Étkezés
Nagyon mutatós süti, amit már előre elkészíthetsz, így nem kell az utolsó pillanatban fejvesztve kapkodni a konyhában.
Hozzávalók
- 30 dkg liszt
- 10 dkg porcukor
- 20 dkg vaj
- 1 tojás
- 1 tojás sárgája
- csipet só
- fél citrom reszelt héja
- lekvár a töltelékhez
Elkészítés
- A lisztet a hideg vajjal gyorsan gyúrd össze, majd add hozzá a többi hozzávalót.
- Ne gyúrd túl sokáig, hogy a vaj a kezed melegétől ne olvadjon meg! Tedd a tésztát hűtőbe 1-2 órára.
- Nyújtsd ki lisztezett deszkán kisujjnyi vastagságúra, és szaggasd ki tetszőleges formára. Csodás karácsonyi hangulata lesz a csillag, karácsonyfa és szív formájú sütiknek. A kiszaggatott tészta felének a közepére is szaggass egy kisebb lyukat.
- 180 fokra előmelegített sütőben süsd 15-20 percig, míg szép aranybarna lesz, de a széle még nem barnul meg.
- A kihűlt, teli tészta lapokat kend meg lekvárral, majd tedd a tetejére a középen lyukas párjukat.
A tökéletesen omlós linzer sütésének két trükkje van:
- A tésztát gyorsan gyúrd ki, hogy a hideg vaj ne olvadjon fel a kezed között, csak morzsolódjon a tésztába.
- Vajat használj, ne helyettesítsd margarinnal.
Ha ezeket betartod, az eredmény egy puha, omlós süti lesz. Karácsonyra válassz az ünnepi hangulathoz illő formákat, ahogy a képen is látszik.