Mikor számít túlsúlyosnak a gyerek?

Gyerek
Mikor számít túlsúlyosnak a gyerek?
Kisebb hurkák vagy túlsúly? Mi az BMI? Mit tehetsz a gyerekek elhízása ellen és miért fontos a megelőzés?

Babakorban nagyon aranyosak a husis lábacskák, de ahogy nőnek a gyerekek az édes babaháj egy idő után eltűnik. Ha ezt nagyobbacska, óvodás, iskolás gyerekeken még mindig látni véled, az sokszor túlsúlyra utalhat. Sajnos a tapasztalat az, hogy számos okból hajlamosak vagyunk ezt nem észrevenni vagy az asztal alá söpörni a problémát. Pedig a gyerekek elhízása egy fontos probléma.

A Nestlé megbízásából készült, a 4-10 éves korú gyerekek táplálkozási szokásait vizsgáló reprezentatív felmérésből* kiderült, hogy a gyerekek közel negyede (23%-a) túlsúlyos vagy elhízott. A lányok helyzete még inkább aggasztó, az ő esetükben 28% ez az arány.

Gyerekek elhízása BMI

Miért fontos megelőzni a gyerekek elhízását?

A gyerekek testalkata nem elsősorban esztétikai kérdés. Nagyon fontos, hogy ez szoros összefüggésben áll jelenlegi- és felnőttkori egészségi állapotukkal is. Az elhízott felnőttek súlygyarapodása legtöbbször már gyermekkorban elkezdődik és az ezzel járó, akár súlyos következmények egy életen át kísérhetik. Ugye te sem szeretnéd, hogy gyereked felnőttként súly- és egészségügyi problémákkal küzdjön? 
Ezért bizony már gyerekkorban tenned kell. Hogyan? A kulcs a megelőzés!

A túlsúly és az elhízás növeli az olyan krónikus betegségek kialakulásának kockázatát, mint a szív-  és érrendszeri megbetegedések vagy a cukorbetegség.
Ha már kisgyerekkorától elsajátítja a kiegyensúlyozott táplálkozás alapjait, és tőletek is ugyanezt a mintát látja, ezt felnőttkorára, mint egy jó útravalókkal teli batyut viszi magával.
Ha azonban most nem foglalkoztok ezzel, esetleg tőletek is rossz példát lát otthon, ez a batyu csomó olyan dologgal lesz telepakolva, amitől felnőttként már nagyon nehéz lesz megszabadulnia.

Mi az a BMI?

A BMI a Body Mass Index rövidítése, ami magyarul testtömeg indexet jelent, és gyakorlatilag a testtömeg és a testmagasság méterben mért négyzetének hányadosa. 
Ez a mutató segít eligazodni sovány, normál, túlsúlyos és elhízott kategóriák között. 
Könnyen számolható, ezért a leggyakrabban használt eszköz ahhoz, hogy populációs szinten jól vizsgáljuk a túlsúly, elhízás arányát. 

Gyerekek, serdülők esetében a BMI kalkuláció ugyanúgy történik, mint a felnőtteknél, esetükben azonban fontos figyelembe venni a gyerek nemét és életkorát, mivel a kapott érték mást jelent a gyerekeknél különböző életkorokban. 

Védőnők, gyermekorvosok gyakran használják a percentilis görbét, amellyel látni lehet, hogy a gyermek súlya, hossza, hogyan fejlődik az átlaghoz képest, valamint a hónapok alatt, hogyan alakul a gyermek fejlődése saját magához képest. 10 éves kor alatt a WHO súlygörbe, míg felette a WHO BMI görbe használata ajánlott. 

Ennek vezetése jó eszköz lehet a változások nyomon követésére, azonban fontos megjegyezni, hogy ezek a számok önmagukban nem értelmezhetők, a görbe egészét kell nézni. Amennyiben ebben eltérést tapasztalsz, vagy aggódsz a gyermeked súlya miatt mindenképp szükséges szakemberrel egyeztetni.


Mit tegyél, ha úgy gondolod, hogy gyereked túlsúlyos?

Ebben az esetben számos dolgot tehetsz, de egyrészt mindenképp érdemes orvoshoz fordulni, és meggyőzödni arról, hogy áll-e egy esetleges egészségügyi probléma a hízás hátterében, majd ha ezt kizártátok, mindenképp kezdj el tudatosan foglalkozni az étrendetekkel!
További tanácsokért és gyakorlatii tippekért kattints kapcsolódó cikkünkre!

Mit tegyél, ha túlsúlyos a gyerek?

Gyerek
Úgy érzed, túlsúlyos esetleg elhízott? Ezekkel a tippekkel sokat tehetsz a gyerekek normál testtömegének elérése és egészségük megőrzése érdekében.
Mit tegyél, ha túlsúlyos a gyerek?

*Forrás: Nestlé az Egészségesebb Gyerekekért: 4-10 éves gyermekek táplálkozás és fizikai aktivitás felmérés (2021)