Ha szereted a kávé ízét, ne csak igyad, süssed is Próbáld ki kávés receptjeinket, szeretni fogod.
Szeretjük a kávét
Magyarországon egy korábbi felmérés szerint a felnőtt lakosság több mint háromnegyede rendszeres kávéfogyasztó. Manapság sokan már nem csak élénkítő, fájdalomcsökkentő hatása, hanem íze miatt isszák. Általában nem is gondolunk rá, hogy a kávét süteményekben használjuk, pedig sokféle finom édességet készíthetünk felhasználásával. Ha szeretjük a kávé ízét, de nem ihatunk koffeint (magas vérnyomás, várandósság vagy egyéb ok miatt), használhatunk koffeinmentes kávét is.
Nescafé kávéval készítve könnyen szabályozhatjuk, mennyire erős kávéaromát szeretnénk adni a süteményeknek, és így is választhatjuk a koffeinmentes verziót.
Tiramisu
4
Hozzávalók
- 1 csomag babapiskóta
- 250 g zsírszegény mascarpone
- 3 tojás
- 3 ek porcukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 2 dl intenzív aromájú kávé
- 2-3 ek sütőrum (elhagyható)
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 2-3 ek cukrozatlan kakaópor a szóráshoz
- csipet só
Elkészítés
- A tojásokat válaszd szét. A sárgákat a cukorral, vaníliás cukorral, a mascarponéval és 2 ek rummal elektromos habverő segítségével keverd habosra, majd keverd bele a reszelt citrom héját.
- A tojásfehérjéket egy csipet sóval verd kemény habbá, majd óvatosan keverd a krémhez vigyázva, hogy a hab ne „törjön össze”.
- A kávét ízlés szerint ízesítsd rummal. A babapiskótákat mártsd 1-2 másodpercre a kávéba úgy, hogy beszívja a kávét, de ne ázzon át teljesen. Ahogy a piskótát a kávéba mártod, érezni fogod, hogy a szélei már megpuhultak, de középen még van egy kis ellenállása. Ez az ideális állapot.
- Egy tál alját rakd ki a babapiskótákkal egy sorban úgy, hogy a piskóták szorosan egymás mellett legyenek, szinte ne is maradjon piskótamentes rés.
- Ezután tegyél a piskótára egy réteg mascarpone krémet, rá még egy réteg kávés piskóta, majd ismét mascarpone kerül. A tetejét cukrozatlan kakaóporral hintsd meg. A kész tiramisut tedd 2-3 órára a hűtőbe.
Kávés muffin
Hozzávalók
- 4 tojás
- 20 dkg cukor
- 25 dkg liszt
- 2 evőkanál NESCAFE instant kávé (koffeinmentes is lehet)
- 2 teáskanál sütőpor
- 15 dkg margarin
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 dl tejszín
Elkészítés
- A tojásokat válaszd ketté, a tojásfehérjéhez adj két evőkanál cukrot, és az egészet verd kemény habbá.
- A por alakú hozzávalókat (liszt, sütőpor, instant kávé) egy másik edényben szintén keverd össze.
- Egy tálban a 4 tojássárgáját, a maradék kristálycukrot, vaníliáscukrot, a margarint és a tejszínt kézi habverővel verd habosra.
- A lisztes keveréket add a masszához és dolgozd el, majd a tojáshabot forgasd óvatosan a tésztába.
- A muffin formákat töltsd meg a tésztával. Ne töltsd tele, mert a tészta fel fog jönni.
- 180 fokra előmelegített sütőben süsd 20 percig (légkeverésesben kb. 15 percig).
Kávés kocka
Hozzávalók
A tésztához:
- 12 dkg cukor
- 6 db tojásfehérje
- 3 evőkanál rétesliszt
- 1/2 zacskó sütőpor
- 20 dkg darált dió
A krémhez:
- 6 db tojás sárgája
- 20 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 12 dkg csokoládéreszelék
- 1,5 dl feketekávé (NESCAFÉ instant kávéból, akár koffeinmentesen is)
- 12 dkg margarin
Elkészítés
- A tojásfehérjéket verd kemény habbá, és fokozatosan forgasd bele az előzőleg összekevert lisztet és sütőport, valamint a cukrot és a diót.
- Margarinnal kikent tepsiben vagy sütőformában, 170 fokra előmelegített sütőben süsd 25 percig, majd hűtsd ki.
- A krémhez keverd össze a tojás sárgákat és a cukrot, tedd bele a vaníliás cukrot, a csoki reszeléket, valamint a feketekávét.
- Kis lángon, folyamatos kevergetés mellett főzd addig, amíg sűrű krémet kapsz.
- Hűtsd ki, majd habosra kevert margarinnal keverd össze. Ezt a masszát kend a kihűlt tésztára.
Arab kávétorta
Hozzávalók
A tésztához:
A töltelékhez:
- 3 tojássárgája
- 1 egész tojás
- 15 dkg porcukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 2 dl tej
- 2 ek NESCAFÉ instant kávé
- 5 dkg csokoládé
- 20 dkg margarin
Elkészítés
- A tésztához keverd habosra a tojások sárgáját és a cukrokat, add hozzá az előzőleg összekevert lisztet és sütőport, majd a csokoládét és a kávét is.
- A tojásfehérjéket verd kemény habbá, majd óvatosan forgasd a masszába.
- Öntsd vajjal/margarinnak kikent sütőformába (vagy tepsibe), és 170 fokra előmelegített sütőben süsd meg.
- Várd meg, míg kihűl, ezután vágd félbe úgy, hogy két lapot kapj. Ezek közé jön majd a töltelék.
- Ehhez keverd ki a 3 tojássárgáját, az egész tojást, a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd fokozatosan öntsd hozzá a tejet. Az így kapott krémet kezdd el főzni, közben add hozzá a kávét és a főzőcsokoládét. Amikor jó sűrű, hűtsd ki.
- Keverd a kihűlt masszához az előzőleg habosra kevert margarint, a krémmel töltsd meg és vond be a tésztát.