Az őszi levesek között a tartalmas, ízes gombaleves az egyik tuti befutó. Még megunni sem lehet! Itt jön két kedvenc gombaleves receptünk.
A gombák ízletesek, sokfélék és kalóriában is szegények. Ennyi is elég lenne, hogy az étrendedben üdvözöld őket, de ezt még fokozhatjuk is. A gombák kitűnő növényi fehérje források, gazdagok vitaminokban és ásványi anyagokban is. Érdekesség, hogy megtalálható természetes formában bennük a glutaminsav, amitől kifejezetten intenzív ízt adnak ételeidnek.
Érdemes a gombákat a könnyebb emészthetőség és az ízek fokozása érdekében minél vékonyabbra, apróbbra vágni, szeletelni. Ehhez a levesek amúgy is jó lehetőséget adnak!
Csipetkés gombaleves
Hozzávalók
- 40 dkg gomba
- 3 db sárgarépa
- 1 db zeller
- 1 db vöröshagyma
- 2 dl tejföl
- 2 ek finomliszt a habaráshoz
- 1 db MAGGI Gombaleveskocka
- 1 csokor petrezselyem
- A csipetkéhez
- 15 dkg liszt (készítheted tönkölybúza lisztből)
- 1 db tojás
- 1 csipet só
Elkészítés
- A zöldségeket tisztítsd meg, a szeleteld fel őket vékonyan.
- A hagymát apróra vágva dinszteld meg olajon, majd add hozzá a zöldségeket, pirítsd meg őket. Ez után jöhet hozzá a vékonyan felszeletelt gomba, további öt percig pirítsd őket együtt.
- Vedd le a tűzről a lábost, szórd meg a pirospaprikával, majd önts hozzá fél liter vizet. Add hozzá a MAGGI Gombaleveskockát, és főzd fél órát. Kóstolás után sózd, borsozd ízlés szerint.
- Tejfölös habarással sűrítsd be a levest.
- Míg 10 percig még lassú tűzön fő, készítsd el a csipetkét. Keverd össze a tojást a lisztel és egy csipet sóval, nem kell nagyon kikeverni! A legegyszerűbb, ha nokedli szaggatóval egyenesen a levesbe szaggatod. Ezután már csak addig főzd, míg a tészta feljön a leves tetejére. A főzés végén szórd meg apróra vágott petrezselyemmel.
A csipetkét elkészítheted tönkölybúza lisztből is, rugalmas, kicsit keményebb tésztát fogsz így kapni!
Tárkonyos gombaleves
Hozzávalók
- 30 dkg gomba
- 3 db sárgarépa
- 2 db fehérrépa
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- csipetnyi tárkony
- késhegynyi szerecsendió
- só, bors ízlés szerint
- 1 csokor petrezselyem
- 2 dl tejföl
Elkészítés
- A zöldségeket tisztítsd meg, a szeleteld fel őket vékonyan. A gombát és a fokhagymát is!
- A hagymát apróra vágva dinszteld meg olajon, majd add hozzá a zöldségeket és a fokhagymát, majd pirítsd meg őket. Ezután jöhet hozzá a vékonyan felszeletelt gomba, további öt percig pirítsd őket együtt.
- Szórd rájuk a tárkonyt és a szerecsendiót, pirítsd őket még egy picit.
- Öntsd fel a zöldségeket fél liter vízzel, sózd ízlés szerint. Lassú tűzön főzd a levest 20-25 percig.
- Vedd le a tűzről, lassan keverd hozzá a tejfölt, majd főzd még 5 percig. Tálald apróra vágott petrezselyemmel.