Télen is fontos a folyadékpótlás

Életmód
pohár víz
Napi nyolc pohár víz, ha a dietetikusokat kérdezed. Megiszod?

folyadékpótlásról annyi helyen és annyiszor hallhattál már, hogy jogosan mondhatod, a könyöködön jön ki. Egy apróságról azonban nem szabad elfeledkezni, nem elég tudni, meg is kell inni a megfelelő mennyiségű vizet.

Az átlagos embernek, átlagos napra ajánlott nyolc pohár víz pedig egy nem átlagos napon, még mindig kevésnek bizonyulhat, akár télen is!

  • Ittál ma reggel egy pohár vizet, miközben elkészültél?
  • Leültél ebédelni, és utána fogyasztottál folyadékot?
  • Van most a közeledben (karnyújtásnyira!) pohár víz, kulacs, vizes palack?

Ha már egy kérdésre NEM-mel válaszoltál, akkor olvass tovább!

Van jó néhány trükk, hogyan tarthatod észbe a folyadékpótlást, ami nem arról szól, hogy reggel ittál egy bögre teát és egy bögre kávét, este pedig iszol egy nagy pohár vizet, mert már porzik a szád. Amikor szomjas vagy, már régen rossz – úgy kellene figyelni a rendszeres ivásra, hogy sose szomjazz meg… Persze elég könnyű ezt elfelejteni.

Nyáron még egyszerűbb a helyzet, 40 fokban, izzadságban fürödve, általában bevillan, hogy amit elvesztettél, azt pótolni kellene. Télen ugyanúgy szükséged van a rendszeres folyadékpótlásra, ha sportolsz, ha magas hegyen jársz, ha sokat vagy a friss levegőn, esetleg megfáztál vagy babát vársz, akkor pedig ezen felül is érdemes folyadékot fogyasztani.

Pár trükk, hogyan ne feledkezz meg róla:

  • Ébredés után, étkezések után (ugye rendszeresen eszel?), mielőtt hazaindulsz a munkából, miután megérkeztél és lefekvéshez készülődés előtt, igyál egy pohár vizet! 
  • Legyen mindig nálad víz vagy legalább is üres vizes palack, kulacs, amit fel tudsz tölteni! Vegyél egy fél literest, ha sokat jössz-mész, akkor könnyebben magaddal viszed.
  • Ha ülőmunkát végzel, készíts az asztalodra hasonlóképp vizet, még felállni se kelljen, hogy igyál egyet!

Minél korábban válnak ezekből a tanácsokból hétköznapi szokások, annál kisebb az esélye, hogy elfelejted a rendszeres folyadékpótlást! Figyelj a környezetedben élő gyerekekre, idős emberekre, őket gyakran figyelmeztetni kell az elegendő folyadékfogyasztásra!

A gyerekeknél sokszor számít, hogy a kedvenc italaikat könnyebben elfogyasztják, bár őket is érdemes a vízfogyasztásra ösztönözni. Ha a kakaót szeretik a srácok, csomagolj nekik a suliba egy dobozzal a nemrég bevezetett NESQUIK dobozos kakaónkból, így színesíthetik a folyadékbevitelt!