Mákosguba torta

Étkezés
Mákosguba torta
Nálatok is elmaradhatatlan fogás ünnepekkor a mákos guba? Akkor most kóstold meg tortaként! Jól hallottad, mákosguba torta recept következik. (24 cm-es forma)

Hozzávalók

Tésztához

  • 8 db kifli 
  • 7 dl tej
  • 2 dl tejszín
  • 3 db tojássárgája
  • 10 dkg vaj
  • 1 cs vaníliás cukor 
  • 8 dkg cukor 
  • 15 dkg darált mák
  • 1 kezeletlen citrom reszelt héja

Krémhez

  • 4 dl tej
  • 2 db tojássárgája
  • 5 dkg cukor 
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 cs zselatin fix

Elkészítés

  1. A kiflit vágd karikákra, a tejet, tejszínt és vajat főzd össze.
  2. A tojások sárgáját a cukorral és vaníliás cukorral keverd habosra, majd folyamatos kevergetés mellett öntsd a forró tejes keverékhez. Lassú tűzön kevergesd, míg sűrűsödni kezd.
  3. Keverd bele a citromhéjat és a mákot is, majd az egészet öntsd a kifli karikákra.
  4. Egy 24 cm-es kapcsos tortaformát kenj ki vajjal vagy bélelj ki sütőpapírral. Mikor a kifli beszívta a tejes-mákos folyadékot, a gubát tedd a tortaforma aljába.
  5. 180 fokra előmelegített sütőben süsd 25 percig.
  6. Míg a torta alap sül, készítsd el a krémet: A tejet tedd fel főni, közben a tojássárgákat keverd habosra a cukrokkal, majd csorgasd a langyos tejbe. Lassú tűzőn kevergetés mellett főzd, míg besűrűsödik.
  7. Hűtsd ki a krémet, majd add hozzá a zselatint.
  8. Kend a krémet a kisült torta alapra.