Puha, omlós linzer karácsonyi hangulatban

Étkezés
karacsonyi linzer
Nagyon mutatós süti, amit már előre elkészíthetsz, így nem kell az utolsó pillanatban fejvesztve kapkodni a konyhában.

Hozzávalók

  • 30 dkg liszt
  • 10 dkg porcukor
  • 20 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 1 tojás sárgája
  • csipet só
  • fél citrom reszelt héja
  • lekvár a töltelékhez

Elkészítés

  1. A lisztet a hideg vajjal gyorsan gyúrd össze, majd add hozzá a többi hozzávalót. 
  2. Ne gyúrd túl sokáig, hogy a vaj a kezed melegétől ne olvadjon meg! Tedd a tésztát hűtőbe 1-2 órára.
  3. Nyújtsd ki lisztezett deszkán kisujjnyi vastagságúra, és szaggasd ki tetszőleges formára. Csodás karácsonyi hangulata lesz a csillag, karácsonyfa és szív formájú sütiknek. A kiszaggatott tészta felének a közepére is szaggass egy kisebb lyukat.
  4. 180 fokra előmelegített sütőben süsd 15-20 percig, míg szép aranybarna lesz, de a széle még nem barnul meg. 
  5. A kihűlt, teli tészta lapokat kend meg lekvárral, majd tedd a tetejére a középen lyukas párjukat.

A tökéletesen omlós linzer sütésének két trükkje van: 

  • A tésztát gyorsan gyúrd ki, hogy a hideg vaj ne olvadjon fel a kezed között, csak morzsolódjon a tésztába.
  • Vajat használj, ne helyettesítsd margarinnal.

Ha ezeket betartod, az eredmény egy puha, omlós süti lesz. Karácsonyra válassz az ünnepi hangulathoz illő formákat, ahogy a képen is látszik.