Mit tegyél, ha túlsúlyos a gyerek?

Gyerek
Mit tegyél, ha túlsúlyos a gyerek?
Úgy érzed, túlsúlyos esetleg elhízott? Ezekkel a tippekkel sokat tehetsz a gyerekek normál testtömegének elérése és egészségük megőrzése érdekében.

A túlsúly és elhízás komoly egészségügyi kockázat a gyerekeknél is. Amellett, hogy negatív hatással van a fizikai teljesítőképességükre, rövid- és hosszútávú egészségügyi következményei is lehetnek. Arról nem is beszélve, hogy azok, akik már gyerekkorukban túlsúlyosak vagy elhízottak, helytelenül táplálkoznak, mozgásszegény életmódot folytatnak, felnőttként is nagyobb eséllyel küzdenek majd súly- vagy egészségügyi problémákkal. Ez nem hangzik túl jól, ugye?

Mit tegyél, ha a gyereked túlsúlyos?

Összegyűjtöttük a legfontosabbakat, amiket akár már ma elkezdhetsz. Kapcsolódó cikkeinkben pedig olyan gyakorlati tanácsokat találsz, amelyek segítenek a megvalósításban.
Először jöjjön egy gyors felsorolás, hogy jobban átlásd, aztán az egyes területeket részletesebben is érintjük majd. 

  • Ha úgy látod, hogy a gyereked túlsúlyos vagy elhízott, mindenképp érdemes orvoshoz fordulni, és meggyőződni arról, hogy áll-e egészségügyi probléma a hízás hátterében.
  • Ne fogyókúrázzon, és ne vonj meg semmit tőle drasztikusan!
  • Figyelj inkább a kiegyensúlyozott táplálkozásra, amelyben mindennek van helye, mértékkel. 
  • Nagyon fontos a megfelelő mennyiségek meghatározása. Más ugyanis egy felnőtt és más egy gyerek adagja.
  • Mutass jó példát! Ezt az életmódváltást csak úgy tudod tartósan véghez vinni a gyerekeknél, ha ti magatok is eszerint éltek. Ez bizony, egy családi projekt lesz!
  • Mozogjatok rendszeresen! 

Ha már konzultáltál orvossal, és kizártátok a hízás mögött rejtőző esetleges egészségügyi problémát, jöhetnek az életmódváltással kapcsolatos teendők!
Ebben az esetben ugyanis valószínűleg a gyerekek és a család étrendjében, valamint életmódjában szükséges a probléma okát keresni. 

Az első lépések a család kiegyensúlyozott táplálkozása felé

Tehát a cél, hogy az egész család kiegyensúlyozottan táplálkozzon. Igen, az egész család! Ehhez kérd bátran dietetikus segítségét, aki segít eligazodni a táplálkozással kapcsolatos kérdések útvesztőjében.

A Nestlé megbízásából készült, a 4-10 éves korú gyerekek táplálkozási szokásait vizsgáló reprezentatív felmérésből* kiderült, hogy a felnőttek helytelen táplálkozási szokásai öröklődnek és megmutatkoznak a gyerekek táplálkozásában is. Ezért szülőként, étkezési szokásaid kialakítása kiemelkedő jelentőséggel bír gyerekeid egészségének biztosításában is.

A kiegyensúlyozott táplálkozásban - ahogy a neve is sugallja – mindennek van helye, csak mértékkel és a helyes arányok betartásával. Rögtön az első szabály, hogy ne vonj meg egyből mindent a gyerektől, de nagyon figyelj arra, hogy miből mennyit kap! Ehhez két jó tanács: egyrészről fokozatosan, lépésről lépésre alakítsd át az étrendet, hogy mindenki hozzá tudjon szokni. A drasztikus változások hosszútávon kevésbé működnek. Másrészről ne keseredj el, hogy ha az elején többször visszautasítanak például egy új ízt, vagy új alapanyagot. Legyél kitartó és következetes, ne add fel 2-3 próbálkozás után! Lehet, hogy hetekbe, akár hónapokba telik, mire elfogadja az adott alapanyagot, de megéri a próbálkozás.  Közben kísérletezz a textúrákkal, fűszerezéssel., tálalással! Hagyj időt, hogy megváltozzanak a szokások. 

Rengeteg trükk van, ami segíthet az arányok átbillentésében, és a helyes alapanyagok kiválasztásában. Szeretnél párat ellesni? Kattints kapcsolódó cikkeinkre!

Te milyen példát mutatsz?

Gyerek
A gyerekek jobban figyelnek, mint gondolnád. A táplálkozásban is. És amit eltanulnak tőled, az egész felnőttkorukra hatással lehet. Hozd ki a helyzetből a legtöbbet, alapozd meg az egészséges felnőttkort! Tippjeinkkel és receptjeinkkel egyszerűbb lesz, mint gondolnád.
gyerekek táplálkozási szokásai

Vond össze a konyhai teendőket és a családi programot, főzzetek közösen egészséges fogásokat! A közös főzés a közös élmény mellett az ismeretek átadásának is jó eszköze. Kutatásunkból megtudtuk, hogy a szülők nagy része egyetért abban, hogy a közös főzés segít az egészségesebb alapanyagok elfogadtatásában, illetve szívesebben fogyasztják a gyerekek azt az ételt, amelynek az elkészítésében ők is részt vettek.

Mi legyen a tányéron?

Milyen ételeket esztek leggyakrabban? A magyaros vonalat erősíted? Vagy a tészta – rántotthús – hamburger tengelyen mozogtok? Sokszor észre sem vesszük, hogy a minta, amit követünk, nem kifejezetten támogatja a kiegyensúlyozott étrendet.

A Nestlé megbízásából készült, a 4-10 éves korú gyerekek táplálkozási szokásait vizsgáló reprezentatív felmérésből* kiderült többek között, hogy a gyerekek zsírfogyasztása jóval meghaladja a napi ajánlott mennyiséget, míg zöldség-, gyümölcs- és ezzel együtt rostfogyasztásuk elmarad az ajánlott napi mennyiségtől.

Sokat segít, ha eleinte írásban megtervezed a menüt, és ehhez bevásárlólistát is írsz. Így egyben fogod látni, hogy a héten mennyi fog fogyni az adott tápanyagokból. Ha a gyerekeket is bevonod, rögtön két legyet ütsz egy csapásra, hiszen amellett, hogy rögtön lesz egy szuper közös programotok, beszélgethettek is a különböző alapanyagokról és a kiegyensúlyozott táplálkozásról. 
Emellett jó, ha olyan konyhai technikákat is bevezetsz, melyek támogatják a zsírbevitel csökkentését. Ilyen a párolás, sütőzacskó használata, de sz is, ha a rántott húst vagy a fasírtot sütőben sütöd.

Hogyan tudod gyorsan, hatékonyan megtervezni a menüt és hogyan segíti ez a kiegyensúlyozott táplálkozást? Kattints cikkünkre!

Mennyi az annyi?

Egészen kisgyerekek számára a felnőtt fogások még nehezek lehetnek, ezért ha olyat főzöl, ami kevésbé gyerekbarát, azt készítsd el korának megfelelő módon és alapanyagokból. De ami emellett nagyon fontos, hogy a gyerekek adagja is tényleg korának megfelelő legyen! 
Egyenek kisebb adagokat, naponta ötször, ne maradjon ki a tízórai és az uzsonna sem! A nassolást viszont próbáld fokozatosan lecsökkenteni. 

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége felnőttek és gyerekek számára is elkészítette táplálkozási ajánlását, az OKOSTÁNYÉR® -t, mely segít eligazodni a napi ajánlott energiabeviteli mennyiség mellett az egyes élelmiszercsoportok megfelelő arányában is.

Okostányér

Előfordult már veled is, hogy úgy érezted, hogy éhes vagy, pedig nemrég ettél? Ennek több oka lehet, ami gyerekeknél is igaz.
- Ha olyan ételt eszel, amitől hirtelen megugrik a vércukorszinted, majd utána gyorsan felszívódik, a vércukorszinted pedig leesik, hirtelen farkaséhséget érzel. Ezért is fontos a rostban gazdag élelmiszerek fogyasztása, mert ezek hosszabb távú telítettségérzetet nyújtanak, és a vércukorszint ingadozást, ezzel együtt a farkaséhséget is csökkentik.
- A nem megfelelő folyadékfogyasztás következtében is érezheted magad éhesnek. Ez furán hangzik, de a szervezetünk sokszor becsap minket. Ilyenkor, ha iszol egy pohár vizet, van, hogy elmúlik az éhség is. Próbáld ki a gyerekekkel is!

Mennyit mozogtok?

A WHO ajánlása szerint * napi 60 perc mérsékelt, heti 3 nap intenzív testmozgás szükséges. Menjetek minél többet a szabadba, kiránduljatok, sportoljatok közösen! Télen a hidegben otthon is nyugodtan tornázhattok közösen, de egy klassz táncos ugrálás is mozgásnak számít! 


(*World Health Organization 2020 guidelines on physical activity and sedentary behaviour) 

További tippeket is olvasnál a témában? Kattints kapcsolódó cikkünkre!

*Forrás: Nestlé az Egészségesebb Gyerekekért: 4-10 éves gyermekek táplálkozás és fizikai aktivitás felmérés (2021)