Idén szakadj el a halászlé-rántott hal kombótól, és villants valami újdonsággal! Ezekkel a receptekkel igazán jól jársz, mert nem csak ízletesek, de nagyon egyszerűen elkészíthetők is.
Magyarországon sajnos nem fogyasztunk elegendő halat, ami pedig elengedhetetlen a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz. A karácsony ez alól kivétel, hiszen, ha karácsony, akkor hal.
Persze a karácsonyi halas recepteknek is megvan a hagyománya, ilyenkor kerül az asztalra a finom halászlé vagy a rántott ponty.
Most olyan recepteket mutatunk, amik gyorsabban, egyszerűbben elkészülnek, de legalább olyan finomak, mint a hagyományos receptek, sőt! Van, amit már előző nap elkészíthetsz, így nem kell utolsó pillanatban kapkodni!
Próbáld ki, és rabul ejtenek majd ezek a finom, egyszerűen elkészíthető halas falatkák.
12
Hozzávalók
A tésztához
- 45 g krémsajt
- 50 g vaj
- 75 g liszt
A lazacos töltelékhez
- 100 g krémsajt
- 100 g főtt vagy füstölt lazac apróra vágva
- 1 ek. tejföl
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kk citromlé
- 1 ek friss kapor apróra vágva
Elkészítés
- A kosárka elkészítéséhez a krémsajtot és a szobahőmérsékletű vajat keverd homogén masszává, add hozzá a lisztet, és alaposan dolgozd el.
- Formázz belőle 12 egyforma méretű golyót, majd készíts belőlük kis kosárkákat.
- 180 fokra előmelegített sütőben süsd őket aranybarnára, ez kb. 10-15 perc.
- Míg a kosárkák hűlnek, keverd ki a krémet, amihez egyszerűen keverd össze a hozzávalókat.
- A krémet oszd el a kosárkákban, és tedd hűtőbe.
Ha nem szeretnél a tészta gyúrással foglalkozni, vegyél egy csomag leveles tésztát, és vágj belőle 12 egyforma méretű darabot, kanalazz a közepébe a halas krémből, majd a tészta széleit összefogva formálj batyut. Ezután süsd 180 fokos sütőben aranybarnára.
4
Hozzávalók
- 4 szelet tőkehal
- 2 ek vaj
- só, bors ízlés szerint
A szószhoz
A püréhez
- 2 cukkini kockákra vágva
- 1 nagy marék friss bazsalikom
- 2 ek olaj
- 1 ek olívaolaj
- 3-4 ek tej vagy tejszín
- só, bors ízlés szerint
Elkészítés
- A hal szeleteket kevés olajon süsd meg, közben enyhén sózd, borsozd. Ne forgasd fölöslegesen a szeleteket, mert könnyen szétesnek.
- A tejszínes szószhoz a MAGGI Sült hal zöldfűszeres mártásban alap tasak tartalmát keverd el 0,5 dl vízzel és 2 dl tejszínnel, majd alacsony lángon folyamatos keverés mellett főzd fel, végül add hozzá a citromlevet is.
- A püréhez a kockákra vágott cukkinit kevés olajon pirítsd le, míg megpuhul, majd a fűszerekkel, tejjel és olívaolajjal együtt turmixgépben készíts belőle selymes krémet. Ha nem elég krémes, adj hozzá még egy kevés tejet vagy tejszínt!
Sós vízben főtt burgonyával vagy bulgurral tálald!
4
Hozzávalók
- 4 lazac filé
- 200 ml MAGGI Zöldfűszeres bolognai szósz
- 50 ml tejszín
- 4-5 ek olaj
- 2 ek reszelt parmezán
- 400 g fagyasztott, leveles spenót
- 2 gerezd fokhagyma összezúzva
- só, bors ízlés szerint
Elkészítés
- A szószhoz a paradicsomszószt közepes hőfokon hevítsd fel, add hozzá a tejszínt és a parmezánt, kevergesd, amíg jó sűrű lesz. Ízlés szerint sózd, borsozd.
- Közben forró olajon az összezúzott fokhagymát süsd, míg az aromáját kiengedi, de még nem pirul.
- Ekkor tedd rá a kiolvasztott és kicsavart spenótot, kevergetés mellett süsd készre, majd keverd a paradicsomszószba.
- A lazac szeleteket megsütheted olajon: ilyenkor a bőrös felével felfelé kezd a sütést, és amikor már majdnem teljesen átsült, akkor fordítsd meg, süsd további 2-3 percig, és kész is. Ha viszont nem akarsz az utolsó pillanatban ezzel foglalkozni, akkor a bőrétől megszabadított szeletekre cseppents kevés olajat, tegyél rájuk 1-1 citromkarikát, csomagold őket egyesével alufóliába, és 180 fokra előmelegített sütőben süsd kb. 35-40 percig.
- Tálaláskor a spenótos paradicsomszószt kanalazd a halszeletekre.
Tálald barnarizzsel vagy bulgurral!
Még mindig nem döntöttél, mi legyen az ünnepi menü? Böngéssz további halas receptjeink között!
Étkezés
Közeleg a karácsony, és még nem döntötted el, mi legyen a menü? Szeretnél halas fogásokat készíteni, de kicsit elrugaszkodnál a hagyományos, magyaros ételektől? Ezeket a recepteket imádni fogod!
Étkezés
Karácsonykor mindenkinek a halászlé és a rántott hal jut eszébe, ugye neked is? Pedig néha jól esik eltérni a hagyományoktól, különösképpen, ha ezzel még időt is nyersz.
Étkezés
Ünnepi menüsorozatunkban ezúttal a vegetáriánusok számára állítottunk össze egy igazán alkalomhoz illő karácsonyi menüt.