Ezt a csokis kekszet mindenképp készítsd el, ha vendégeket vársz

Étkezés
Ezt a csokis kekszet mindenképp készítsd el, ha vendégeket vársz
Egy könnyen elkészíthető desszert recept mindig jól jön, főleg, ha azt olyan változatos alkalmakkor is be tudod vetni, mint ezt a fantasztikus diós-csokis kekszet. Vendégeket vársz? Kirándulni mentek? Csomagolnál a suliba? Akkor ezt süsd ki!

Az amerikai cookie nevű desszertre nem nagyon van magyar szavunk. Jobb híján keksznek hívjuk, pedig ez más, mint a hagyományos keksz. Kívül roppanós, belül csábítóan puha, ha egyszer megkóstolsz egy jól elkészített cookie-t, biztosan rabul ejt. 

A műfaj talán legismertebb receptje a chocolate chip cookie, amiben a tökéletes állagúra sült tésztát apró csokidarabok tesznek még finomabbá. Mi ezt az alapreceptet tettük még különlegesebbé egy kis dióval, de bátran kísérletezhetsz az alapanyagok variálásával: tehetsz bele mogyorót, pekándiót vagy akár SMARTIES drazsét is!

Azért szuper vendégváró süti egyébként, mert előre elkészítheted, lezárt tárolóedényben sokáig – 1-2 hétig is – eláll, így nem kell közvetlenül az ünnepek előtt még ezzel is foglalkoznod. A vendégek pedig imádni fogják, alig győzöd majd bezsebelni a dícséreteket.

Vond be a gyerekeket is!

Tényleg nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető ez a diós-csokis keksz, úgyhogy a gyerekeket is bátran bevonhatod a folyamatba, így ők is ismerkedhetnek a konyhai folyamatokkal, és egy klassz kis családi programotok is lesz. 10 perc alatt összeállítjátok a tésztát, hagyjátok állni egy kicsit, majd 10 perc alatt kisütitek, ennyi az egész. 

Miért jó, ha a gyerekeket is bevonod a konyhai teendőkbe? A közös konyhai elfoglaltság jó terep, hogy az ételhez, étkezéshez fűződő viszonyunkat megtapasztalják a gyerekek, ráadásul rengeteg és sokrétű ismeretre tesznek szert közben. Mivel ilyenkor találkoznak a család étkezési alapelveivel is, ami aztán hatással lesz a felnőttkori táplálkozási szokásaikra is, érdemes arra figyelned, hogy ne csupán a desszertek készítésébe vond be őket. Persze a tészta gyúrás, sütik formázása nagyon jó kis feladat, de jó, ha megtapasztalják a kiegyensúlyozott táplálkozás minden aspektusát.

Diós-csokis cookie

Diós-csokis cookie

Hozzávalók

  • 14 dkg dió
  • 15 dkg liszt
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 1 csipet só
  • 12 dkg vaj, szobahőmérsékletű
  • 13 dkg cukor
  • 1 kk vaníliakivonat - elhagyható
  • 1 tojás
  • 18 dkg BOCI Sütési étcsokoládé

Elkészítés

  1. A diót száraz serpenyőben, közepes lángon pirítsd meg, majd robotgéppel daráld durvára. Keverd össze a liszttel, szódabikarbónával és a sóval.
  2. A csokit vágd apró darabokra.
  3. A szobahőmérsékletű vajat robotgéppel keverd habosra a cukorral, add hozzá a vaníliakivonatot és a tojást, végül diós lisztet majd az apróra vágott csokoládét.
  4. A tésztát csomagold fóliába és tedd hűtőbe legalább 1 órát „pihenni”. Nyugodtan tervezhetsz vele úgy is, hogy este bekevered, egy egész estét áll a hűtőben, és másnap sütöd ki. 
  5. Sütőpapírral bélelt tepsire fagyiadagoló kanállal tegyél egymás mellé tésztagolyókat, és egy picit nyomkodd meg a tetejüket, hogy könnyebben szétterüljenek sütés közben. A gombócok között hagyj elegendő helyet, hogy sütés közben, ahogy szétterülnek, ne érjenek egymáshoz a kekszek.
  6. 185 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt süsd őket készre. Fontos, hogy ne hagyd benn tovább őket a sütőben, akkor sem, ha még puhának érzed, miután kihűlt, még szilárdulni fog. Akkor jó a keksz állaga, ha a széle már kezd pirulni, de középen még puha. 

Ha rostban gazdagabbá tennéd ezt a fantasztikus diós-csokis kekszet, cseréld le a liszt egy részét zabpehelylisztre vagy teljes kiőrlésű búzalisztre!