Spenótos-fetás mártogatós

Étkezés
Spenótos-fetás mártogatós
Hétvégi filmnézéshez nassolnivalónak vagy vendégvárónak is fantasztikus, kívül roppanós, belül lágy krokettek.
4

Hozzávalók

A töltelékhez:

  • 250 g fagyasztott leveles spenót
  • 4 dl sovány tej vagy növényi ital
  • 1,2 dl zöldségleves alaplé
  • 7 dkg feta összemorzsolva
  • 3 ek olaj
  • 1/2 vöröshagyma apróra szeletelve
  • 2 gerezd fokhagyma összezúzva
  • 75 g liszt
  • só, bors ízlés szerint

A panírhoz:

  • 15 dkg zsemlemorzsa
  • 2,5 dl tej vagy növényi ital
  • olaj a sütéshez

Elkészítés

  1. Olvaszd ki a spenótot, és alaposan nyomkodd ki. 
  2. Keverd össze a tejet és az alaplevet
  3. A feldarabolt vöröshagymát olajon dinszteld meg, add hozzá a zúzott fokhagymát, és még 1-2 percig, kevergetés közben hagyd pirulni.
  4. Add hozzá a lisztet (fontos, hogy legyen a serpenyőben valamennyi olaj, hogy a lisztet el tudd benne keverni), és keverd, amíg a lisztes rántás pirulni kezd. 
  5. Ekkor fokozatosan, kevergetés mellett add hozzá a tej és az alaplé keverékét úgy, hogy sima, csomómentes legyen. 
  6. Amikor a szósz selymes és krémes, tedd bele a spenótot, a fetát, és fűszerezd ízlés szerint. Kevergesd 1-2 percig, majd vedd le a tűzről.
  7. Hagyd a szószt hűlni, akár hűtőbe is teheted pár órára. Várj amíg masszává szilárdul.
  8. Formázz belőle kroketteket, amiket először forgass meg a morzsában, aztán márts egy pillanatra a tejbe, majd ismét forgasd morzsába. 
  9. Serpenyőben, kevés, forró olajban süsd, amíg aranybarna lesz.

A forró olaj azért fontos a sütéshez, mert így nem szívja magába a zsiradékot az étel. Vigyázz azonban, hogy ne legyen túl forró az olaj, mert akkor viszont könnyen megégnek a krokettek.