Étkezés
Kényeztesd magad ezzel a csodás cseresznyés sütivel.
Hozzávalók
- 1 csomag leveles tészta
- 25 dkg friss cseresznye kimagozva vagy 15 dkg magozott, fagyasztott cseresznye
- 1,5 ek langyos víz
- 1 ek citromlé
- 1,5 ek étkezési keményítő
- 1-2 ek cukor
- 1 tojás sárgája
Elkészítés
- A cseresznyés töltelékhez először keverd össze a vizet és az étkezési keményítőt.
- Öntsd egy lábosba a cseresznyét, cukrot és a citromlevet, alacsony tűzön kevergesd, míg a cseresznye kiengedi a levét (kb. 5 perc). Ekkor add hozzá a keményítős levet, és kevergesd addig, míg forrni kezd, ekkor vedd le a tűzről, és hagy egy kicsit hűlni, és kocsonyásodni.
- Terítsd ki a leveles tésztát, vágj belőle egyforma méretű téglalapokat.
- Az egyik téglalap közepére kanalazz a cseresznyés töltelékből úgy, hogy a széleken kb ujjnyi hely maradjon szabadon, majd fedd le egy másik darab tésztával. Az alsó és felső tésztalapok széleit alaposan nyomkodd össze.
- A batyuk tetejét kend meg tojássárgájával, helyezd őkez sütőpapírral bélelt tepsire, és 190 fokra előmelegített sütőben süsd aranybarnára. (kb. 10 perc)
Ha tovább szeretnéd halmozni az élvezeteket, készítsd el ennek a sütinek a csokis-cseresznyés, vagy csokis-meggyes változatát. Ehhez nem kell mást tenned, mint 1/2 tábla étcsokit felolvasztani vízgőz felett 2 dkg vajjal. Az alsó tészta lapot kend meg a csokival, aztán tedd rá a gyümölcsöt.