Halas fogások karácsonyra

Étkezés
Halas fogások karácsonyra
Idén szakadj el a halászlé-rántott hal kombótól, és villants valami újdonsággal! Ezekkel a receptekkel igazán jól jársz, mert nem csak ízletesek, de nagyon egyszerűen elkészíthetők is.

Magyarországon sajnos nem fogyasztunk elegendő halat, ami pedig elengedhetetlen a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz. A karácsony ez alól kivétel, hiszen, ha karácsony, akkor hal.  
Persze a karácsonyi halas recepteknek is megvan a hagyománya, ilyenkor kerül az asztalra a finom halászlé vagy a rántott ponty.  

Most olyan recepteket mutatunk, amik gyorsabban, egyszerűbben elkészülnek, de legalább olyan finomak, mint a hagyományos receptek, sőt! Van, amit már előző nap elkészíthetsz, így nem kell utolsó pillanatban kapkodni! 

Lazackrémes kosárkák

Lazackrémes kosárkák
Próbáld ki, és rabul ejtenek majd ezek a finom, egyszerűen elkészíthető halas falatkák.
12

Hozzávalók

A tésztához 

  • 45 g krémsajt 
  • 50 g vaj 
  • 75 g liszt 

A lazacos töltelékhez 

  • 100 g krémsajt 
  • 100 g főtt vagy füstölt lazac apróra vágva 
  • 1 ek. tejföl 
  • 1 gerezd fokhagyma 
  • 1 kk citromlé 
  • 1 ek friss kapor apróra vágva

Elkészítés

  1. A kosárka elkészítéséhez a krémsajtot és a szobahőmérsékletű vajat keverd homogén masszává, add hozzá a lisztet, és alaposan dolgozd el. 
  2. Formázz belőle 12 egyforma méretű golyót, majd készíts belőlük kis kosárkákat.  
  3. 180 fokra előmelegített sütőben süsd őket aranybarnára, ez kb. 10-15 perc.  
  4. Míg a kosárkák hűlnek, keverd ki a krémet, amihez egyszerűen keverd össze a hozzávalókat. 
  5. A krémet oszd el a kosárkákban, és tedd hűtőbe.

Ha nem szeretnél a tészta gyúrással foglalkozni, vegyél egy csomag leveles tésztát, és vágj belőle 12 egyforma méretű darabot, kanalazz a közepébe a halas krémből, majd a tészta széleit összefogva formálj batyut. Ezután süsd 180 fokos sütőben aranybarnára.

Tőkehalfilé tejszínes mártással bazsalikomos cukkinipürével

Tőkehalfilé tejszínes mártással bazsalikomos cukkinipürével
4

Hozzávalók

  • 4 szelet tőkehal 
  • 2 ek vaj 
  • só, bors ízlés szerint 

A szószhoz 

A püréhez 

  • 2 cukkini kockákra vágva 
  • 1 nagy marék friss bazsalikom 
  • 2 ek olaj 
  • 1 ek olívaolaj 
  • 3-4 ek tej vagy tejszín 
  • só, bors ízlés szerint

Elkészítés

  1. A hal szeleteket kevés olajon süsd meg, közben enyhén sózd, borsozd. Ne forgasd fölöslegesen a szeleteket, mert könnyen szétesnek. 
  2. A tejszínes szószhoz a MAGGI Sült hal zöldfűszeres mártásban alap tasak tartalmát keverd el 0,5 dl vízzel és 2 dl tejszínnel, majd alacsony lángon folyamatos keverés mellett főzd fel, végül add hozzá a citromlevet is. 
  3. A püréhez a kockákra vágott cukkinit kevés olajon pirítsd le, míg megpuhul, majd a fűszerekkel, tejjel és olívaolajjal együtt turmixgépben készíts belőle selymes krémet. Ha nem elég krémes, adj hozzá még egy kevés tejet vagy tejszínt!

Sós vízben főtt burgonyával vagy bulgurral tálald!

Lazac paradicsomos szószban fokhagymás spenóttal

Lazac paradicsomos szószban fokhagymás spenóttal
4

Hozzávalók

  • 4 lazac filé 
  • 200 ml MAGGI Zöldfűszeres bolognai szósz 
  • 50 ml tejszín 
  • 4-5 ek olaj  
  • 2 ek reszelt parmezán 
  • 400 g fagyasztott, leveles spenót 
  • 2 gerezd fokhagyma összezúzva 
  • só, bors ízlés szerint

Elkészítés

  1. A szószhoz a paradicsomszószt közepes hőfokon hevítsd fel, add hozzá a tejszínt és a parmezánt, kevergesd, amíg jó sűrű lesz. Ízlés szerint sózd, borsozd. 
  2. Közben forró olajon az összezúzott fokhagymát süsd, míg az aromáját kiengedi, de még nem pirul.  
  3. Ekkor tedd rá a kiolvasztott és kicsavart spenótot, kevergetés mellett süsd készre, majd keverd a paradicsomszószba. 
  4. A lazac szeleteket megsütheted olajon: ilyenkor a bőrös felével felfelé kezd a sütést, és amikor már majdnem teljesen átsült, akkor fordítsd meg, süsd további 2-3 percig, és kész is. Ha viszont nem akarsz az utolsó pillanatban ezzel foglalkozni, akkor a bőrétől megszabadított szeletekre cseppents kevés olajat, tegyél rájuk 1-1 citromkarikát, csomagold őket egyesével alufóliába, és 180 fokra előmelegített sütőben süsd kb. 35-40 percig. 
  5. Tálaláskor a spenótos paradicsomszószt kanalazd a halszeletekre. 

Tálald barnarizzsel vagy bulgurral!

Még mindig nem döntöttél, mi legyen az ünnepi menü? Böngéssz további halas receptjeink között! 

3 szuper halas fogás karácsonyra

Étkezés
Közeleg a karácsony, és még nem döntötted el, mi legyen a menü? Szeretnél halas fogásokat készíteni, de kicsit elrugaszkodnál a hagyományos, magyaros ételektől? Ezeket a recepteket imádni fogod!
Sülthal

Karácsonyi menü gyorsan és egyszerűen

Étkezés
Karácsonykor mindenkinek a halászlé és a rántott hal jut eszébe, ugye neked is? Pedig néha jól esik eltérni a hagyományoktól, különösképpen, ha ezzel még időt is nyersz.
Karácsonyi menü gyorsan és egyszerűen