Vegán finomságok, amiket neked is muszáj megkóstolnod

Étkezés
Vegán finomságok receptek
Vegán napokat akkor is érdemes beilleszteni az étrendedbe, ha amúgy fogyasztasz állati eredetű alapanyagokat. Miért? Mindjárt megtudod. És persze mutatunk három szuper receptet is. 

A Veganuár, azaz vegán január célja, hogy támogassa azokat, akik szeretnék csökkenteni az állati eredetű élelmiszerek fogyasztását akár egészségügyi, akár fenntarthatósági vagy etikai megfontolásból. 

Ez persze nem jelenti azt, hogy térj át a vegán étrendre. A növényi alapú táplálkozása jótékony egészségügyi hatásai és a tény, hogy a vegán életmód környezetvédelmi hatása is jelentős, rávilágít arra, hogy fontos az állati és növényi eredetű élelmiszerek arányaira odafigyelni az étrend kialakításában. 

A szervezetednek kifejezetten jót fog tenni, ha heti rendszerességgel (akár egy héten több alkalommal is) vegán napot tartasz. Ez így leírva kicsit erőltetettnek tűnhet, de a megvalósítása nem bonyolult. Eleinte egy kicsit tudatosabb hozzáállást igényel, de aztán már magától menni fog. 

Segíteni fog, ha előre megtervezed a menüt, és már ennek megfelelően mész bevásárolni. Egy finom zöldségleves, egy izgalmas zöldségpörkölt kifejezetten üdítő lesz a húsos menük után. 

Kezdd ezekkel a receptekkel, és biztosan megjön a kedved a kísérletezéshez. 

Reggelire sült paprikakrém 

A reggeli sajtos szendvics helyett egyél sült paprikakrémes teljes kiőrlésű pirítóst! Hűtőben 2-3 napig eláll, úgyhogy akár másnap is lehet ez a reggeli vagy uzsonna. 

Sült paprikakrém

Sült paprikakrém recept
Sült paprika krémesen, reggelikhez vagy vendégváróként.
4

Hozzávalók

  • 3 db kápia paprika (helyettesíthető kaliforniai paprikával is)
  • 1/2 fej vöröshagyma
  • 1 tk MAGGI Fokhagymás Fűszerkeverék*
  • 2-3 tk olaj a sütéshez
  • 1 tk olívaolaj a krémhez
  • só, bors ízlés szerint

Elkészítés

  1. A felaprított vöröshagymát kevés olajon pirítsd meg, add hozzá az apró kockákra vágott paprikát, majd szórd meg a MAGGI fűszerkeverékkel.
  2. Kevergetés mellett süsd, amíg a paprika megpuhul, az se baj, ha egy picit „odakap”.
  3. Ha megsült, tedd turmixgépbe, adj hozzá egy evőkanál olívaolajat, majd pürésítsd. Kóstolás után sózd, borsozd, ha szükséges. Mivel a MAGGI fűszerkeverékek már tartalmazzák a sót is, mindenképp kóstold meg mielőtt tovább fűszereznéd!

 

Reggeli után innál egy vegán „tejeskávét”? Kóstold meg a NESCAFÉ® Dolce Gusto® vegán kávékülönlegességeit, a NESCAFÉ® Dolce Gusto® Almond Latte és a NESCAFÉ® Dolce Gusto® Coconut Latte kapszulákat, amelyek a kókusz és mandula íz kedvelői számára nagyszerű tejeskávé helyettesítők lesznek. Úttörőnek számító vegán kapszulás kávéinkkal akkor sem kell kompromisszumot kötnöd a kávézásban, ha növényi alapú táplálkozást folytatsz, vagy laktózérzékeny vagy.

Főétkezésre kókuszkrémes zöldségpörkölt 

Úgy indul, mint egy hagyományos pörkölt, aztán két összetevő az egészet megváltoztatja. És fantasztikusan finom lesz! Barna rizzsel, kölessel és kuszkusszal is remek párosítás. 

Kókuszkrémes zöldségpörkölt

Zöldségpörkölt kókuszkrémmel
Úgy indul, mint egy hagyományos pörkölt, aztán két összetevő az egészet megváltoztatja...
4

Hozzávalók

  • 40 dkg gomba megpucolva, feldarabolva 
  • 2 kisebb cukkini megmosva, kisebb kockákra vágva 
  • 1 kis fej vöröshagyma felaprítva 
  • 1 gerezd fokhagyma összezúzva 
  • 1 paprika apróra vágva 
  • 2 paradicsom apróra vágva 
  • kb. 2 dl víz 
  • 2 tk MAGGI Fokhagymás fűszerkeverék 
  • 2 tk őrölt római kömény 
  • 1 tk őrölt koriander 
  • 2 dl kókuszkrém 
  • 2-3 ek olaj 

Elkészítés

  1. Lábosban, forró olajon pirítsd meg a vöröshagymát, dobd rá a zúzott fokhagymát, és mielőtt az is megpirulna, add hozzá a fűszereket. Hagyd, hogy jól feloldódjanak az olajos hagymában, és kieresszék aromájukat. Ez 1-2 perc. 
  2. Tedd az edénybe a paradicsomot és a paprikát is, önts rá kevés vizet, és várj, míg lassú tűzön megpuhulnak. Ha elfő a víz, pótold. 
  3. Ha a pörkölt alap elkészült, tedd bele a cukkinit és a gombát, pirítsd 2 percig, önts rá kb. 1 dl vizet, és főzd, míg az összes zöldség megpuhul.  
  4. Keverd bele a kókuszkrémet, és kóstolás után, ízlés szerint sózd, borsozd. 
  5. Míg a pörkölt fő, köretnek főzz ki mellé barna rizst, kölest vagy kuszkuszt. 

Desszertnek tápiókapuding idénygyümölccsel 

Ez a desszert nem csak vegán, hanem gluténmentes is, idénygyümölccsel tudod változatossá tenni. Tápiókagyöngyöt nagyobb szupermarketekben és bioboltokban tudsz vásárolni, egy csomag elég sokáig elég, érdemes otthon tartani, hiszen percek alatt szuper desszertet készíthetsz belőle. 

A tápióka egy apró fehér gyöngy, ami nedvesség hatására átlátszó lesz, a folyadékot pedig kocsonyássá teszi. Így hát adja magát, hogy pudingot készíts belőle. 

Mivel a tápióka teljesen semleges ízű, a folyadékot kell ízesítened annak megfelelően, milyen ízű pudingot szeretnél. A folyadék lehet például kókusztej és víz keveréke. 

Nagyon finom, ha a kókusztejbe belefőzöl egy csillagánizst, de fahéjjal vagy vaníliával is szuper. Gyümölcsnek pedig bármit használhatsz, ami éppen szezonális vagy amit otthon találsz, banán, kivi, eper, málna, bogyós gyümölcsök mind nagyon jól állnak neki. 

Tápiókapuding idénygyümölccsel

Tápióka puding
Ez a desszert nem csak vegán, hanem gluténmentes is, idénygyümölccsel tudod változatossá tenni.
2

Hozzávalók

  • 35 g tápiókagyöngy 
  • 3 dl növényi ital   
  • gyümölcs ízlés szerint 

Elkészítés

  1. 15-20 percre áztasd a tápiókagyöngyöt vízbe, majd szűrd le. 
  2. A pudinghoz használt folyadékot főzd fel, ízesítsd, majd add hozzá a tápiókagyöngyöt.  
  3. Kevergesd addig, míg sűrűsödni kezd, ekkor azonban azonnal vedd le a tűzről. 
  4. Öntsd poharakba, tetejére szeletelj idénygyümölcsöt, vagy a gyümölcsöt turmixold le, és a gyümölcspépet öntsd a puding tetejére. 

Tápiókagyöngyöt nagyobb szupermarketekben és bioboltokban tudsz vásárolni.