Szabad-e fogyókúráznia a gyerekeknek?

Gyerek
Szabad-e fogyókúráznia a gyerekeknek?
Úgy érzed, hogy gyermeked túlsúlyos, és szeretnél ezen változtatni? Már eszedbe jutott a fogyókúra is? Előbb olvasd el cikkünket!

A gyerekek elhízása egyre nagyobb probléma, amivel sajnos nő az olyan krónikus betegségek kialakulásának kockázata, mint a szív- és érrendszeri megbetegedések és cukorbetegség. Emellett a gyermekkori elhízás kockázati tényező a felnőttkori súlyproblémák kialakulásában is. 

A Nestlé megbízásából készült, a 4-10 éves korú gyerekek táplálkozási szokásait vizsgáló reprezentatív felmérésből* kiderült, hogy a gyerekek közel negyede (23%-a) túlsúlyos vagy elhízott. A lányok helyzete még inkább aggasztó, az ő esetükben 28% ez az arány.
A kérdésre a válasz egyébként az, hogy nem, a gyereket ne fogd fogyókúrára! Rendben, de akkor mit tegyél?

A fenti kérdésre a rövid válasz egyébként az, hogy nem, a gyereket ne fogd fogyókúrára! Van azonban más módszer, ami segíthet a normális testtömeg elérésében.

Rendben, de akkor mit tegyél?

Ehhez először is annak érdemes utánajárni, mi okozhatta az elhízást. Van a háttérben valamilyen egészségügyi probléma vagy a gyerek életmódjában keresendő az ok.

És itt akkor rögtön beszéljünk arról is, hogy a gyerek életmódja egyben a család életmódja. Innen már valószínűleg kikövetkeztetted, hogy a gyerekek elhízása mögött leggyakrabban a családi szokások és minták állnak, éppen ezért a probléma megoldása is családi szinten kell, hogy megtörténjen.

Te milyen példát mutatsz?

Gyerek
A gyerekek jobban figyelnek, mint gondolnád. A táplálkozásban is. És amit eltanulnak tőled, az egész felnőttkorukra hatással lehet. Hozd ki a helyzetből a legtöbbet, alapozd meg az egészséges felnőttkort! Tippjeinkkel és receptjeinkkel egyszerűbb lesz, mint gondolnád.
gyerekek táplálkozási szokásai

A helytelen táplálkozási szokások sokszor már a hozzátápláláskor elkezdődnek, itt ugyanis gyakran nincs átmenet a gyermek és a felnőttek étkezései között. A gyerekek sokszor ugyanazokat fogyasztják, mint a szüleik, holott a gyerekek és felnőttek szükségletei között van különbség.

Figyeld meg, hogy miből mennyit esztek! A gyerekek elhízásához elsősorban az vezethet, hogy a makrotápanyagokat (zsír, szénhidrát, fehérje) nem megfelelő arányban és mennyiségben fogyasztjátok, amely a szükségesnél több energiabevitelt eredményezhet.

A korábban a 0-3 éves gyerekek* körében végzett kutatásból eredményeiből kiderült, hogy a hozzátáplálást követően már a gyerekek negyedére jellemző a túlzott zsírfogyasztás, ami óvodás- és iskolás korban is folytatódik.

A Nestlé megbízásából készült, a 4-10 éves korú gyerekek táplálkozási szokásait vizsgáló reprezentatív felmérésből* pedig az is kiderült, hogy a gyerekek ajánlottnál magasabb zsírfogyasztása mellett zöldség-, és gyümölcsfogyasztásuk, valamint rostbevitelük elmarad az ajánlott napi mennyiségtől.

Ami tehát nagyon fontos: Ne fogyókúrázzatok, hanem alakítsátok át az étrendet úgy, hogy az kiegyensúlyozott legyen!
Semmiképp ne vezess be drasztikus változtatásokat egyik pillanatról a másikra, mert hosszútávon nem lesz eredményes. 

Miből mennyit?

A mennyiségekre és az arányokra minél előbb kezdj el tudatosan figyelni! 

A különböző tápanyagcsoportok arányain valamint a mennyiségek meghatározásánál, segítségedre lehet a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlása, az OKOSTÁNYÉR®. Ez felnőttek és gyerekek számára is iránymutatást ad, és segít eligazodni a napi ajánlott energiabeviteli mennyiség mellett az egyes élelmiszercsoportok megfelelő arányában is. Ezt a képet akár ki is nyomtathatod, és kiteheted a hűtőre, hogy mindig szem előtt legyen.

Okostányér

Néhány trükk

  1. Fő a fokozatosság!
    Ha eddig alig ettetek zöldségeket, akkor nem lesz célravezető, ha holnaptól mindenki salátát eszik. Kezdj el apránként zöldséget vagy salátát tenni a főételek mellé, és fokozatosan növeld a mennyiséget úgy, hogy közben kitapasztalod, mely alapanyagoknak van sikere.
  2. Ha a mértékletesség jegyében valaminek a mennyiségét csökkented, amit szerettek (pl. rendszeres édesség), ajánlj helyette valami alternatívát (pl. zabkeksz, gabonapehely szelet) 
  3. Vond be őket a menü tervezésébe, és akár a főzésbe is! 
  4. Figyelj a só-, cukor- és zsiradékbevitelre is! Válassz olyan konyhai technikákat, melyek segítenek a zsiradék csökkentésében (sütőzacskó, grillezés, párolás). A só és cukor esetében pedig kezdd el fokozatosan csökkenteni a receptekhez használt mennyiséget! Használj az ételek elkészítésekor több zöldfűszert, desszerteket édesítheted gyümölccsel. Ha apró lépésenként, fokozatosan csinálod, sokkal könnyebben hozzászoktok a kevésbé sós vagy édes ízekhez.
  5. Főzzetek közösen egészséges fogásokat! A közös főzés segíthet a gyerekeknek jobban megismerni az egészségesebb alapanyagokat, zöldségeket, gyümölcsöket. Ez persze csak akkor lesz így, ha olyan fogásokat készítetek közösen, amik sok zöldséget és gyümölcsöt tartalmaznak. A közös főzések alkalmával is részesítsd előnyben az ilyen recepteket!

Kíváncsi vagy további tippjeinkre is? kattints kapcsolósó cikkünkre!

Mit tegyél, ha túlsúlyos a gyerek?

Gyerek
Úgy érzed, túlsúlyos esetleg elhízott? Ezekkel a tippekkel sokat tehetsz a gyerekek normál testtömegének elérése és egészségük megőrzése érdekében.
Mit tegyél, ha túlsúlyos a gyerek?

A mozgásról se feledkezz el!

A kiegyensúlyozott táplálkozás mellett a rendszeres mozgás is az egészséges életmód része. Nem kell túlhajszolni a gyerekeket, főleg, ha eddig a rendszeres mozgás nem volt az életük része. Szervezzetek aktív családi programokat, sétáljatok nagyokat, kiránduljatok. Szép időben menjetek biciklizni, vagy találjatok olyan sportot, amit közösen is végezhettek. Ha látják a szülők lelkesedését, ők is nyitottabbak lesznek.

(*0-3 éves csecsemők, kisdedek és a szoptatós anyák táplálkozási felmérése, 2015)