Keresés

Keresés

Hasonló címkék Mutasd az összes címkét

Mutasd az összes címkét

Erre csörög a dió, arra meg a mogyoró

Tedd félre kicsit a fehér lisztet! 1. rész

Omega-3? Akkor hal!

Omega-6 bevitelünk a hazai étkezési szokásokat figyelembe véve könnyen kivitelezhető, de az omega-3 zsírsav bevitelre jobban oda kellene figyelnünk. 

Étkezésünk során az elfogyasztott zsiradékmennyiség mellett a zsírsavak milyenségére is szükséges odafigyelni. Vannak ugyanis olyan zsírsavak, melyeket mindenképp a táplálékkal kell bevinni a szervezetünkbe, ezek az omega-3 és omega-6 zsírsavak, amiket esszenciális zsírsavaknak is nevezünk.


Miért fontosak az omega-3 és omega-6 zsírsavak?


Szerepet játszanak a gyulladások leküzdésében, az immunrendszer megfelelő működésében, a vérnyomás szabályozásában és többek között a véralvadásban is.

Érdemes figyelni az omega-3 / omega-6 zsírsavak megfelelő arányára is. A szakemberek szerint a helyes arány 1:5 körül van, ezzel szemben a mai átlagétrendben ez 1:10 vagy 1:30 is lehet, de sokszor még ennél is jobban el van tolódva az omega-3 / omega-6 zsírsavak aránya. 
 

Hazánkban jellemzően napraforgóolajjal készítjük az ételeket, amelynek magas az omega-6 zsírsav tartalma, így omega-6 zsírsav bevitelünk megfelelő. Az omega-3 zsírsav fogyasztását viszont jó lenne növelni. Hogyan tudsz az omega-3 zsírsav bevitelre leginkább figyelni? Fogyassz több omega-3 zsírsavban gazdag halat!  


Halak és az omega-3 zsírsav


A tengeri halak között a lazacban, makrélában, szardíniában, heringben lelhető fel a legtöbb hosszú láncú, omega -3-zsírsav. Az édesvízi halakban csak kis mennyiségben találhatók meg ezek a jótékony tápanyagok. A hazai édesvízi halak közül a pettyes és fehér busa, pisztráng, valamint a kecsege omega-3-zsírsavtartalma a legnagyobb.
 

Ha végképp nem szereted a halat, vagy nem tudsz heti rendszerességgel omega-3 zsírsavban is gazdag halfélét beilleszteni a család étrendjébe, akkor jó tudni, hogy a lenmag-, repce- és a dióolaj is jó omega-3 zsírsav forrás.