Étkezés
Nálatok is elmaradhatatlan fogás ünnepekkor a mákos guba? Akkor most kóstold meg tortaként! Jól hallottad, mákosguba torta recept következik. (24 cm-es forma)
Hozzávalók
Tésztához
- 8 db kifli
- 7 dl tej
- 2 dl tejszín
- 3 db tojássárgája
- 10 dkg vaj
- 1 cs vaníliás cukor
- 8 dkg cukor
- 15 dkg darált mák
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
Krémhez
- 4 dl tej
- 2 db tojássárgája
- 5 dkg cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 cs zselatin fix
Elkészítés
- A kiflit vágd karikákra, a tejet, tejszínt és vajat főzd össze.
- A tojások sárgáját a cukorral és vaníliás cukorral keverd habosra, majd folyamatos kevergetés mellett öntsd a forró tejes keverékhez. Lassú tűzön kevergesd, míg sűrűsödni kezd.
- Keverd bele a citromhéjat és a mákot is, majd az egészet öntsd a kifli karikákra.
- Egy 24 cm-es kapcsos tortaformát kenj ki vajjal vagy bélelj ki sütőpapírral. Mikor a kifli beszívta a tejes-mákos folyadékot, a gubát tedd a tortaforma aljába.
- 180 fokra előmelegített sütőben süsd 25 percig.
- Míg a torta alap sül, készítsd el a krémet: A tejet tedd fel főni, közben a tojássárgákat keverd habosra a cukrokkal, majd csorgasd a langyos tejbe. Lassú tűzőn kevergetés mellett főzd, míg besűrűsödik.
- Hűtsd ki a krémet, majd add hozzá a zselatint.
- Kend a krémet a kisült torta alapra.