A gyermekkorban kialakuló étkezési szokások hatással vannak a felnőttkori egészségi állapotra, ezért akkor teszed a legjobbat gyerekeddel, ha te szülőként helyesen, kiegyensúlyozottan táplálkozol.
A Nestlé 4-10 éves korú gyerekek táplálkozási szokásait vizsgáló felméréséből* kiderült, hogy a felnőttek helytelen táplálkozási szokásai öröklődnek és megmutatkoznak a gyermekek táplálkozásában is. Ezért szülőként, étkezési szokásaid kialakítása kiemelkedő jelentőséggel bír gyerekeid egészségének biztosításában is.
Fontos a hitelesség!
A „bort iszik, vizet prédikál” hozzáállás ebben a helyzetben sem működik. Fontos, hogy szavaid és tetteid összhangban legyenek egymással, hiszen mintául szolgálnak gyermekeid számára.
Hiába mondod, hogy egyen sok zöldséget, mert egészséges, ha tőled mást lát. Ha sokat hallja, megjegyzi, de szokásként az rögzül majd, amit otthon tapasztal.
A táplálkozási minta elsajátításának két fő színtere a konyha és az étkezőasztal. Éppen ezért fontos, hogy a gyerekeket bevond a konyhai teendőkbe, de ugyanúgy fontosak a közös családi étkezések is.
Mire figyelj a kiegyensúlyozott étrend kialakításánál?
- rendszeres, napi ötszöri, változatos étkezés és megfelelő folyadékfogyasztás
- minőségi alapanyagok, és megfelelő összetételű étrend - tehát a szénhidrátok, zsiradékok, fehérje megfelelő arányú jelenléte a menüben
- közös családi étkezés és közös konyhai pillanatok
Kutatásunkból az is kiderült, hogy hogy a gyerekek szénhidrát bevitele elmarad, míg a zsírfogyasztás jóval meghaladja a napi ajánlott mennyiséget melynek oka a magyar konyhára jellemző, nagyobb zsírtartalmú receptekben és elkészítési módokban is keresendő.
Tudtad, hogy a túlzott zsírfogyasztás amellett, hogy testsúly gyarapodáshoz vezethet, növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is? Egészségügyi szempontból az sem mindegy, hogy milyen zsiradékot fogyasztasz. Tudj meg többet a témáról kapcsolódó cikkünkben!
Így tedd kiegyensúlyozottabbá a menüt!
- Legyél kitartó és következetes, ne add fel 2-3 próbálkozás után! Lehet, hogy hetekbe, akár hónapokba telik, mire elfogadja az adott alapanyagot, de megéri a próbálkozás.
- Ne erőltesd, érd el, hogy kóstolják meg azt, amit ti esztek!
- Ha a mértékletesség jegyében valaminek a mennyiségét csökkented, amit szerettek (pl. rendszeres édesség), ajánlj helyette valami alternatívát (pl. zabkeksz, gabonapehely szelet)
- Vond be őket a menü tervezésébe, és akár a főzésbe is!
- Próbáljátok nyitottá tenni új alapanyagok, fogások iránt, hogy közösen megtapasztaljátok a változatos táplálkozás örömét!
- Érezzék, hogy te is lelkes vagy, szeretettel készíted, fogyasztod az egészséges fogásokat!
- Ne félj segítséget kérni! Ha nem vagy biztos abban, hogyan is kéne „helyesen” táplálkozni, vagy ez nektek, felnőtteknek is olyan változást okozna, amit nehezen tudtok megvalósítani, kérd dietetikus segítségét! Az életmódváltás nem megy egyik napról a másikra, és a drasztikus változások hosszútávon nem szoktak működni. Egy szakember segítségével fokozatosan tudjátok elsajátítani a kiegyensúlyozott táplálkozás alapjait, és bevezetni ezt az életetekbe.