Étkezés
A zabkása finom, reggelire nagyon jó választás, de ha sűrűn eszed, jó, ha minél több változatát ismered. Így sütve egészen új értelmet nyer. És tényleg nagyon finom.
2
Hozzávalók
- 8 ek zabpehely
- 1 banán
- 1 tojás
- 1 tk méz
- 60 ml tej (helyettesítheted vízzel vagy növényi itallal is)
Elkészítés
- A banánt pépesítsd össze, és alaposan keverd össze a többi hozzávalóval.
- Amikor homogén a massza, oszd el tálkákba, vagy öntsd szilikon muffin formába és tedd mikróba 5 percre. Tálaláshoz akár ki is fordíthatod a tálkákból.
Mivel dobhatod fel az amúgy nem túl izgi receptet?
- a tésztájába keverhetsz kakaót. Ehhez a gyerekek nagy kedvence, a Nesquik kakaó italpor csökkentett cukortartalommal tökéletes. Ebben az esetben a mézre nem is lesz szükség
- tegyél bele aszalt gyümölcsöket
- mehet a tésztába friss gyümölcs is
- meg olajos magvak: dió, mogyoró, mandula
- ha nem teszel bele kakaót, fűszerezd mással. Jó benne a fahéj és a vanília kivonat is.
- Tálaláskor pedig mindenképp tegyél mellé friss gyümölcsöt. Így nem csak finom és vitamindús lesz, de szép is
Ha zabkása készítés terén még „kezdő” vagy, jó, ha tudod, hogy a zab a kiegyensúlyozott táplálkozás fontos része. Magas rosttartalma mellett gazdag vitaminokban és nyomelemekben, például B- és E-vitaminban, káliumban, foszforban és magnéziumban is. Egyik legértékesebb tápanyaga a korpájában található (béta-glükán). 3 g zab béta-glükán napi bevitele csökkentheti a vér koleszterinszintjét, így fogyasztása kifejezetten ajánlott, mivel a szívkoszorúér-betegség kialakulásában a magas koleszterinszint kockázati tényező. A zab fogyasztása emellett jótékony hatással van emésztésünkre is.