Keresés

Keresés

Hasonló címkék Mutasd az összes címkét

Mutasd az összes címkét

Mindent a bazsalikomról

Nassolnivalók nyári estékre - mártogatósok

Ezt a spenótos-fetás mártogatóst ne hagyd ki!

Hétvégi filmnézéshez nassolnivalónak vagy vendégvárónak is fantasztikus, kívül roppanós, belül lágy krokettek.

Glutén-és laktózmentes változatban is elkészíthető, a tölteléknek pedig kifejezetten jót tesz, ha egy nappal korábban elkészíted, így evés előtt már csak ki kell sütnöd. De nem ám bő olajban! Elég egy minimális zsiradék a serpenyő aljára. Így még jobban hangzik, ugye?

Tálalhatod ezeket a csodás spenótos-fetás kroketteket magukban is, de egy klassz mártogatós még sosem ártott meg senkinek smileyFokhagymás tejfölös szósszal egyenesen mennyei.

Spenótos-fetás krokettek

Hozzávalók
A töltelékhez:
250 g fagyasztott leveles spenót
4 dl sovány tej vagy növényi ital
1,2 dl zöldségleves alaplé
7 dkg feta összemorzsolva
3 ek olaj
1/2 vöröshagyma apróra szeletelve
2 gerezd fokhagyma összezúzva
75 g liszt
só, bors ízlés szerint

A panírhoz:
15 dkg zsemlemorzsa
2,5 dl tej vagy növényi ital
olaj a sütéshez

  1. Olvaszd ki a spenótot, és alaposan nyomkodd ki. 
  2. Keverd össze a tejet és az alaplevet
  3. A feldarabolt vöröshagymát olajon dinszteld meg, add hozzá a zúzott fokhagymát, és még 1-2 percig, kevergetés közben hagyd pirulni.
  4. Add hozzá a lisztet (fontos, hogy legyen a serpenyőben valamennyi olaj, hogy a lisztet el tudd benne keverni), és keverd, amíg a lisztes rántás pirulni kezd. 
  5. Ekkor fokozatosan, kevergetés mellett add hozzá a tej és az alaplé keverékét úgy, hogy sima, csomómentes legyen. 
  6. Amikor a szósz selymes és krémes, tedd bele a spenótot, a fetát, és fűszerezd ízlés szerint. Kevergesd 1-2 percig, majd vedd le a tűzről.
  7. Hagyd a szószt hűlni, akár hűtőbe is teheted pár órára. Várj amíg masszává szilárdul.
  8. Formázz belőle kroketteket, amiket először forgass meg a morzsában, aztán márts egy pillanatra a tejbe, majd ismét forgasd morzsába. 
  9. Serpenyőben, kevés, forró olajban süsd, amíg aranybarna lesz.
A forró olaj azért fontos a sütéshez, mert így nem szívja magába a zsiradékot az étel. Vigyázz azonban, hogy ne legyen túl forró az olaj, mert akkor viszont könnyen megégnek a krokettek. 

 

Nestlé tippünk
Még sajtosabb lesz az élmény, ha a tej és az alaplé kombinációja helyett MAGGI Sajtkrémlevessel készíted el a receptet!