Tények és tévhitek a családi asztal körül 2.

Étkezés
Tévhitek és tények az étkezésekről
Biztos, hogy a szénhidrát a mumus? Ha valamiben nincs hozzáadott cukor, akkor már egészséges? Most lerántjuk a leplet.

Számos olyan tévhit él a köztudatban, mely nem megfelelő irányba mozdítja el táplálkozással kapcsolatos döntéseinket. Hajlamosak vagyunk az étkezésben is bedőlni a divatirányzatoknak, és drasztikus változtatásokat eszközölni a gyors „csodára” számítva. Pedig mennyivel hatékonyabb,  kiegyensúlyozottan táplálkozni! 

Gondoltál már arra, hogy a gyerekek azt látják és tanulják el, ahogy te étkezel? Ezek a gyerekkorban elsajátított étkezési szokások pedig nagyban befolyásolják az ételekhez fűződő viszonyukat és még felnőttkori egészségi állapotunkra is kihatnak. 

 

Főzés gyerekekkelVond össze a konyhai teendőket és a családi programot, főzzetek közösen egészséges fogásokat! A közös főzés a közös élmény mellett az ismeretek átadásának is jó eszköze.

A Nestlé 4-10 éves korú gyerekek táplálkozási szokásait vizsgáló kutatás* eredményeiből megtudtuk, hogy a szülők nagy része egyetért abban, hogy a közös főzés segít az egészségesebb alapanyagok elfogadtatásában, illetve szívesebben fogyasztják a gyerekek azt az ételt, amelynek az elkészítésében ők is részt vettek.  

Szénhidrát, igen vagy nem? Cukormentes, tehát jöhet? 

Tévhit, sőt tulajdonképpen szinte kivitelezhetetlen, hogy a kiegyensúlyozott étrendből kiiktassuk a szénhidrátokat. Sőt, az sem helyes, ha drasztikusan lecsökkented a szénhidrát mennyiséget, hiszen ezekből tudunk legkönnyebben energiát biztosítani a szervezetünk számára. Figyelj inkább arra, hogy milyen szénhidrátokat eszel! 

  • Egyél teljes kiőrlésű gabonából készült pékárut, és főétkezésekhez, köretnek is részesítsd előnyben a teljes értékű gabonaféléket! 
  • Fogyassz naponta friss zöldséget és gyümölcsöt, amivel növelheted a napi rostbeviteledet. 
  • Csökkentsd a hozzáadott cukor fogyasztását! 

Gyerekek teljes értékű gabonaGondoltad volna? Felmérésünk 3 napja alatt mindössze a gyermekek 43%-a fogyasztott teljes értékű (teljes kiőrlésű) gabonát legalább egy alkalommal. A Magyar Dietetikusok Országos szövetsége által készített táplálkozási javaslat szerint napi 3 adag gabonafélét szükséges fogyasztani pékáru, gabonapehely, tészta vagy rizs formájában, melyből legalább 1 adag teljes értékű legyen!

Az viszont tény, hogy a hozzáadott cukor fogyasztását jó, ha minimálisra csökkentitek. Fogyasszatok gyümölcsöt, ami természetes cukortartalmának köszönhetően desszert helyett is kiváló alternatíva. Ha pedig édességet készítetek, próbáljatok ki minél több gyümölcsös finomságot! A mértékletességre azonban így is figyeljetek! Azért, mert valamiben nincs hozzáadott cukor, még nem jelenti azt, hogy jöhet a habzsi-dőzsi! 

A legkrémesebb gyümölcsturmix

Ellenállhatatlan italok tejjel
Ha szereted a tejes italokat, valószínűleg készítettél már gyümölcsturmixot. Ami viszont ezt a receptet különlegessé teszi, az a szuper krémes állaga, valamint egy plusz összetevő, ami igazán rostban gazdaggá teszi.

Mert a gyümölcsturmixokba simán tehetsz zabpelyhet, amitől rostban gazdag lesz, és így például reggelire is jó választás mondjuk olyan gyerekeknek, akiknek az étvágya reggel még nem az igazi, de egy színes turmixtól azért elcsábulnak.
2

Hozzávalók

  • 1 érett banán 
  • 6 szem eper vagy más idénygyümölcs 
  • 4 dl tej 
  • 3 ek joghurt 
  • 3 ek zabpehely

Elkészítés

  1. A hozzávalókat alaposan turmixold össze, és már ihatjátok is.  
  2. A gyümölcsöket ízlés és szezon szerint változtathatod, eper, málna, cseresznye, dinnye, kivi, narancs, őszibarack mind jó alapanyag hozzá.

A zsírral minden zsír? 

Úgy tűnik, a nagy szénhidrát hadjáratban a zsírfogyasztásról hajlamosak vagyunk megfeledkezni. 

Zsírfogyasztás gyerekek

Kutatásunkból * az is kiderült, hogy a gyerekek szénhidrát bevitele elmarad, míg a zsírfogyasztás jóval meghaladja a napi ajánlott mennyiséget. 

Tudtad, hogy a túlzott zsírfogyasztás amellett, hogy testsúly gyarapodáshoz vezethet, növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is? Egészségügyi szempontból az sem mindegy, hogy milyen zsiradékot fogyasztasz.  

Úgyhogy, ha eddig ez nálad sem volt fókuszban, a következő tippeket érdemes megfogadnod. 

Hogyan csökkentsd a zsírfogyasztásod?

  • Kerüld azokat a fogásokat, amiket bő olajba kell sütni, helyette süss sütőben, grillezz, használj sütőzacskót! 
  • Állati eredetű zsiradék helyett használj növényi olajokat. 
  • Használj olyan edényeket, amikben minimális zsiradék használatával sem ég oda az étel! 
  • Egyetek zsírszegény tejtermékeket, sajtokat, húskészítményeket, húsokból is a soványabb fajtákat válaszd! 

Mi a helyzet a tejmentes étrenddel?

A tej- és tejtermékek fogyasztása – hacsak orvosilag nem indokolt ezek kiiktatása az étrendből – napi szinten ajánlott. Kutatásunkból az is kiderült, hogy a 4-6 éves gyermekek 43%-a, a 7-10 éves gyermekek 35%-a kritikusan alacsony mértékben fogyaszt kalciumot. 

Ez nem meglepő, mivel a tej- és tejtermék fogyasztása – ami a kalcium fő forrása – mind az óvodás, mind a kisiskolás gyermekek esetében jóval elmarad a kívánatos fél liter mennyiségtől. 

Reggelire egyetek NESQUIK kakaós zabkását! 2 perc alatt kész és szuper finom! A zabnak köszönhetően a teljes értékű gabonafogyasztás is meglesz, a tejjel pedig a napi kalciumbevitel egy részét tudod biztosítani. Ne felejts el friss gyümölcsöt tálalni mellé!

Gyerekek tejfogyasztása

Vajon a kiegyensúlyozott táplálkozás mennyire pénztárca kérdés? Lehet egy étel egyszerre egészséges és finom? És biztos, hogy órákat kell akonyhában töltened, ha egy finom fogást szeretnél készíteni?

Olvass tovább kapcsolódó cikkünkben a kiegyensúlyozott táplálkozást övező gyakori tévhitekről, és less el pár könnyen kivitelezhető trükköt!

*Forrás: Nestlé az Egészségesebb Gyerekekért: 4-10 éves gyermekek táplálkozás és fizikai aktivitás felmérés (2021)