Gombás marhapörkölt bográcsban

Étkezés
Gombás marhapörkölt bográcsban
Ha nyár, akkor elő a bográcsot!
8

Hozzávalók

  • 1,5 kg marhalábszár
  • 4 fej vöröshagyma
  • 1 kg gomba vegyesen (csiperke, laska)
  • 3 dl száraz vörösbor
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 3 paradicsom
  • 3 paprika
  • 1,5 dl olaj
  • 3-4 db MAGGI magyaros pörköltszafkocka
  • 1 ek pirospaprika
  • 2 babérlevél
  • só, bors ízlés szerint (érdemes kóstolni közben)
  • 6-8 dl víz

Elkészítés

  1. Készítsd elő a hozzávalókat, szeleteld kockára a húst (hártyázd le alaposan), vágd apróra a hagymát, a paradicsomot, a paprikát.
  2. Miközben készülnek a hozzávalók, már loboghat a tűz. Akkor tegyétek fel a bográcsot, amikor már sok a parázs, és nem magas lánggal ég. 
  3. A bográcsban először melegítsd meg az olajat, add hozzá a hagymát, kicsit később pedig a fokhagymát és kevergetve párold üvegesre.
  4. Ha kész a hagyma, jöhet rá a hús. Addig párold, míg kifehéredik és levet enged. Ekkor vedd le a tűzről, add hozzá a pirospaprikát, sózd, borsozd, de csak kicsit. A sóval bánj csínján!
  5. Ezután mehet vissza a tűzre, tedd bele a babérleveleket, a paprikát és a paradicsomot. Hagyd egyet rottyanni a zöldségeket, majd öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje a húst, ekkor morzsold bele a pörköltszaftkockát.
  6. 2 órán át főzd fedő alatt, időnként kevergetve, pótold az elfőtt vizet. Figyelj oda, hogy a láng ne érje a bogrács alját, mert akkor leéghet a pörkölt.
  7. 2 óra után tedd bele a csíkokra szeletelt gombát, és főzd további 1 órán át. Ekkor öntsd hozzá a vörösbort. Innentől jön még fél óra a kóstolással, az utánfűszerezéssel, ha még sótlan, vagy ha csípősebb pörköltet szeretnétek.
  8. A hús, ha fiatal volt a marha 3,5 óra után már puha lesz, de ha idősebb marha húsából készítitek, akkor érdemes akár 4 órát is főzni. Ezalatt sűrűsödik még sokat a szaftja!