Keresés

Keresés

Hasonló címkék Mutasd az összes címkét

Mutasd az összes címkét

A legegyszerűbb gombás recept

Ideális nassolnivaló szürke téli estékre

Miért pont kölest?

Ha szeretnél minél sokszínűbben étkezni, segíthet a változatos köret választás, vagy akár a húsmentes receptek beillesztése az étrendedbe. A köles kiváló alapanyag ehhez! Megmutatjuk miért!

Röviden a kölesről

A köles igazából nem gabona, hanem egy fűféle, hivatalosan az álgabonák közé sorolják. Ez rögtön meg is magyarázza, hogy bár elkészítése nagyon hasonló néhány gabona alapú ételéhez, tápanyag tartalma sokban különbözik tőlük.

A köles vas-, fluor-, foszfor-, kén-, cink-, magnézium-, és B1, B2, B3, B6 –vitamin tartalma mellett fontos tulajdonsága, hogy gluténmentes, így lisztérzékenyek étrendjébe is könnyen beilleszthető. 

A hántolt kölest tudjuk jól emészteni, bár a hántolással a vitamintartalmának egy része elvész, de még így is érdemes ezt a tápláló növényt gyakrabban használni a konyhában.
A köles napjaink egyik nagy visszatérője, hiszen az egyik legrégebben termesztett növény, már 4000 éve is fogyasztották Ázsiában és Afrikában, de az elmúlt évtizedekben sokkal kisebb volt iránta az érdeklődés. A köretek közül és a rakott ételeknél sokkal gyakrabban találunk recepteket rizzsel vagy gabonával, mint kölessel, pedig nagyon jól illik a rakott zöldséges vagy húsos ételekbe is.

Elkészítése, főzése nagyon egyszerű

Felhasználás előtt alaposan mosd át és szűrd le, akár többször is. Tedd akkora fazékba, hogy háromszoros vízben tudd főzni. Öntsd fel vízzel, sózd, és alacsony lángon főzd addig, amíg a kölesszemek „kipattognak”, ez forrástól számítva 15-20 perc. Ennyi idő alatt egyébként a vizet is magába szívja. A recepttől függően ízesítheted fűszerekkel, hagymával, fokhagymával. Elkészítheted rakott ételekhez alaplében is, amit gyorsan tudsz készíteni MAGGI leveskockából.
Nem csak köretnek kiváló! Zöldségfasírtokba és rakott ételekbe is nagyon jól illik a köles. 
Ízelítőnek jöjjön most kedvenc kölesfasírt receptünk, ha pedig kedvet kaptál, mindenképp nézd meg kecskesajtos, spenótos rakott köles receptünket is. Van egy különleges desszert javaslatunk is, próbáld ki az egyszerű, de nagyszerű kölesfelfújtat!

Köles fasírt

Hozzávalók (4 adag)
20 dkg köles
2 tojás
1 ek MAGGI Fasírt fűszerkeverék
1 kis fej vöröshagyma apróra vágva (lehet 2 szál újhagyma is, vagy szezonban medvehagyma)
5 dkg reszelt füstölt sajt
só ízlés szerint

  1. Főzd a kölest háromszoros sós vízben 15-20 percig. Miután elkészült hagyd kihűlni.
  2. Vágd apró kockára a hagymát, reszeld le a sajtot és verd fel a tojást.
  3. A lehűlt kölesbe keverd el a többi hozzávalót, ízesítsd a fűszerkeverékkel.
  4. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. A masszából formázz diónyi golyókat, vagy lapos fasírt formát. Kend meg őket vékonyan olajjal, tedd sütőpapírral bélelt tepsibe, és süsd 25-30 percig, míg szép aranybarnák lesznek.

Remek feltét egy főzelék mellé, de egy klassz salátával tökéletes főétel. Zöldségekkel is felturbózhatod, adhatsz hozzá zöldborsót vagy főtt lencsét, fogyaszthatod hidegen és melegen is!

Még több receptet olvasnál kölessel? Kattints szuper rakott köles receptünkért, vagy tudd meg korábbi cikkünkből, hogyan készül a kölesfelfújt!