Ezt a pár alapszabályt tényleg érdemes elsajátítanod, meglátod, mennyivel finomabb lesz így bármelyik olasz tésztaétel. Ha te viszont már tudod, mik a tésztafőzés fortélyai, a cikk végén szuper recept ötleteket gyűjtöttünk össze, csak győzz válogatni!
Egy jó olasz tészta alapja tehát a megfelelő állagúra főtt, jó minőségű tészta. Ez így nagyon egyértelműnek tűnik, pedig sokszor ezen a lépésen bukik meg a dolog. Ahhoz, hogy igazán jó tésztát főzz, felejtsd el a következőket:
- Bár rengeteg helyen hallani, ne tegyél a főzővízbe olajat!
- Ne főzd túl puhára a tésztát!
- Miután megfőtt, ne hagyd egy percre sem állni a vízben, rögtön öntsd le róla a főzővizet, és ne öblítsd le utána!
Így főzd a tésztát, hogy olyan legyen, mint egy olasz étteremben
- Válassz jó minőségű durum tésztát!
- A tésztát mindig sok vízben főzd! 250 g tésztához minimum 3 liter vízzel számolj.
- A víz olyan sós legyen, mint a tenger! Ez 3 liter vízhez kb. 1 evőkanál sót jelent.
- A tésztát mindig lobogó vízbe tedd, különben csirizes lesz!
- Amint benne van a tészta a vízben, alaposan keverd meg, így nem fog összeragadni. Főzés közben is keverd meg időnként.
- Nagyon fontos a főzési idő, ne hagyd túl puhára főni! Az ideális állagot az olaszok „al dente” -nek, hívják. Ez azt jelenti, hogy már pont megpuhult a tészta, - tehát amikor kettévágod, nem látszik a középső kemény rész – ugyanakkor nem főtt szét, van még ellenállása. A csomagoláson látható főzési idő jó irányadó, azonban, ha tényleg biztosra akarsz menni, érdemes közben kóstolni.
- Amint megfőtt, öntsd le róla a főzővizet. Ahogy korábban írtuk, ne hagyd vízben állni, és öblíteni is tilos.
- Tegyél félre a főzővízből! Ha a szószod túl sűrű lett, ezzel tudsz korrigálni.
- A tésztát öntsd a szószra, és keverd össze!
Ha a tésztád tökéletes, már csak egy jó szósz kell hozzá
Remek házi szószt készíteni nem nagy ördöngösség, fontos hozzá a jó minőségű alapanyag és a jó fűszerezés. Ha azonban biztosra szeretnél menni, számos olyan megoldást tudunk, amikkel megkönnyítheted a dolgod, és gyorsan, egyszerűen, pár friss alapanyag hozzáadásával ízletes tésztaételt készíthetsz.
A MAGGI Trattoria a casa termékcsaládja segítségével kétféle népszerű olaszos tésztaételt készíthetsz el gyorsan, könnyedén, mindössze pár friss hozzávalóval. Spaghetti 4 Formaggi és Spaghetti al Pomodoro alapjainkat hamar megkedveli majd az egész család.
Ha pedig a hagyományos bolognai spagettire esküszöl, a MAGGI üveges szószok lehetnek segítségedre.
Jöhet pár szuper recept?
Ezeket a jól bevált recepteket érdemes kipróbálnod, nem fogsz csalódni.