Mindig jól jön egy két új recept, főleg ha könnyen elkészül és mindenki szívesen megeszi a családban. Válogass zöldséges receptjeink között!
Új alapanyagokat szeretnél bevezetni, klassz lenne, ha több zöldség kerülne az asztalra? Ha együtt választjátok ki a hozzávalókat, még a gyerekeknek is több kedvük lesz megkóstolni őket!
A közös főzés segíthet abban, hogy változatosabban étkezzetek és több egészséges alapanyagot megkóstoljatok. Az egészséges étrend kialakításához fontos a szülői példa, kísérletezzetek együtt új ízekkel, új receptekkel, egészséges hozzávalókkal és konyhai praktikákkal!
Ehhez ajánlunk két remek receptet.
Villám zöldséges tészta
Ezt a receptet azért szeretjük, mert elég egy fazék, és az eredmény egy könnyű egytálétel, szezonális zöldségekkel! Válasszatok hozzá teljes kiőrlésű- vagy durumtésztát, így hozzájárultok a napi rostbevitelhez is.
4
Hozzávalók
- 50 dkg penne tészta, durum- vagy teljes kiőrlésű tésztából
- 2 l víz a tészta főzéshez
- 2 db cukkini
- 20 dkg zöldborsó
- 1 csokor újhagyma
- 1 csomag MAGGI Penne alla Boscaiola alap
- 2 dl víz
- 50 ml tejszín
- 10 dkg parmezán sajt
- 2 ek só
Elkészítés
- A cukkinit pucold meg, és vágd kis kockákra, vagy reszeld le nagylyukú reszelővel, az újhagymát pedig szeleteld karikákra.
- Egy nagyobb fazékban forralj fel 2 liter vizet, tedd bele a sót, majd a feldarabolt zöldségeket és a száraztésztát, majd alacsony lángon főzd 10 percig! Akkor jó, ha a tészta al dente, a víz pedig majdnem elfőtt. Míg a tészta fő, 2 dl hideg vízben keverd el a MAGGI alapot, alacsony lángon, kevergetés mellett forrald fel! Vedd le a tűzről, és adj hozzá 50 ml tejszínt!
- Mikor a tészta és a zöldségek megfőttek, öntsd le róluk a maradék vizet, majd öntsd őket nyakon a kész tejszínes szósszal. Óvatosan keverd össze, és már tálalhatod is!
- Tálaláskor szórd meg parmezánnal!
A zöldségeket variálhatod is, attól függően mit szerettek inkább. Jól áll ennek a receptnek a brokkoli, apró rózsáira bontva, vagy a nagyon vékonyra szeletelt répa is.
A Nestlé megbízásából készült, a 4-10 éves korú gyerekek táplálkozási szokásait vizsgáló felmérésből* kiderült, hogy a magyar gyermekek átlagosan 263 g zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak naponta, ami jelentősen elmarad a napi 400 gramm ajánlástól. Próbáljatok ki olyan recepteket, ahol többféle zöldséget is megkóstolhattok együtt!
Felmérésünkből az is kiderült, hogy a 4-6 éves gyermekek 14%-a, a 7-10 évesek 31%-a az ajánlott mennyiségnél lényegesen kevesebb rostot fogyaszt.
A rakott receptek kiválóan alkalmasak arra, hogy növeld a napi rostbevitelt. Egyszerűen figyelj az alapanyagok kiválasztására, használj hozzájuk teljes értékű gabonákat, barnarizst, kölest, tönkölyt!
Erre a következő, egyszerűen elkészíthető egytálétel a legjobb példa.
Rakott zöldbab extra rostosan
Egy olyan rakott étel, amiben nincs hús, de nem is hiányzik belőle! Zöldbab és gabonák a porondon.
4
Elkészítés
- Az árpagyöngyöt kétszeres mennyiségű vízben főzd elő 10 percig, öntsd le róla a maradék főzővizet.
- A zöldbabot mosd meg, vágd le a végeit. Enyhén sós vízben főzd 5 percig, tedd félre.
- A rizst kétszeres mennyiségű sós vízben főzd puhára.
- A főtt árpagyöngyöt keverd össze a MAGGI szósszal, és 10 percig főzd.
- A tepsibe rétegezd a bab felét és egyenletesen tedd rá a rizs felét.
- Rétegezd rá a paradicsomszószos árpagyöngyöt, majd a maradék rizst és a babot. A tetejét kend meg tejföllel, szórd meg sajttal.
- 180 fokra előmelegített sütőben, alufóliával letakarva süsd 35 percig, majd 10 percig alufólia nélkül, hogy a teteje megpiruljon.
Zöldségekkel gazdagítható vagy teljes kiőrlésű tésztával elkészíthető finomságokat keresel? Nézd meg további receptjeinket:
Étkezés
Ami mellesleg nagyon dekoratív is. Vendégvárónak is tökéletes, de akár főétkezésre is ehetitek salátával.
Étkezés
Egyszerűen és gyorsan elkészíthető olasz recept, de Amerikában is imádják azzal a különbséggel, hogy ők spagettivel eszik.