Így még a gyerekek is megeszik majd a spenótot

Étkezés
Így még a gyerekek is megeszik majd a spenótot
Nagyon egészséges, a gyerekek azonban sokszor fintorognak rá. Próbáld ki így, és jó eséllyel sikered lesz!

A spenót az egészséges étrend kiváló alapanyaga, vitaminban és ásványi anyagokban gazdag. És nem csak főzeléknek finom! 

A spenót kitűnő B2- és B6-vitamin forrás, de fontos vas és élelmi rosttartalma is.  
A spenót jelentős mennyiségű folsavat (másik nevén B9-vitamin) is tartalmaz, melynek fogyasztása kiemelt fontosságú a gyermektervezés és várandósság időszakában. Már 100 g párolt spenót fedezi a napi folsavbevitel egy részét, de nyersen fogyasztva még inkább megőrzi vitamintartalmát.

A fagyasztott zöldségek kifejezetten jól megőrzik vitamin- és tápanyag tartalmukat. Így a spenót akkor is szuper választás, ha nincs szezonja. Nem csak püré formában kapható, bizonyos fogásokhoz vagy köretnek sokkal jobb választás a leveles változat. 

Bár sok gyerek nem szereti a spenótot, ennek egyik oka az lehet, hogy leggyakrabban spenótfőzelékként találkoznak vele. Ha egy kicsit izgalmasabbá teszed, máris könnyebben megeszik. 

Leginkább azok a spenótos ételek a nyerők a gyerekeknél, amik nem pürésítve tartalmazzák a spenótot, illetve azok a fogások, amikben más, a gyerekek által kedvelt alapanyaggal együtt tálalod.  
Próbáld ki a spenótos tojásrántottát, a spenótos tojásfelfújtat, a spenótos batyut vagy a spenótos leveles tésztát!

Spenótos fetás, töltött leveles tészta

Spenótos leveles tészta
Ezt a finomságot te és a gyerekek is szeretni fogjátok. Te azért, mert egyszerűen és villámgyorsan elkészül, a gyerekek pedig azért, mert majdnem olyan, mint egy töltött pizza, másnéven calzone.
4

Hozzávalók

  • 50 dkg spenót (lehet fagyasztott, leveles spenót is) 
  • 150 g feta sajt 
  • 2 gerezd fokhagyma összezúzva 
  • 1 dl főzőtejszín  
  • 2 ek olívaolaj 
  • só, bors, szerecsendió ízlés szerint 
  • 1 nagy doboz tejföl 
  • 1 csomag leveles tészta

Elkészítés

  1. Olajon pirítsd meg a fokhagymát, majd öntsd rá a megtisztított és feldarabolt vagy fagyasztott spenótot.  
  2. Amikor megfonnyadt, add hozzá a tejszínt és a felkockázott feta sajtot, főzd össze és ízlés szerint fűszerezd. 
  3. Enyhén kikent hőálló tálba tedd a leveles tészta felét, halmozd rá a spenótos, fetás keveréket, majd fedd be a tészta másik felével.  
  4. 180 fokra előmelegített sütőben süsd, míg a tészta aranybarna lesz. Tálaláskor locsold meg kevés tejföllel.

Kitűnő vendégváró recept ez, ha kis töltött leveles tészta háromszögeket készítesz. Ebben az esetben sütőpapírral bélelt tepsin süsd a spenótos falatkákat.

Négysajtos, spenótos spagetti

Spenótos spagetti
2

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A zúzott fokhagymát kevés olajon piríts le, dobd rá a spenótot, és fonnyaszd meg. 
  2. A spagettit lobogó, sós vízben főzd al dente-re, vagyis ne legyen se túl kemény, se túl puha. 
  3. Míg a tészta fő, a MAGGI Négysajtos spagetti alapot keverd el 200 ml hideg vízben. 
  4. Alacsony lángon folyamatos keverés mellett forrald fel és főzd a forrástól számítva 2 percig. 
  5. Vedd le a tűzről és önts hozzá 50 ml tejszínt. 
  6. Add hozzá a spenótot, alaposan keverd meg, majd keverd össze a főtt spagettivel. 
  7. A tetejére szórhatsz még reszelt parmezánt is.

Ha te is szeretnél tökéletes tésztát főzni, lesd el tippjeinket kapcsolódó cikkünkben