Lencse saláta

Étkezés
Lencse saláta
Bár a hagyományos lencsefőzeléknek is megvan a maga varázsa, ez a lencse saláta mégis izgalmasabb.
4

Hozzávalók

Hozzávalók a a lencséhez

 

  • 200 g száraz lencse
  • 6 dl víz
  • 1 MAGGI Erőleves kocka
  • 1 gerezd fokhagyma 
  • 1 kezeletlen citrom reszelt héja
  • 1 babérlevél
  • 1 kk kakukkfű
  • 1 zellerszár 3-4cm-es szeletekre vágva

A salátához

  • 200 g koktélparadicsom félbevágva
  • 2 kígyóuborka kockákra vágva
  • ½ lilahagyma apróra vágva
  • 1 nagy csokor petrezselyem felaprítva
  • 90 g feta összemorzsolva
  • 2 marék rukkola vagy egyéb zöld saláta (salátaágynak)

Az öntethez

  • 1 citrom leve
  • 1 kezeletlen citrom reszelt héja
  • 80 ml olívaolaj
  • 1 tk mustár
  • 1 csipet só

Elkészítés

  1. Forrald fel a vizet, morzsold bele a leveskockát, majd tedd bele a lencse hozzávalóit.
  2. Főzd 20-25 percig, hogy a lencse kellőképp megpuhuljon, de ne legyen mállós.
  3. Míg a lencse fő, állítsd össze az öntetet: ehhez elég, ha a hozzávalókat alaposan összekevered.
  4. A salátát is előkészítheted: vágd fel a zöldségeket, és egy nagyobb edényben keverd össze.
  5. Mikor a lencse megfőtt, öntsd le róla a levet, vedd ki a fokhagymát, zellert és a babérlevelet. Gyorsan öblítsd le a lencsét, de épp csak annyira, hogy a főzés közben esetlegesen keletkezett hab lejöjjön róla. Semmiképp se tartsd sokáig víz fölé, mert kimosod az ízeket.
  6. Miután kicsit kihűlt, add a lencsét a saláta többi eleméhez, öntsd nyakon az öntettel, és alaposan keverd össze.
  7. Salátaágynak használj rukkolát vagy más zöldsalátát, erre tálald a bekevert lencsesalátát.
  8. Tálalás előtt morzsolj még rá kevés fetát.