Válogatósak a gyerekek? Ha rajtuk múlna, rántott húson, bolognai spagettin és édességen élnének?
Van pár tippünk, hogyan szoktathatod őket hozzá új ízekhez, de ez persze nem azt jelenti, hogy a kedvenceiket ne készítsd el nekik. Inkább próbáld kihozni a helyzetből a legjobbat! Változtass úgy a recepteken, hogy azok amellett, hogy ugyanolyan ízletesek maradnak, jobban illeszkedjenek a kiegyensúlyozott étrendbe.
Miért jó, ha változtatsz?
A Nestlé 4-10 éves korú gyerekek táplálkozási szokásait vizsgáló felmérésből* kiderült, hogy a gyerekek közel negyede (23%-a) túlsúlyos vagy elhízott. A lányok helyzete még inkább aggasztó, az ő esetükben 28% ez az arány.
A 4-10 éves gyerekek nem fogyasztanak megfelelő mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt, emellett rostbevitelük is elmarad az ajánlottól. Ugyanakkor zsírfogyasztásuk lényegesen magasabb, mint a javasolt, ugyanez vonatkozik a sóbevitelünkre is, melynek oka sokszor a magyar konyha sajátosságaiban is keresendő.
A hagyományos receptek újragondolásával olyan alapanyagokat vezethetsz be az étrendbe, melyek úgy járulnak hozzá az egész család egészségének megőrzéséhez, hogy közben nem kell lemondani a kedvenc fogásaitokról.
Ez a pár módosítás ráadásul nem nehezíti meg a te dolgodat sem, sőt! A rántott hús trükkel még időt is spórolsz azzal, hogy nem kell a forró olaj fölött állnod! Ha ezeket a recepteket kipróbáltad, alkalmazhatod az ellesett trükköket más fogások esetében is. Cikksorozatunk további részeiben pedig még több izgalmas, újragondolt receptet hozunk majd.
Rántott hús, az első számú kedvenc
A vasárnapi ebéd elképzelhetetlen rántott hús nélkül? Próbáld ki sütőben sütve, így lényegesen kevesebb zsiradékot fogtok fogyasztani úgy, hogy kívül finom ropogós, belül pedig puha lesz a hús.
Ha pedig még a panírba is keversz mondjuk zabpelyhet vagy teljes kiőrlésű lisztet, rögtön a rostfogyasztásotokat is növeled. Van pár dolog, amire érdemes odafigyelned, úgyhogy mielőtt kipróbálod, olvasd el receptünket!
Bolognai kicsit másképp
Ha tésztát főzöl, használj durumtésztát vagy teljes kiőrlésű tésztát, amivel a teljes értékű gabona fogyasztásotokat erősíted. Ha pedig bolognai lesz a menüben, a MAGGI Kasszikus Bolognai szószt, ami csak természetes összetevőket tartalmaz, turbózd fel friss alapanyagokkal! Adhatsz hozzá vöröslencsét, friss cukkinit reszelve, egy kis extra hagymát vagy akár gombát is. Ha pedig el akarod dugni a zöldséget a kíváncsi szemek elől, főzz meg pár sárgarépát, pürésítsd, és keverd a szószhoz!
Elsőre talán furán hangzik, de mostantól a tésztaételek mellé tálalj friss salátát vagy zöldségeket is! Azon kívül, hogy gyönyörűen mutat a tányéron, a zöld saláta ízben is nagyon illik a tésztaételekhez. Nem kell túlzásba vinni, nehogy megijedjenek a gyerekek. Kezdd kis adagokkal, aztán miután már hozzászoktatok, fokozatosan növeld a saláta mennyiségét.
Jöhet egy szuper kreatív bolognai recept? Kattints!