Keresés

Keresés

Hasonló címkék Mutasd az összes címkét

Mutasd az összes címkét

Így még te is szeretni fogod a kelkáposztát!

Tavaszi saláta receptek

Kedvenc padlizsán receptjeink, amiket neked is ki kell próbálnod

Természetesen a padlizsánkrém is köztük van, de mellette még több olyan egyszerűen elkészíthető receptet is mutatunk, amit biztosan szívesen elkészítesz.

Mert ha szereted a padlizsánt, akkor jó, ha változatosan tudod készíteni. És bár ősszel van a szezonja, szinte egész évben kapható, és akár egy darabból is szuper fogásokat lehet készíteni, így a pénztárcát szezonon kívül sem terheli meg.


A padlizsán értékes tápanyag-, vitamin- és ásványi anyagforrás. Kalóriatartalma alacsony, C-vitaminban, folsavban, niacinban gazdag. Jelentős kálium-, foszfor-, kalciumforrás.

 

Paradicsomos-mozzarellás sült padlizsán

Ezt a receptet elkészítheted vendégváró falatkáknak, és főételnek egyaránt, csupán a forma más, az alapanyagok, és az íz ugyanaz.

Hozzávalók:
2 padlizsán hosszában félbevágva
2-3 paradicsom karikákra vágva
2 csomag mozzarella karikákra vágva
3 gerezd fokhagyma összezúzva
1 csokor petrezselyem felaprítva
1 kis marék bazsalikom felaprítva (helyettesíthető 1 tk szárított bazsalikommal)
1 dl olaj
2 tk só
bors ízlés szerint

 

  1. Tedd félbevágott padlizsánokat sütőpapírral bélelt tepsibe a héjas felükkel lefelé. Húsukat szurkáld meg villával, önts rájuk olajat, és sózd meg őket.
  2. 200 fokra előmelegített sütőben süsd, amíg megbarnulnak, és puhára, szinte már krémesre sülnek. Ez kb. 40 perc.
  3. Míg a padlizsán sül, a maradék olajba keverd bele a fokhagymát, petrezselymet, bazsalikomot, egy csipet sót és kevés borsot. Ezt a fűszeres olajat oszlasd el egyenletesen a már puhára sült padlizsánokon, majd tedd rá a paradicsom karikákat is, hogy elfedjék a padlizsánt.
  4. Süsd így kb 5-7 percig, majd tedd a tetejére a mozzarellát is, és süsd, amíg a sajt megolvad
  5. Tálaláskor díszítsd friss bazsalikommal, és tálalj hozzá egy egyszerű köretet, ami hagyja a sült padlizsánt érvényesülni. Bulgur vagy köles is nagyon jól illik hozzá.

 

Ha vendégváró falatkának készítenéd, a padlizsánt karikákra vágd, és így süsd meg. Így a sütési idő is rövidebb lesz.

 

Padlizsános-paradicsomos-fetás tészta

Hozzávalók:
1 közepes padlizsán kis kockákra vágva
6-8 szem koktélparadicsom félbe vágva
1 bögre magozott olívabogyó
3 ek olaj
3 ek olívaolaj
tészta 4 személyre (fusilli vagy penne)
2 ek só a tésztafőzéshez+ 2tk a padlizsánhoz
1 tk balzsamecet
2 tk MAGGI sültkrumpli fűszerkeverék
5 dkg feta sajt apró kockákra vágva vagy morzsolva

 

  1. A padlizsánokat sütőpapírral bélelt tepsin oszlasd el, kend be olajjal (kb. 3 ek), sózd meg, tedd mellé az olívabogyókat és a paradicsomot és 200 fokra előmelegített sütőben süsd krémesen puhára
  2. Míg a padlizsán sül, tedd fel a tésztát főzni. Vigyázz, hogy ne főzd túl, és ha megfőtt rögtön öntsd le róla a vizet.
  3. Közben az olívaolajat keverd össze a MAGGI fűszerkeverékkel, a balzsamecettel.
  4. Mikor a tészta kifőtt, a zöldségek pedig megsültek, keverd össze őket az öntettel együtt, tálaláskor szórd rá a morzsolt fetát.


Padlizsán saláta bulgurral, petrezselyemmel és paradicsommal

Ez a saláta nagyon hasonlít az előző recepthez, a különbség az, hogy tészta helyett bulgurt ajánlunk hozzá, valamint sok petrezselymet. Ja, és ez hidegen is fogyasztható.
Salátaöntetnek pedig ezt próbáld ki: 2 ek olívaolaj, 3 ek MAGGI fokhagymás fűszerkeverék, 1 ek citromlé

Padlizsánkrém

A padlizsánkrém egy igazi jolly joker! kenheted kenyérre, eheted mártogatósnak, tésztába is szuper finom, de még tortilla tekercsbe is remekül illik. Télen-nyáron elkészítheted, hiszen egy padlizsánból kellemes adag lesz, de ha tényleg nagy rajongó vagy, érdemes ősszel nagyobb mennyiségben eltenni. Elég, ha csak a padlizsánt és a hagymát sütöd le, és turmixold össze, fogyasztás előtt ráérsz ízesíteni.
Olvasd el a mi padlizsánkrém receptünket, nem fogsz csalódni!