Szilvás gombóc

Étkezés
Szilvás gombóc
Nem csak desszertnek.
4

Hozzávalók

  • 60 dkg burgonya
  • 30 dkg liszt
  • 40 dkg szilva
  • 10+10 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 3 tojás
  • csipet só, őrölt fahéj
  • 20 dkg zsemlemorzsa
  • porcukor
  • víz a főzéshez

Elkészítés

  1. A megpucolt burgonyát enyhén sós vízben tedd fel főni.
  2. A szilvákat magozd ki, majd szórd meg vaníliás cukorral, kicsit hagyd állni.
  3. A főtt burgonyát melegen törd át, majd a liszttel, tojással, kevés sóval gyúrd össze.
  4. Lisztezett deszkán nyújtsd fél centis vastagságúra a tésztát, majd vágd 6X6 centis kockákra. Minden kockába tegyél egy szilvát, szórd meg fahéjjal, majd gyúrd gombóccá.
  5. Kb. 5 liter forró vízben több részletben főzd ki a gombócokat. Fontos, hogy ne tegyél egyszerre sok gombócot a vízbe. Akkor főtt meg a gombóc, amikor feljön a víz felszínére, ez kb. 3-5 perc.
  6. Míg fő a gombóc, vajon pirítsd meg a zsemlemorzsát.
  7. Miután kivetted a vízből, a gombócokat óvatosan forgasd meg a pirított zsemlemorzsában, tálaláskor szórj a tetejükre kevés porcukrot.