Vegán túrógombóc kölesből

Étkezés
Vegán túrógombóc kölesből
Ami után biztosan megnyalod mind a tíz ujjadat.
5

Hozzávalók

  • 300 g köles
  • 2 dl víz
  • 8 dl mandula ital
  • 6 ek porcukor
  • 2 csipet só
  • ½ -1 kisebb citrom leve 
  • 10 ek zsemlemorzsa
  • lekvár a tálaláshoz

Elkészítés

  1. A kölest mosd át, egy lábasban öntsd fel a vízzel, mandula itallal, add hozzá a cukrot és a sót, és lassú tűzön főzd puhára. 
  2. Mikor a köles elfőtte az összes folyadékot, add hozzá a citrom levét. Ezt érdemes kisebb adagokban beleönteni és kóstolni, hogy csak annyi citromlé kerüljön bele, ami a te ízlésednek megfelel. Főzd tovább, míg a citrom levét is magába szívja a köles. 
  3. Vedd le a tűzről, és hagyd kihűlni. A langyos masszából nedves kézzel formázz közepes méretű golyókat.
  4. A zsemlemorzsát száraz serpenyőben pirítsd aranybarnára és forgasd meg benne a gombócokat.
  5. Tedd hűtőbe legalább 20 perce, hogy szépen összeálljanak a gombócok.
  6. Tálald lekvárral, friss, szezonális gyümölcsökkel, vagy csurgass rá Nesquik szirupot!