Ezeket a padlizsán recepteket imádni fogod!

Étkezés
padlizsán receptek
Az örök klasszikus padlizsánkrém recept mellett még sok más finomság várja, hogy felfedezd!

A padlizsánról elsőre valószínűleg egy finom padlizsánkrém jut eszedbe, pedig a padlizsán ennél jóval sokoldalúbban elkészíthető alapanyag.

Böngéssz a padlizsánból készült finomságok között!

Padlizsán burger

Friss salátával és főtt, fűszeres kölessel is fantasztikus, ha kihagynád a hamburger bucit!

Padlizsán burger

zöldségfasírt
Az egyik kedvenc zöldségfasírtunk, ami hamburgerbe is kiváló.
4

Hozzávalók

  • 1 nagyobb padlizsán
  • 100 g zabpehely
  • 1 dl tej vagy növényi ital
  • 1 tojás
  • 1 kis csokor petrezselyem apróra vágva
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 1 ek MAGGI Grill Zöldség fűszerkeverék
  • só, bors ízlés szerint

Elkészítés

  1. Vágd a padlizsánt kb. 2 cm es kockákra vagy ujjnyi vastag karikákra és vékonyan kend meg olajjal. Sózni nem szükséges, mert a fasírt ízesítéséhez használt MAGGI fűszerkeverék sót is tartalmaz!
  2. 220 fokra előmelegített sütőben süsd puhára, vagy serpenyőben pirítsd meg (ez esetben praktikus, ha karikák helyett kockákra vágod).
  3. Míg sül, a zabpelyhet áztasd tejbe vagy növényi italba (pl. rizstejbe). Ha a zabpehely már megszívta magát, alaposan nyomkodd ki, és tedd félre.
  4. Miután megsült, várj, míg kihűl, majd egy nagyobb tálban dolgozd össze a többi hozzávalóval úgy, hogy egy fasírt szerű massza legyen belőle. Kóstold meg, hogy elég fűszeresnek érzed-e, és ízlés szerint adj még hozzá a fűszerkeverékből, ha szükséges.
  5. A masszából készíts a hamburger húspogácsájához hasonló formákat, és forró serpenyőben, kevés olajon süsd mindkét oldalát 3 percig. Ha amúgy is sütőben sütötted a padlizsánokat, jó megoldás az is, hogy miután megsültek, nem kapcsolod ki a sütőt, hanem gyorsan összeállítod a „fasírtokat”, és sütőpapírral bélel tepsin visszateszed őket a sütőbe. Ez esetben kb. 15-20 perc, míg készre sül.

Ha vegetáriánus hamburgert készítesz belőle, a hamburger zsömléket vágd ketté, kicsit pirítsd meg őket serpenyőben, tegyél rájuk friss salátát, szószokat ízlés szerint, majd a padlizsán pogácsákat, még egy szelet sajtot, és kész is! Különlegessé teheted, ha készen kapható szószok helyett fokhagymás-fűszeres tejfölt adsz hozzá, esetleg karamellizált hagymakarikákat is teszel a zsömlébe.

Padlizsános shakshuka

A shakshuka tulajdonképpen a közel-keleti lecsó. Népszerűsége nem ismer határokat, hazánkban is számos étterem kínálatában találkozhatsz vele. Az eredeti shakshuka receptben nincs padlizsán, viszont van jó sok paradicsom és paprika. Na meg persze tojás és finom fűszerek.

Padlizsán szezonban viszont kár lenne kihagyni a padlizsános változatot, ami még krémesebb és zamatosabb, mint az eredeti.

Padlizsános shakshuka

Padlizsános shakshuka
...avagy lecsó egy kicsit másképp.
4

Hozzávalók

  • 3-4 ek olaj
  • 1 padlizsán kockákra vágva
  • 1 kis vöröshagyma apróra vágva
  • 1 kaliforniai paprika kis kockákra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma összezúzva
  • 1 tk őrölt koriander
  • 1 tk pirospaprika
  • 1 tk őrölt római kömény
  • szárított chili ízlés szerint (elhagyható)
  • só, bors ízlés szerint
  • 6 paradicsom kockákra vágva
  • 2,5 dl MAGGI zöldfűszeres bolognai szósz
  • 1 tk cukor
  • 6 tojás
  • 1 csokor petrezselyem felaprítva
  • ½ dl víz

Elkészítés

  1. Serpenyőben, kevés forró olajon pirítsd le a padlizsánt, majd egy tálban tedd félre.
  2. Ugyanebben a serpenyőben forró olajon dinszteld meg a vöröshagymát, majd add hozzá a fokhagymát, chilit, római köményt és a koriandert. Ez közepes lángon történjen, nehogy megégjenek a fűszerek. 1-2 perc múlva, mikor már érzed a fűszeres aromát, vedd le a tűzről, keverd bele a pirospaprikát is. Add hozzá a felkockázott paprikát valamint egy evőkanál vizet, tedd vissza a tűzre és kevergetés mellett párold, míg a paprika megpuhul (kb. 10 perc). Ha úgy érzed, nincs alatta elég folyadék, adj hozzá egy kevés vizet, nehogy a fűszerek vagy a hagyma odaégjenek.
  3. Tedd a serpenyőbe a paradicsomot, a paradicsomszószt és a cukrot is, majd főzd újabb 10-12 percig, míg a paradicsomszósz elkezd besűrűsödni. Az utolsó 5 perceben tedd bele a padlizsánokat is. Mivel ezeket már az elején puhára sütötted, csak annyi idő kell neki, míg az ízek szépen összefőnek. Főzés közben kóstold meg a „lecsót”, és fűszerezd, ha szükséges.
  4. Egy kanál segítségével készíts a zöldséges masszába 6 mélyedést a tojásoknak, majd ezekbe öntsd bele egyesével a 6 tojást.
  5. Fedő alatt, alacsony lángon főzd, amíg a tojások megsülnek.
  6. Végül szórd bele a petrezselymet vagy koriandert.

Joghurtos-diós padlizsánpüré

Húsok mellé 1-1 adag bulgur vagy barna rizs, hozzá pedig ez a finom padlizsánpüré, és máris kész az ízletes és teljes értékű főétel, de akár mártogatósként is fogyaszthatjátok. A fűszerezésén változtathatsz kedved szerint vagy akár kéksajtot is keverhetsz a krémbe!

Joghurtos-diós padlizsánpüré

padlizsánpüré
Elkészítése roppant egyszerű, nagyon hasonlít a padlizsánkrémhez.

Hozzávalók

  • 2 közepes méretű padlizsán
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4 ek olaj
  • 1 dl görög joghurt
  • 1 ek citromlé
  • 2 tk MAGGI fokhagymás fűszerkeverék
  • 1 kis csokor petrezselyem apróra vágva
  • 1 nagyobb marék dió rusztikusra törve
  • só ízlés szerint

Elkészítés

  1. A padlizsánokat hosszában vágd ketté, húsukat alaposan szurkáld meg villával. Locsolj mindegyik félre 1-1 ek olajat, és sózd be őket.
  2. 220 fokra előmelegített sütőben süsd a padlizsánokat, míg alaposan megbarnulnak és megpuhulnak, ez kb. 40 perc.
  3. Míg a padlizsán sül, száraz serpenyőben pirítsd meg a rusztikusra tört diót.
  4. A sült padlizsánok húsát kanalazd egy turmixgépbe, add hozzá a zúzott fokhagymát, a MAGGI fűszerkeveréket, a pirított diót és a citromlevet, majd turmixold őket krémesre.
  5. Keverd hozzá a joghurtot is, és szórd rá a friss petrezselymet!