Keresés

Keresés

Hasonló címkék Mutasd az összes címkét

Mutasd az összes címkét

A legegyszerűbb gombás recept

Zöldségpörkölt egy kis csavarral

Kedvenc tészta szószaink

Ezekkel a tészta szószokkal és tésztafőzési tippekkel bárkit leveszel a lábáról. Nem ördöngösség, de azért pár dologra érdemes odafigyelni.

Például arra, hogy a paradicsomszósz véletlenül sem ketchup vagy higított sűrített paradicsom. A carbonara spagettiben pedig nincs tejszín. 

Ami pedig a sajtokat illeti, az olaszos tésztákhoz felejtsd el a reszelt trappistát, használj parmezánt vagy mozzarellát. 

Mielőtt tovább lépünk a tésztaszószok világába, fontos megemlíteni, mennyire fontos, hogy milyen típusú és minőségű tésztát használsz, és persze a tésztafőzésnek is vannak fortélyai, amiket jó, ha ismersz. Ha szeretnél többet megtudni a témában, kattints tésztafőzési tippjeinkért.

Fokhagymás-csípős spagetti, a legegyszerűbb olasz tészta

Ha ezt egyszer kipróbálod, a rabjává válsz. Minimális alapanyag kell hozzá, és egyszerűségében tökéletes. Azért szólunk, nem egy "randikaja" a sok fokhagyma miatt smiley

Hozzávalók (2 személyre)
170 g spagetti
4 gerezd fokhagyma összezúzva
1 dl olívaolaj
1 szárított chili összemorzsolva
4 ek reszelt parmezán

  1. A tésztát lobogó sós vízben főzd al dente-re. Ha bizonytalan vagy, hogyan lesz tökéletes állagú a tésztád, mindenképp olvasd el korábbi cikkünket!
  2. Míg a tészta fő, készítsd el az olajos „szószt”! Alacsony lángon forrósítsd fel az olajat, de vigyázz, hogy ne égjen meg, mert az olívaolajnak nagyon nem tesz jót. Tedd a forró olajba a zúzott fokhagymát és a morzsolt chilit, és folyamatos kevergetés mellett pirítsd amíg kiengedik az aromákat. Nagyon figyelj, mert a fokhagyma könnyen megég. Elég neki 1-2 perc, aztán vedd le a tűzről.
  3. Amint kifőtt a tészta, öntsd le róla a levet, és öntsd rá a csípős, fokhagymás olajat. Alaposan keverd el, majd tálalhatod is.
  4. Szórj a tetejére parmezánt.
Egy pár csepp citromlé is nagyon jót tesz neki tálaláskor. Ha pedig egy kicsit különlegesebbre vágysz, a fokhagymás olajban süss meg pár garnélát vagy koktélrákot.

 

Paradicsomos tészta, a sokoldalú

Ahogy korábban is írtuk, fontos, hogy a paradicsomos tésztát vagy friss paradicsomból, vagy jó minőségű paradicsomszószból készítsd. A natúr paradicsomszószt ízlés szerint fűszerezheted, piríthatsz alá kevés olajon fokhagymát, tehetsz bele chilit, bazsalikomot vagy oregánót, hogy csak egy pár lehetőséget említsünk.
Ha viszont olyan paradicsomszószt használsz, ami már előre ízesített, a fűszerezéssel már nem is kell foglalkoznod.
A fűszerek mellett kerülhet a szószba hús, tonhal vagy zöldségek, esetleg tenger gyümölcsei.

Nestlé tippünk
A MAGGI üveges paradicsomszószok bolognai, gombás-olivás és bazsalikomos-fokhagymás ízvilágukkal változatos alapjai lehetnek a tésztás fogásoknak, és csak olyan alapanyagokat tartalmaznak, melyeket a konyhádból is ismerhetsz.

 

Tonhalas-paradicsomos penne

Hozzávalók 2 személyre
170 g penne tészta
1 üveg MAGGI Bazsalikomos-fokhagymás szósz
2 ek olaj
1 tonhal konzerv lecsepegtetve
csipet szárított chili (elhagyható)
2 ek reszelt parmezán

  1. A tésztát lobogó sós vízben főzd al dente-re.
  2. Míg a tészta fő, készítsd el a szószt! Az olajat kisebb lábosban forrósítsd fel, tedd rá a tonhalat, és folyamatos kevergetés mellett pár percig pirítsd. Ha szeretnéd, hogy a tésztád egy picit csípős legyen, szórd rá a chilit is, hogy az olajban ki tudja engedni az erejét.
  3. Öntsd a tonhalra a paradicsomszószt, és lassú tűzön, fedő alatt, időnként megkeverve főzd 5-6 percig. Vigyázz, a paradicsom főzés közben hajlamos erősen fröcskölni!
  4. A szószt össze is keverheted tálalás előtt a tésztával, vagy tálalhatod a tésztára halmozva is. A tetejére szórj parmezánt!

Carbonara spagetti

Hozzávalók 2 személyre
170 g spagetti
3 tojás
70 g kockákra vágott bacon
7-8 dkg reszelt parmezán
só, bors ízlés szerint
olaj

  1. A tésztát lobogó sós vízben főzd al dente-re.
  2. Míg a tészta fő, a felkockázott bacont (húsos szalonnát) egy nagy serpenyőben pirítsd le. 
  3. Egy tálban keverd össze a tojásokat és a parmezánt, sózd, borsozd. A parmezánból annyit tegyél félre, amit majd a tészta tetejére szórsz.
  4. Mikor a tészta megfőtt, szűrd le, de a főzővizet ne öntsd ki!
  5. A leszűrt tésztát tedd a serpenyőbe, amiben a pirított bacon van, merj rá kb. 4 ek főzővizet, majd öntsd rá a tojásos keveréket, és folyamatosan kevergesd! Mivel a tészta és a főzővíz még forró, a tojás a kevergetés közben 1-2 perc alatt selymes krémmé alakul át. 
  6. Azonnal tálald, szórj rá parmezánt, és reszelj rá még egy kevés borsot.