. Mielőtt a torta összeállítását elkezdenéd, készítsd el a sütőtökpürét! A meghámozott sütőtököt vágd kisebb kockákra, és forrásban levő vízben főzd pár perc alatt puhára. Öntsd le róla a vizet, és botmixerrel vagy turmixgépben pürésítsd.
  2. A sütőt melegítsd elő 170 fokra. A torta aljához az olvasztott vajat keverd össze a kakaóval és a darált keksszel, majd egyenletesen lapítsd egy 24 cm-es tortaforma aljára. Tedd a sütőbe, és süsd kb. 5 percig.
  3. Egy tálban robotgéppel keverd össze a krém hozzávalóit ebben a sorrendben: krémsajt, barnacukor, tojások egyesével, sütőtök püré, fűszerek, vaníliás cukor, liszt, tejföl, rumaroma.
  4. Ha kész a krém, öntsd a tortaformába a kekszréteg tetejére, kicsit rázogasd meg a formát, hogy a krém szépen elterüljön, majd tedd a 170 fokos sütőbe 50 percre.
  5. Akkor is vedd ki az idő lejárta után, ha úgy érzed, még kicsit puha, különben kiszárad a krém. Ahogy hűl, úgy fog megszilárdulni is.
  6. Miután szobahőmérsékleten teljesen kihűlt, tedd hűtőbe 3 órára.


Házi sós karamell
 

  1. Öntsd a cukrot egy vastag aljú lábasba, és közepes lángon kezdd melegíteni. Nem kell kavargatni folyamatosan, de a lábast időnként rázogasd meg, és néha bele is keverhetsz.
  2. Tartsd rajta a szemed, most nem szabad mással foglalkozni. Várd meg míg a cukor megolvad. Ne ijedj meg, először csomós lesz, aztán kezd el olvadni.
  3. Mikor a cukor már megolvadt, vedd le a tűzről és add hozzá a vajat és kezdd el keverni. Ezen a ponton valószínűleg nagyon bugyogni fog, de ez normális. addig keverd, míg homogén állagú krémet kapsz.
  4. Add hozzá a tejszínt és a sót, keverd el alaposan.