Így turbózd fel a salátád!

Étkezés
saláta
Ha változatosan és laktatóan tudsz salátát készíteni, máris izgalmasabbá teheted a kiegyensúlyozott étrendet.

Egy kis leleményességgel és fantáziával igazán különleges salátákat állíthatsz össze. És persze sokat segíthetnek tippjeink is.

Amikor elárasztják a piacokat és a boltokat a szebbnél szebb friss zöldségek és gyümölcsök, és a meleg miatt amúgy is csak valami könnyű ételre vágysz, adja magát, hogy rendszeresen szerepeljen a menüben egy klassz saláta. És bár tavasztól őszig tényleg bővelkedünk alapanyagokban, sokszor kihívást jelenthet, hogy mivel tedd változatossá a salátát, illetve hogyan legyen tartalmas, laktató.

Amivel igazán játszani tudsz a zöldség-gyümölcs összetevők mellett, azok a salátaöntetek, és az egyéb hozzávalók. 

Mit tegyél a salátába, hogy izgalmasabb, tartalmasabb legyen?

  • A szokásos pirított csirkemell csíkok mellett próbálkozhatsz más húsokkal is. Vékonyra szelt kacsamell szeletek, vagy kevés jól fűszerezett darálthús is passzol szinte bármely salátához, de a grillezés maradékait is nyugodtan felhasználhatod.
  • Kevésbé szokványos, de a kiegyensúlyozott étrendbe remekül beilleszthető, ha a salátát hallal, vagy akár tengeri herkentyűkkel (koktélrákkal, kagylóval) egészíted ki. 
  • Zöldséget zöldséggel? Igen! A friss saláta mellé tökéletes választás egy finom zöldségfasírt.
  • Jöhetnek a sajtok! Nyersen vagy sütve egyaránt nagy barátai a zöldsalátáknak a finom sajtok. Parmezánforgács, reszelt cheddar sajt, feta kockák vagy grillezett gomolya… Te melyiket választod?
  • Ne feledkezz el az olajos magvakról sem! A dió, mandula, fenyőmag, kesudió (és még sorolhatnánk) amellett, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás kedvelt alapanyagai, roppanósságukkal, és ízükkel nagyon feldobják a salátákat.
  • A gabonafélék is nagyon jót tesznek egy-egy salátának. Keverj a salátádba egy kevés bulgurt vagy kuszkuszt, gluténmentes kölest vagy barnarizst. Bár kevésbé ismert alapanyag a hajdina, quinoa vagy az amarant, magas rost- és növényi fehérjetartalmuk miatt érdemes beiktatni őket is az étrendbe, akár saláták mellé is. 
  • Ahogy az olajos magvakkal, úgy más ropogós finomságokkal is feldobhatod a salátát. Roppanós állaguk mellett ízeikben is kellemesen harmonizálnak a salátákkal. Ilyen a hagyományos kruton mellett a pirított, fűszeres zsemlemorzsa, a kolbász chips vagy a gluténmentes kukoricapehely. 

Nestlé Corn Flakes gluténmentes gabonapehely ráadásul 5 féle vitaminnal dúsított, úgyhogy mindenképp érdemes kipróbálni. Ha szeretsz kísérletezni, akkor próbáld ki a mézes-földimogyorós ízű Nestlé Corn Flakes-t a salátára. Meglátod, milyen jól illik az édeskés „szórás” a zöldségekhez.