Ha pénzt szeretnél megtakarítani, alapvető fontosságú, hogy a hozzávalókat gondosan válogatod össze. De emellett van pár trükk, ami segíthet abban, hogy spórolj a konyhában, csökkentsd az élelmiszerpazarlást, és az élelmiszerekkel kapcsolatos kiadásokat.
Ahhoz, hogy spórolj a konyhában, ezek a tippek segíthetnek:
1. Tervezd meg az étkezéseket!
Bevásárlás előtt tervezd meg, hogy mit fogsz főzni az elkövetkező napokban. Így pontosan tudod, milyen összetevőkre van szükséged, és elkerülheted a felesleges bevásárlást. Ja, és persze alap, hogy ne menj éhesen bevásárolni, különben könnyen túlvásárolod magad. A tervezés azért is jó egyébként, mert így nagyon hasonló alapanyagokból akár többféle ételt is elkészíthetsz egyszerre, amivel időt takarítasz meg, és úgy teszed változatossá a menüt, hogy nem viszed túlzásba a vásárlást.
2. Válaszd ki a megfelelő kiszerelést!
Az élelmiszerpazarlás elkerülése érdekében is fontos, hogy olyan kiszerelésben válassz terméket, amit ténylegesen el tudsz használni. Ha egy nagyobb családra főzöl, érdemes az XXL kiszerelésű termékeket választanod, ezek ár-érték arányban is jobbak. Ugyanakkor 1-2 személyre érdemes kisebb adagokban gondolkoznod, hogy a végén ne a kukában landoljon a maradék.
Tudtad, hogy népszerű MAGGI Mexikói chilis bab, Bolognai spagetti, Milánói makaróni alapjaink XXL kiszerelésben is kaphatók? Így akár 5-6 adag finomságot is elkészíthetsz egy tasakból.
3. Tárolj körültekintően!
Ha az élelmiszereket megfelelően tárolod, hosszabb ideig eltarthatók, így elkerülhető az élelmiszerpazarlás. Ehhez a félkész- és készételeknél mindig kövesd a termékek csomagolásán leírt útmutatót!
4. Használd a lehető legtöbb összetevőt!
Sok élelmiszer, amelyet általában eldobunk, valójában hasznosítható. Például a zöldség héját fel lehet használni zöldségleves vagy zöldségalap készítéséhez, a retek leveléből szuper pesztó készíthető, a levesben megmaradt zöldségekből pedig fantasztikus krémleves vagy tésztaszósz lehet pillanatok alatt.
5. Vásárolj szezonális élelmiszereket!
A szezonális élelmiszerek általában olcsóbbak, könnyebben beszerezhetők, ráadásul környezetvédelmi szempontból is jobb, ha ezeket részesíted előnyben.
6. Főzz egyszerre többféle fogást!
Ezzel egyrészt rengeteg időt takarítasz meg, másrészt sokkal jobban tudsz sakkozni az alapanyagokkal. Egyszerre megsüthetsz zöldségeket, húsokat a sütőben, míg a főzőlapon szószokat és leveseket főzöl. Ugyanannyi idő alatt akár 3-4 napra előre is készülhetsz, így máris sokkal több időd marad már, izgalmas programokra.
7. Ha elég nagy a hűtőd vagy a mélyhűtőd, akár nagyobb adagokat is főzhetsz, ami szintén leegyszerűsíti a feladatodat. Ebben az esetben viszont figyelj arra, hogy tényleg megegyétek a későbbre eltett finomságokat!
A legegyszerűbb alapanyagokat is izgalmassá teheted jól eltalált fűszerezéssel, egy érdekes konyhai technikával, így máris sokat spórolhatsz. Ismered az üveges Maggi folyékony ételízesítőt? A Maggi folyékony ételízesítő lestyán ízesítéssel karakteres fűszeres ízével különlegessé teszi a legegyszerűbb ételek ízét is, legyen szó salátáról, mártogatósokról, szószokról, alaplevekről, levesekről, húsokról vagy akár ázsiai ételekről.