Nagyon egészséges, a gyerekek azonban sokszor fintorognak rá. Próbáld ki így, és jó eséllyel sikered lesz!
A spenót az egészséges étrend kiváló alapanyaga, vitaminban és ásványi anyagokban gazdag. És nem csak főzeléknek finom!
A spenót kitűnő B2- és B6-vitamin forrás, de fontos vas és élelmi rosttartalma is.
A spenót jelentős mennyiségű folsavat (másik nevén B9-vitamin) is tartalmaz, melynek fogyasztása kiemelt fontosságú a gyermektervezés és várandósság időszakában. Már 100 g párolt spenót fedezi a napi folsavbevitel egy részét, de nyersen fogyasztva még inkább megőrzi vitamintartalmát.
A fagyasztott zöldségek kifejezetten jól megőrzik vitamin- és tápanyag tartalmukat. Így a spenót akkor is szuper választás, ha nincs szezonja. Nem csak püré formában kapható, bizonyos fogásokhoz vagy köretnek sokkal jobb választás a leveles változat.
Bár sok gyerek nem szereti a spenótot, ennek egyik oka az lehet, hogy leggyakrabban spenótfőzelékként találkoznak vele. Ha egy kicsit izgalmasabbá teszed, máris könnyebben megeszik.
Leginkább azok a spenótos ételek a nyerők a gyerekeknél, amik nem pürésítve tartalmazzák a spenótot, illetve azok a fogások, amikben más, a gyerekek által kedvelt alapanyaggal együtt tálalod.
Próbáld ki a spenótos tojásrántottát, a spenótos tojásfelfújtat, a spenótos batyut vagy a spenótos leveles tésztát!
Ezt a finomságot te és a gyerekek is szeretni fogjátok. Te azért, mert egyszerűen és villámgyorsan elkészül, a gyerekek pedig azért, mert majdnem olyan, mint egy töltött pizza, másnéven calzone.
4
Hozzávalók
- 50 dkg spenót (lehet fagyasztott, leveles spenót is)
- 150 g feta sajt
- 2 gerezd fokhagyma összezúzva
- 1 dl főzőtejszín
- 2 ek olívaolaj
- só, bors, szerecsendió ízlés szerint
- 1 nagy doboz tejföl
- 1 csomag leveles tészta
Elkészítés
- Olajon pirítsd meg a fokhagymát, majd öntsd rá a megtisztított és feldarabolt vagy fagyasztott spenótot.
- Amikor megfonnyadt, add hozzá a tejszínt és a felkockázott feta sajtot, főzd össze és ízlés szerint fűszerezd.
- Enyhén kikent hőálló tálba tedd a leveles tészta felét, halmozd rá a spenótos, fetás keveréket, majd fedd be a tészta másik felével.
- 180 fokra előmelegített sütőben süsd, míg a tészta aranybarna lesz. Tálaláskor locsold meg kevés tejföllel.
Kitűnő vendégváró recept ez, ha kis töltött leveles tészta háromszögeket készítesz. Ebben az esetben sütőpapírral bélelt tepsin süsd a spenótos falatkákat.
2
Elkészítés
- A zúzott fokhagymát kevés olajon piríts le, dobd rá a spenótot, és fonnyaszd meg.
- A spagettit lobogó, sós vízben főzd al dente-re, vagyis ne legyen se túl kemény, se túl puha.
- Míg a tészta fő, a MAGGI Négysajtos spagetti alapot keverd el 200 ml hideg vízben.
- Alacsony lángon folyamatos keverés mellett forrald fel és főzd a forrástól számítva 2 percig.
- Vedd le a tűzről és önts hozzá 50 ml tejszínt.
- Add hozzá a spenótot, alaposan keverd meg, majd keverd össze a főtt spagettivel.
- A tetejére szórhatsz még reszelt parmezánt is.
Ha te is szeretnél tökéletes tésztát főzni, lesd el tippjeinket kapcsolódó cikkünkben!