Szuper kávés sütemény receptek

Recept
Szuper kávés sütemények
Ha szereted a kávé ízét, ne csak igyad, süssed is Próbáld ki kávés receptjeinket, szeretni fogod.

Szeretjük a kávét

Magyarországon egy korábbi felmérés szerint a felnőtt lakosság több mint háromnegyede rendszeres kávéfogyasztó. Manapság sokan már nem csak élénkítő, fájdalomcsökkentő hatása, hanem íze miatt isszák.  Általában nem is gondolunk rá, hogy a kávét süteményekben használjuk, pedig sokféle finom édességet készíthetünk felhasználásával. Ha szeretjük a kávé ízét, de nem ihatunk koffeint (magas vérnyomás, várandósság vagy egyéb ok miatt), használhatunk koffeinmentes kávét is. 
 
Nescafé kávéval készítve könnyen szabályozhatjuk, mennyire erős kávéaromát szeretnénk adni a süteményeknek, és így is választhatjuk a koffeinmentes verziót.
 

Tiramisu

Tiramisu

4

Hozzávalók

  • 1 csomag babapiskóta
  • 250 g zsírszegény mascarpone
  • 3 tojás
  • 3 ek porcukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 2 dl intenzív aromájú kávé
  • 2-3 ek sütőrum (elhagyható)
  • 1 kezeletlen citrom reszelt héja
  • 2-3 ek Szerencsi kakaópor a szóráshoz
  • csipet só

Elkészítés

  1. A tojásokat válaszd szét. A sárgákat a cukorral, vaníliás cukorral, a mascarponéval és 2 ek rummal elektromos habverő segítségével keverd habosra, majd keverd bele a reszelt citrom héját.
  2. A tojásfehérjéket egy csipet sóval verd kemény habbá, majd óvatosan keverd a krémhez vigyázva, hogy a hab ne „törjön össze”.
  3. A kávét ízlés szerint ízesítsd rummal. A babapiskótákat mártsd 1-2 másodpercre a kávéba úgy, hogy beszívja a kávét, de ne ázzon át teljesen. Ahogy a piskótát a kávéba mártod, érezni fogod, hogy a szélei már megpuhultak, de középen még van egy kis ellenállása. Ez az ideális állapot.
  4. Egy tál alját rakd ki a babapiskótákkal egy sorban úgy, hogy a piskóták szorosan egymás mellett legyenek, szinte ne is maradjon piskótamentes rés.
  5. Ezután tegyél a piskótára egy réteg mascarpone krémet, rá még egy réteg kávés piskóta, majd ismét mascarpone kerül. A tetejét Szerencsi kakaóporral hintsd meg. A kész tiramisut tedd 2-3 órára a hűtőbe.

Kávés muffin

Kávés muffin

Hozzávalók

  • 4 tojás
  • 20 dkg cukor
  • 25 dkg liszt
  • 2 evőkanál NESCAFE instant kávé (koffeinmentes is lehet)
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 15 dkg margarin
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 dl tejszín

Elkészítés

  1. A tojásokat válaszd ketté, a tojásfehérjéhez adj két evőkanál cukrot, és az egészet verd kemény habbá.
  2. A por alakú hozzávalókat (liszt, sütőpor, instant kávé) egy másik edényben szintén keverd össze.
  3. Egy tálban a 4 tojássárgáját, a maradék kristálycukrot, vaníliáscukrot, a margarint és a tejszínt kézi habverővel verd habosra.  
  4. A lisztes keveréket add a masszához és dolgozd el, majd a tojáshabot forgasd óvatosan a tésztába.
  5. A muffin formákat töltsd meg a tésztával. Ne töltsd tele, mert a tészta fel fog jönni. 
  6. 180 fokra előmelegített sütőben süsd 20 percig (légkeverésesben kb. 15 percig). 

Kávés kocka

Kávés kocka

Hozzávalók

A tésztához:

  • 12 dkg cukor
  • 6 db tojásfehérje
  • 3 evőkanál rétesliszt 
  • 1/2 zacskó sütőpor
  • 20 dkg darált dió

A krémhez: 

  • 6 db tojás sárgája
  • 20 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 12 dkg csokoládéreszelék
  • 1,5 dl feketekávé (NESCAFÉ instant kávéból, akár koffeinmentesen is)
  • 12 dkg margarin

Elkészítés

  1. A tojásfehérjéket verd kemény habbá, és fokozatosan forgasd bele az előzőleg összekevert lisztet és sütőport, valamint a cukrot és a diót.
  2. Margarinnal kikent tepsiben vagy sütőformában, 170 fokra előmelegített sütőben süsd 25 percig, majd hűtsd ki. 
  3. A krémhez keverd össze a tojás sárgákat és a cukrot, tedd bele a vaníliás cukrot, a csoki reszeléket, valamint a feketekávét.
  4. Kis lángon, folyamatos kevergetés mellett főzd addig, amíg sűrű krémet kapsz.
  5. Hűtsd ki, majd habosra kevert margarinnal keverd össze. Ezt a masszát kend a kihűlt tésztára. 

Arab kávétorta

Arab kávétorta

Hozzávalók

A tésztához:

  • 6 db tojás
  • 25 dkg cukor
  • fél csomag vaníliás cukor
  • negyed csomag sütőpor
  • 4 ek liszt
  • 5 dkg reszelt SZERECSEN csokoládé
  • 2 kk NESCAFÉ instant kávé

 
A töltelékhez:

  • 3 tojássárgája
  • 1 egész tojás
  • 15 dkg porcukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 2 dl tej
  • 2 ek NESCAFÉ instant kávé
  • 5 dkg  csokoládé
  • 20 dkg margarin

Elkészítés

  1. A tésztához keverd habosra a tojások sárgáját és a cukrokat, add hozzá az előzőleg összekevert lisztet és sütőport, majd a csokoládét és a kávét is.
  2. A tojásfehérjéket verd kemény habbá, majd óvatosan forgasd a masszába.  
  3. Öntsd vajjal/margarinnak kikent sütőformába (vagy tepsibe), és 170 fokra előmelegített sütőben süsd meg.
  4. Várd meg, míg kihűl, ezután vágd félbe úgy, hogy két lapot kapj. Ezek közé jön majd a töltelék.
  5. Ehhez keverd ki a 3 tojássárgáját, az egész tojást, a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd fokozatosan öntsd hozzá a tejet. Az így kapott krémet kezdd el főzni, közben add hozzá a kávét és a főzőcsokoládét. Amikor jó sűrű, hűtsd ki.
  6. Keverd a kihűlt masszához az előzőleg habosra kevert margarint, a krémmel töltsd meg és vond be a tésztát.