Igazi komfort fogás, ami a hideg téli napokon maga a főnyeremény. Egyszerű elkészíteni, akár másnap is ehetitek, és szuper finom. Most vegetáriánus változatban is.
A Shepherd’s pie, magyarul pásztorpite egy tipikus, brit egytálétel, ami méltán népszerű már többszáz éve. Töretlen népszerűsége talán annak köszönhető, hogy egyszerű alapanyagokból könnyen elkészíthető, nem kell órákig bíbelődni vele, és mindemellett nagyon finom.
Plusz jópont, hogy általában a gyerekek is szeretik, mivel tulajdonképpen egy zöldséges darált húsból és krumpliból készült rakott étel.
Ha pedig szeretnétek csökkenteni a húsfogyasztásotokat, vagy éppen növelni a növényi alapanyagok mennyiségét az ételekben, most a hagyományos, húsos Shepherd’s pie mellett mutatunk egy húsmentes pásztorpite receptet is.
Pásztorpite recept
6
Hozzávalók
A húsos raguhoz:
- 50 dkg darált hús (sovány sertés vagy marha)
- 1 üveg MAGGI Klasszikus bolognai szósz
- 1 fej vöröshagyma felaprítva
- 2 gerezd fokhagyma összezúzva
- 2 sárgarépa lereszelve
- 15 dkg zöldborsó
- 1 ág friss rozmaring aprítva (vagy 1 tk őrölt rozmaring)
- 2 ág kakukkfű aprítva (vagy 2 tk őrölt kakukkfű)
- 1 tk Worchestershire szósz - elhagyható
- 1 dl száraz vörösbor
- 3-4 ek olívaolaj
- só, bors ízlés szerint
A krumplipüréhez:
- 50 dkg burgonya
- 5 dkg margarin
- 1,5 dl tej
- 2 tojássárgája
- só, bors ízlés szerint
- 10 dkg reszelt sajt
Elkészítés
- A raguhoz az aprított vöröshagymát olajon pirítsd üvegesre, add hozzá a reszelt sárgarépát, zöldborsót és a fokhagymát, és 1-2 percig pirítsd őket.
- Ezután tedd a serpenyőbe a darált húst is, szórd rá a rozmaringot és a kakukkfüvet, pirítsd, amíg a hús kifehéredik.
- Öntsd rá a MAGGI paradicsomszószt, a vörösbort és a Worchestershire szószt, körülbelül 5 percig rotyogtasd.
- Sózd, borsozd ízlés szerint. Ha kész, öntsd a ragut hőálló tál aljába.
- Közben a krumplit hámozd meg, vágd kockákra, főzd meg sós vízben, majd amikor megpuhult, a víz leöntése után margarin és tej hozzáadásával készíts belőle krumplipürét. Ízlés szerint sózd, borsozd, add hozzá a tojássárgákat és a reszelt sajt felét. Alaposan keverd össze, majd a húsos ragu tetején oszlasd el egyenletesen.
- Szórd a tetejére a maradék sajtot, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt süsd aranybarnára.
Vegetáriánus pásztor pite
4
Hozzávalók
- 2 csomag Garden Gourmet Sensational Mince
- 1,2 kg burgonya
- 150 g zöldborsó
- 150 g gomba
- 1 db zellerszár
- 1 db répa
- 1 db vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 250 ml zöldségalaplé (Maggi Zöldséges Házias levesalapból)
- 150 - 200 ml növényi ital
- 150 ml vörösbor
- 100 g reszelt növényi sajthelyettesítő
- 50 g olívaolaj
- 25 g liszt
- 2 ek zsemlemorzsa
- 1 tk paradicsompüré
- 4 szál kakukkfű és 2 szál rozmaring (vagy 1-1 tk szárított formában)
- olívaolaj a sütéshez
Elkészítés
- Hámozd meg és darabold fel a krumplit, forró, sós vízben főzd puhára. Szűrd le, add hozzá az olívaolajat és a növényi italt, és készíts belőle krumplipürét.
- Amíg fő a krumpli, darabold fel a fokhagymát, a zellert, a hagymát, a répát és a gombát.
- A feldarabolt zöldségeket és a fűszereket süsd olívaolajon kb. 5 percig, majd add hozzá a paradicsompörét és kevergetés mellett süsd tovább pár percig.
- Tedd a serpenyőbe a Sensational Mince-t, majd pár perc után adj hozzá egy kis lisztet és hagyd, hogy együtt süljenek. Ezután öntsd a szószhoz a vörösbort, majd az alaplevet is a borsóval együtt. Forrald az egészet kb. 5 percig – ekkorra már sűrű, szósz lesz belőle. Ha úgy érzed, túl sűrű, öntsd fel még egy kevés alaplével.
- A keveréket kanalazd egy nagy tepsibe, majd a tetején terítsd el a krumplipürét. Szórd meg zsemlemorzsával és reszelt növényi sajthelyettesítővel.
- 200 fokra előmelegített sütőben süsd aranybarnára, ez kb. 15-20 perc.