Étkezés
Nem csak desszertnek.
4
Hozzávalók
- 60 dkg burgonya
- 30 dkg liszt
- 40 dkg szilva
- 10+10 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 3 tojás
- csipet só, őrölt fahéj
- 20 dkg zsemlemorzsa
- porcukor
- víz a főzéshez
Elkészítés
- A megpucolt burgonyát enyhén sós vízben tedd fel főni.
- A szilvákat magozd ki, majd szórd meg vaníliás cukorral, kicsit hagyd állni.
- A főtt burgonyát melegen törd át, majd a liszttel, tojással, kevés sóval gyúrd össze.
- Lisztezett deszkán nyújtsd fél centis vastagságúra a tésztát, majd vágd 6X6 centis kockákra. Minden kockába tegyél egy szilvát, szórd meg fahéjjal, majd gyúrd gombóccá.
- Kb. 5 liter forró vízben több részletben főzd ki a gombócokat. Fontos, hogy ne tegyél egyszerre sok gombócot a vízbe. Akkor főtt meg a gombóc, amikor feljön a víz felszínére, ez kb. 3-5 perc.
- Míg fő a gombóc, vajon pirítsd meg a zsemlemorzsát.
- Miután kivetted a vízből, a gombócokat óvatosan forgasd meg a pirított zsemlemorzsában, tálaláskor szórj a tetejükre kevés porcukrot.