Étkezés
Ami után biztosan megnyalod mind a tíz ujjadat.
5
Hozzávalók
- 300 g köles
- 2 dl víz
- 8 dl mandula ital
- 6 ek porcukor
- 2 csipet só
- ½ -1 kisebb citrom leve
- 10 ek zsemlemorzsa
- lekvár a tálaláshoz
Elkészítés
- A kölest mosd át, egy lábasban öntsd fel a vízzel, mandula itallal, add hozzá a cukrot és a sót, és lassú tűzön főzd puhára.
- Mikor a köles elfőtte az összes folyadékot, add hozzá a citrom levét. Ezt érdemes kisebb adagokban beleönteni és kóstolni, hogy csak annyi citromlé kerüljön bele, ami a te ízlésednek megfelel. Főzd tovább, míg a citrom levét is magába szívja a köles.
- Vedd le a tűzről, és hagyd kihűlni. A langyos masszából nedves kézzel formázz közepes méretű golyókat.
- A zsemlemorzsát száraz serpenyőben pirítsd aranybarnára és forgasd meg benne a gombócokat.
- Tedd hűtőbe legalább 20 perce, hogy szépen összeálljanak a gombócok.
- Tálald lekvárral, friss, szezonális gyümölcsökkel, vagy csurgass rá Nesquik szirupot!