Étkezés
8
Hozzávalók
- 270 g étcsokoládé darabokra törve
- 140 g vaj felkockázva
- 8 tojás (sárgája és fehérje különválasztva)
- 150 g cukor
- 40 g cukrozatlan kakaópor
- csipet só
Elkészítés
- A sütőt melegítsd elő 180 ºC-ra, és egy 23 cm-es csatos tortaformát bélelj ki sütőpapírral.
- Vízgőz fölött hőálló edényben, kevergetés mellett olvaszd meg a vajat és a csokit addig, míg lágy, homogén massza lesz, majd tedd félre hűlni.
- Add az olvadt, de kihűlt csokihoz a 8 tojássárgáját, és alaposan keverd el. Ezután jöhet bele a kakaópor és a só, amit szintén keverj el a masszában. Ne lepődj meg, ha egy kicsit szemcsés lesz a krém, ez normális.
- A tojásfehérjékhez add hozzá a cukrot, és kézi robotgéppel verd kemény habbá.
- A tojásfehérje 1/3-át óvatosan forgasd a csokis krémbe, hogy fellazuljon, majd nagyon óvatosan a maradék 2/3- ot is keverd bele úgy, hogy megmaradjon a tojásfehérje lazasága. Az egész úgy fog kinézni, mint egy csokihab.
- Öntsd a krémet a kibélelt tortaformába, a tetejét simítsd egyenesre.
- 180 fokra előmelegített sütőben süsd kb. 30 percig, amíg a torta szépen megemelkedik, és a tetején egy vékony ropogós réteg alakul ki. Egy hústű segítségével könnyen ellenőrizheted, hogy megsült-e a tészta: szúrd a tűt a tésztába, és akkor jó, ha mikor kihúzod, nincs rajta ráragadt massza.
- Hagyd hűlni 5-10 percet, mielőtt kivennéd a tortaformából. Ne lepődj meg, ha a torta összeesik, mivel nincs benne liszt, ez teljesen normális reakció.
- Díszítéshez szórj kakaóport a tetejére, mellé pedig tegyél friss gyümölcsöt!