Keresés

Hasonló címkék Mutasd az összes címkét

Mutasd az összes címkét

Szuper kávés sütemény receptek

Ha szereted a kávé ízét, ne csak igyad, süssed is Próbáld ki kávés receptjeinket, szeretni fogod.

Szeretjük a kávét

Magyarországon egy korábbi felmérés szerint a felnőtt lakosság több mint háromnegyede rendszeres kávéfogyasztó. Manapság sokan már nem csak élénkítő, fájdalomcsökkentő hatása, hanem íze miatt isszák.  Általában nem is gondolunk rá, hogy a kávét süteményekben használjuk, pedig sokféle finom édességet készíthetünk felhasználásával. Ha szeretjük a kávé ízét, de nem ihatunk koffeint (magas vérnyomás, várandósság vagy egyéb ok miatt), használhatunk koffeinmentes kávét is. 
 
Nescafé kávéval készítve könnyen szabályozhatjuk, mennyire erős kávéaromát szeretnénk adni a süteményeknek, és így is választhatjuk a koffeinmentes verziót.
 

Tiramisu recept

Ez talán a legismertebb kávés édesség. Ha eddig nem próbáltad, most itt az ideje.


Hozzávalók
250 g mascarpone
3 tojás
10 dkg cukor vagy nyírfacukor
1 csomag vaníliás cukor
2 dl erős kávé 
2-3 ek sütőrum (elhagyható)
1 citrom reszelt héja
Szerencsi kakaópor 
 

  • A tojásokat válaszd szét.
  • A sárgákat a cukorral, vaníliás cukorral, a mascarponéval és 2 ek rummal elektromos habverő segítségével keverd habosra , majd keverd bele a reszelt citrom héját.
  • A tojásfehérjéket verd kemény habbá, majd óvatosan keverd a krémhez vigyázva, hogy a hab ne „törjön össze”.
  • A kávét ízlés szerint ízesítsd rummal.
  • A babapiskótákat mártsd 1-2 másodpercre a kávéba úgy, hogy beszívja a kávét, de ne ázzon át teljesen, és egy tál alját rakd ki vele egy sorban úgy, hogy a piskóták szorosan egymás mellett legyenek, szinte ne is maradjon piskóta mentes rés.
  • Ezután tegyél a piskótára egy réteg mascarpone krémet, rá még egy réteg kávés piskóta, majd ismét mascarpone kerül. A tetejét kakaóporral (pl. Szerencsi) hintsd meg. A kész tiramisut tedd 2-3 órára a hűtőbe.

 

Kávés muffin

Hozzávalók
4 tojás
20 dkg cukor
25 dkg liszt
2 evőkanál NESCAFE instant kávé (koffeinmentes is lehet)
2 teáskanál sütőpor
15 dkg margarin
1 csomag vaníliás cukor
2 dl tejszín
 

  1. A tojásokat válaszd ketté, a tojásfehérjéhez adj két evőkanál cukrot, és az egészet verd kemény habbá.
  2. A por alakú hozzávalókat (liszt, sütőpor, instant kávé) egy másik edényben szintén keverd össze.
  3. Egy tálban a 4 tojássárgáját, a maradék kristálycukrot, vaníliáscukrot, a margarint és a tejszínt kézi habverővel verd habosra.  
  4. A lisztes keveréket add a masszához és dolgozd el, majd a tojáshabot forgasd óvatosan a tésztába.
  5. A muffin formákat töltsd meg a tésztával. Ne töltsd tele, mert a tészta fel fog jönni. 
  6. 180 fokra előmelegített sütőben süsd 20 percig (légkeverésesben kb. 15 percig). 

 

Kávés kocka

Hozzávalók

A tésztához:
12 dkg cukor
6 db tojásfehérje
3 evőkanál rétesliszt 
1/2 zacskó sütőpor
20 dkg darált dió
 
A krémhez: 
6 db tojás sárgája
20 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
12 dkg csokoládéreszelék
1,5 dl feketekávé (NESCAFÉ instant kávéból, akár koffeinmentesen is)
12 dkg margarin
 

  1. A tojásfehérjéket verd kemény habbá, és fokozatosan forgasd bele az előzőleg összekevert lisztet és sütőport, valamint a cukrot és a diót.
  2. Margarinnal kikent tepsiben vagy sütőformában, 170 fokra előmelegített sütőben süsd 25 percig, majd hűtsd ki. 
  3. A krémhez keverd össze a tojás sárgákat és a cukrot, tedd bele a vaníliás cukrot, a csoki reszeléket, valamint a feketekávét.
  4. Kis lángon, folyamatos kevergetés mellett főzd addig, amíg sűrű krémet kapsz.
  5. Hűtsd ki, majd habosra kevert margarinnal keverd össze. Ezt a masszát kend a kihűlt tésztára. 

 
Arab kávétorta

Ezt a különlegességet érdemes kerek tortaformában elkészíteni, és szeletelve, csokoládéreszelékkel és/vagy kávészemekkel kínálni. 
 
Hozzávalók

A tésztához:
6 db tojás
25 dkg cukor
fél csomag vaníliás cukor
negyed csomag sütőpor
4 ek liszt
5 dkg reszelt SZERECSEN csokoládé
2 kk NESCAFÉ instant kávé
 
A töltelékhez:
3 tojássárgája
1 egész tojás
15 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
2 dl tej
2 ek NESCAFÉ instant kávé
5 dkg  csokoládé
20 dkg margarin
 

  1. A tésztához keverd habosra a tojások sárgáját és a cukrokat, add hozzá az előzőleg összekevert lisztet és sütőport, majd a csokoládét és a kávét is.
  2. A tojásfehérjéket verd kemény habbá, majd óvatosan forgasd a masszába.  
  3. Öntsd vajjal/margarinnak kikent sütőformába (vagy tepsibe), és 170 fokra előmelegített sütőben süsd meg.
  4. Várd meg, míg kihűl, ezután vágd félbe úgy, hogy két lapot kapj. Ezek közé jön majd a töltelék.
  5. Ehhez keverd ki a 3 tojássárgáját, az egész tojást, a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd fokozatosan öntsd hozzá a tejet. Az így kapott krémet kezdd el főzni, közben add hozzá a kávét és a főzőcsokoládét. Amikor jó sűrű, hűtsd ki.
  6. Keverd a kihűlt masszához az előzőleg habosra kevert margarint, a krémmel töltsd meg és vond be a tésztát.