Étkezés
Ha nyár, akkor elő a bográcsot!
8
Hozzávalók
- 1,5 kg marhalábszár
- 4 fej vöröshagyma
- 1 kg gomba vegyesen (csiperke, laska)
- 3 dl száraz vörösbor
- 4 gerezd fokhagyma
- 3 paradicsom
- 3 paprika
- 1,5 dl olaj
- 3-4 db MAGGI magyaros pörköltszafkocka
- 1 ek pirospaprika
- 2 babérlevél
- só, bors ízlés szerint (érdemes kóstolni közben)
- 6-8 dl víz
Elkészítés
- Készítsd elő a hozzávalókat, szeleteld kockára a húst (hártyázd le alaposan), vágd apróra a hagymát, a paradicsomot, a paprikát.
- Miközben készülnek a hozzávalók, már loboghat a tűz. Akkor tegyétek fel a bográcsot, amikor már sok a parázs, és nem magas lánggal ég.
- A bográcsban először melegítsd meg az olajat, add hozzá a hagymát, kicsit később pedig a fokhagymát és kevergetve párold üvegesre.
- Ha kész a hagyma, jöhet rá a hús. Addig párold, míg kifehéredik és levet enged. Ekkor vedd le a tűzről, add hozzá a pirospaprikát, sózd, borsozd, de csak kicsit. A sóval bánj csínján!
- Ezután mehet vissza a tűzre, tedd bele a babérleveleket, a paprikát és a paradicsomot. Hagyd egyet rottyanni a zöldségeket, majd öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje a húst, ekkor morzsold bele a pörköltszaftkockát.
- 2 órán át főzd fedő alatt, időnként kevergetve, pótold az elfőtt vizet. Figyelj oda, hogy a láng ne érje a bogrács alját, mert akkor leéghet a pörkölt.
- 2 óra után tedd bele a csíkokra szeletelt gombát, és főzd további 1 órán át. Ekkor öntsd hozzá a vörösbort. Innentől jön még fél óra a kóstolással, az utánfűszerezéssel, ha még sótlan, vagy ha csípősebb pörköltet szeretnétek.
- A hús, ha fiatal volt a marha 3,5 óra után már puha lesz, de ha idősebb marha húsából készítitek, akkor érdemes akár 4 órát is főzni. Ezalatt sűrűsödik még sokat a szaftja!